Συνεντεύξεις

Η Βάσω Παπαδοπούλου μάς μιλά για το «Το όνειρο του κουρκουμά»!

Η Βάσω Παπαδοπούλου μάς μιλά για το «Το όνειρο του κουρκουμά»!

Το νέο παιδικό παραμύθι της Βάσως Παπαδοπούλου «Το όνειρο του κουρκουμά» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα δείτε εδώ) και η συγγραφέας μίλησε στην ιστοσελίδα μας.

Κυρία Παπαδοπούλου, «Το όνειρο του κουρκουμά» είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο σας. Γιατί επιλέγετε τίτλους με με μπαχαρικά;

Ο Κουρκουμάς δεν είναι το συνηθισμένο αποξηραμένο μπαχαρικό που έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Είναι ο Μεμάς ο Κουρκουμάς, ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού,  που έχει ζωντανέψει μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά-κανέλλα, γαρύφαλλο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μπαχάρι και τόσα άλλα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Ενώ λοιπόν έχουν δανειστεί από τους ανθρώπους τη φωνή τους, διατηρούν τα δικά τους χαρακτηριστικά,  ιδιότητες και αδυναμίες και ζουν τις ιστορίες στη χώρα των Μπαχαρικών.

Να υποθέσουμε ότι σας αρέσει πολύ να μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Και να μαγειρεύω και να τρώω! Ρητά και κατηγορηματικά το καλύτερό μου πιάτο είναι τα μακαρόνια με κιμά! Με πιπέρι, κανέλλα, δάφνη και μια σταλίτσα μοσχοκάρυδο!

Ποιο ήταν το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχετε ακούσει από μικρό αναγνώστη σας;

Πραγματικά, δεν θυμάμαι κάποιο τέτοιο σχόλιο! Ζητάνε όμως πολύ να μάθουν τί κάνει το κάθε μπαχαρικό,  το πιάνουν, το μυρίζουν και με μεγάλη μου έκπληξη μου μεταφέρουν τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές τους ανησυχίες και εμπειρίες! Ειδικότερα στο πρώτο παραμύθι “η Κανέλλα και ο Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου”, που είχε περισσότερα στοιχεία για τα μπαχαρικά. Στο “Όνειρο του Κουρκουμά” εξιτάρονται πολύ με τους δύο δράκους και τη μία δράκαινα που συμμετέχουν στην ιστορία, ταυτίζονται με τον παιχνιδιάρη το Μεμά τον Κουρκουμά και φτιάχνουν ξεκαρδιστικές ιστορίες με τους δικούς τους δράκους!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό παραμύθι;

Είναι τόσα πολλά που διαβάζω και ξαναδιαβάζω! Αν όμως έπρεπε να ζήσω σ΄ ένα ερημονήσι έχοντας μαζί μου μόνο ένα βιβλίο, αυτό θα ήταν ένας συλλογικός τόμος με τα παραμύθια του Αισώπου, που μου χάρισαν οι γονείς μου την πρώτη μου μέρα στο νηπιαγωγείο! Βέβαια δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην αναφέρω την αγαπημένη μου ηρωίδα παιδικών βιβλίων που είναι η Πίπη η Φακιδομύτη της Άστριντ Λίντγκρεν

Διαβάζουν τα Ελληνόπουλα παιδικά βιβλία;

Διαβάζουν και ζουν τις ιστορίες των βιβλίων. Το παιδικό βιβλίο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των γονιών και του σχολείου στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων των παιδιών. Συναισθηματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Παρόλο που τα σημερινά παιδιά έχουν γεννηθεί στην εποχή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, της ηλεκτρονικής μάθησης και επικοινωνίας, “οι χάρτινοι παππούδες” του Λουντέμη, εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερη θέση και προτίμηση στις δραστηριότητές τους.

Τί περιμένετε να διδάξει το βιβλίο σας στους μικρούς μας φίλους;

Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν “Το Όνειρο του Κουρκουμά” έδινε την ευκαιρία σε όσα παιδιά το διαβάσουν, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να σκεφτούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τους δικούς τους δράκους, αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπούν ή δεν συμπαθούν.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Έτοιμα, μισο- έτοιμα, αλλά και σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό μου, υπάρχουν πάντα! Προς το παρόν  το “Όνειρο του Κουρκουμά”, είναι η δική μου ευκαιρία να αγωνιστώ με τους δικούς μου δράκους!

Ευχαριστούμε πολύ!

 

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews