Συνεντεύξεις

Γιώργος Δάμτσιος: «Μια παράδοξη ιστορία, μια ιστορία δράσης ή τρόμου είναι ενδεχομένως ένας τρόπος να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα»

Γιώργος Δάμτσιος: «Μια παράδοξη ιστορία, μια ιστορία δράσης ή τρόμου είναι ενδεχομένως ένας τρόπος να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα»

Θεσσαλονίκη: Μια τρομοκρατική επίθεση, ένας τραυματίας, ένας άγνωστος, ένας έρωτας, μια χαμένη μνήμη και πολλά άλλα συναντά κανείς στο νέο βιβλίο του Γιώργου Δάμτσιου «Σκοτεινό Πέπλο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα δείτε εδώ).

Κύριε Δάμτσιε, πείτε μας λίγα λόγια για το «Σκοτεινό Πέπλο».

Στο «Σκοτεινό πέπλο» πρωταγωνιστής είναι ένας Ελληνοϊταλός, ο Λούκα, ο οποίος φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη από τη Ρώμη πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Όταν λίγο αργότερα ξυπνάει στο νοσοκομείο ανακαλύπτει πως τα τραύματά του δεν είναι και τόσο σοβαρά, αλλά πλέον πάσχει από αμνησία, ενώ τα πραγματικά προβλήματά του ουσιαστικά μόλις ξεκινούν: Αναγκάζεται να φύγει εσπευσμένα από το νοσοκομείο αφού ένας φίλος του τού λέει ότι κινδυνεύει θανάσιμα. Και πριν εκείνος προλάβει να του εξηγήσει αναλυτικά τι συμβαίνει, αποκόπτονται και αναμεταξύ τους. Έτσι ο Λούκα κυκλοφορεί πλέον ολομόναχος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έχοντας βάσιμες υπόνοιες ότι μπορεί να είναι και ο ίδιος τρομοκράτης ή ίσως πληρωμένος δολοφόνος. Και με το μυαλό του να είναι καλυμμένο συνεχώς με αυτό το σκοτεινό πέπλο λόγω της αμνησίας, κάθε του κίνηση είναι και από ένα μεγάλο ρίσκο. Για το μόνο που είναι βέβαιος είναι ότι υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους ανυποψίαστους πολίτες.

Πόσο καιρό σας πήρε να το γράψετε;

Η πρώτη του γραφή κράτησε περίπου έναν μήνα ενώ χρειάστηκα άλλο τόσο για να το περάσω από αρκετά χέρια διόρθωσης και να νιώσω βέβαιος ότι τελικά είναι έτοιμο προς αξιολόγηση.

Γράφετε τακτικά, πχ σε καθημερινή βάση;

Ναι, και αυτός είναι και ο λόγος που στην προηγούμενη απάντηση δήλωσα ότι χρειάστηκα μόλις δύο μήνες για να ολοκληρώσω το «Σκοτεινό πέπλο». Η καθημερινή τριβή με το γραπτό επιταχύνει τη συνολική διαδικασία αφού τα έχω όλα φρέσκα στο μυαλό μου.

Οι ιστορίες μυστηρίου και τρόμου έχουν περίοπτη θέση στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Ίσως να είναι μια διέξοδος από τη δύσκολη και βαρετή καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας –οι περισσότεροι από εμάς στα πλαίσια του υποφερτού ελπίζω! Μια παράδοξη ιστορία, μια ιστορία δράσης ή μια ιστορία τρόμου είναι ενδεχομένως ένας τρόπος να δραπετεύσουμε από αυτή την καθημερινότητα, αλλά εξακολουθώντας να βρισκόμαστε στην ασφαλή θέση του καναπέ μας. Αντί για εμάς κινδυνεύουν οι ήρωες του βιβλίου που διαβάζουμε.

Είναι κατάρα η λύτρωση να χάνει κανείς τη μνήμη του;

Προσωπικά θα το έλεγα μόνο κατάρα. Τι είναι η ζωή μας χωρίς κάθε στιγμή που ζήσαμε, είτε αυτή είναι καλή είτε κακή; Από την άλλη, αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον Λούκα, τον πρωταγωνιστή του Σκοτεινού Πέπλου, μάλλον θα είχε άλλες απαντήσεις!

Ακούτε μουσική όταν γράφετε; Ποιο τραγούδι ταυτίσατε με το βιβλίο;

Είμαι οπαδός της Heavy Metal από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν ασχολούμαι με την πρώτη γραφή ενός βιβλίου δουλεύω εντελώς απερίσπαστα, αλλά κατά τις διορθώσεις ακούω πάντα και ασταμάτητα την αγαπημένη μου μουσική. Και ενώ πέρασαν πολλά τραγούδια από τα ηχεία μου όσο διόρθωνα το «Σκοτεινό πέπλο», το τραγούδι που ταύτισα με αυτό προέρχεται δικαίως μέσα από τις σελίδες του! Ανήκει στους Secret Spot και λέγεται A Night Beyond Mirrors. Οι αναγνώστες του βιβλίου θα καταλάβουν!

Τί είναι η Fantasmagoria;

Είναι το φεστιβάλ φαντασίας φανταστικού που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 και σταδιακά γίνεται θεσμός για τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε φίλο του είδους –και μη– να απολαύσει ένα διήμερο γεμάτο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Μέχρι πέρσι ανήκα και εγώ στην οργανωτική του επιτροπή αλλά ο διαθέσιμος χρόνος μου δυστυχώς με ανάγκασε να αποχωρήσω και να το απολαμβάνω πλέον ως επισκέπτης. Εξακολουθεί όμως και βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το επισκεφτείτε.

Έχετε συγγράψει μαζί με το Μάριο Δημητριάδη. Πόσο εύκολη είναι η συνεργασία δύο συγγραφέων;

Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι το ποιο θα είναι αυτό το άτομο με το οποίο θα επιλέξει να συνεργαστεί κανείς. Το συνεργατικό βιβλίο απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και υποχώρηση. Αν έστω και ένας εκ των δύο το δει διαφορετικά, το εγχείρημα θα καταστραφεί συθέμελα. Με τον Μάριο δεν είχαμε τέτοια θέματα, αφού η συνεργασία μας είναι πολυεπίπεδη. Εκτός της «Γέφυράς των χαμένων ψυχών (εκδόσεις Λυκόφως)», έχουμε δημιουργήσει μαζί και το πρότζεκτ «The Metal Chapters Vol. 1 (πρότυπες εκδόσεις Πηγή)» ενώ είμασταν μαζί και στο Fantasmagoria. Αναμφίβολα δοκιμασμένη η συνταγή! Να προσθέσω πάντως ότι έχω και κάποιες επιπλέον συνεργατικές δουλειές έτοιμες, με τις συγγραφείς Μαρία Ζαχαράκη και Γεωργία Καλαμαρά. Κάθε πράγμα στον καιρό του, όμως!

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

–Το «Σκοτεινό Πέπλο» είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς αυτοτελών βιβλίων υπό των γενικό τίτλο «Ευγενείς Άγριοι». Στη σειρά αυτή θα βλέπουμε να εξελίσσεται συνεχώς –είτε για καλό είτε για κακό– η ζωή του πρωταγωνιστή της (και αρκετών ακόμα συμπρωταγωνιστών), αλλά κάθε βιβλίο θα είναι και από ένας «καινούριος μπελάς». Αυτές τις μέρες ολοκληρώνω τις τελικές διορθώσεις του δεύτερου μέρους της. Πέραν αυτού, μαζί με τον Μάριο βάλαμε μπροστά και το «The Metal Chapters Vol 2» το οποίο και είναι ό,τι πιο απαιτητικό έχουμε κάνει ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε γεμάτοι ενθουσιασμό!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews