Συνεντεύξεις

Μάριος Δημητριάδης: «Όταν λατρεύεις κάτι το κάνεις από τη ψυχή σου και γίνεται καλύτερο»

Μάριος Δημητριάδης: «Όταν λατρεύεις κάτι το κάνεις από τη ψυχή σου και γίνεται καλύτερο»

Εάν πιστεύετε ότι ένας νέος που διορίζεται δάσκαλος σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου είναι τυχερός και πρόκειται να περάσει όμορφες και ήσυχες στιγμές, τότε είστε πολύ γελασμένοι ή μάλλον πολύ αδιάβαστοι, αφού δεν έχετε διαβάσει τους «Μακάριους» του Μάριου Δημητριάδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα δείτε εδώ).

Κύριε Δημητριάδη, πείτε μας λίγα λόγια για τους «Μακάριους».

Οι Μακάριοι είναι ένα βιβλίο το οποίο συνδυάζει τρία αγαπημένα μου πράγματα: τον τρόμο, τους αρχαίους θεούς και τα κυκλαδίτικα νησιά. Το να τα συνδυάσω όλα μαζί αρμόνικα σε ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα το οποίο θα παρέμενε τρόμου ήταν ένα στοίχημα για μένα που θεωρώ ότι κέρδισα. Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορία ενός δασκάλου ο οποίος τοποθετείται σε ένα απομακρυσμένο νησί όπου εκεί συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Όπως σε κάθε βιβλίο μου, έτσι κι εδώ επικεντρώνομαι κυρίως στην αίσθηση του μυστηρίου και του αγνώστου. Μ’ αρέσει όταν συμβαίνει κάτι παράξενο και ο πρωταγωνιστής καλείται αναπόφευκτα να βρει τί υπάρχει πίσω απ’ αυτό, τις περισσότερες φορές με μεγάλο τίμημα, το οποίο είναι ο τρόμος που θέλω να περάσω. Η παρουσία επίσης και ο ρόλος των αρχαίων θεών στην ιστορία, θεωρώ πως της δίνει πιο ενδιαφέρον καθώς παραπέμπει στα έργα του Lovecraft, αλλά μέσα από ένα δικό μας μυθολογικό πρίσμα.

Ποιο ήταν το έναυσμά σας για να γράψετε μια μεταφυσική ιστορία;

Από μικρός ενθουσιαζόμουν με το χώρο της φαντασίας και ό,τι μπορεί γενικά να συμβεί πέρα από τα όρια αυτού του κόσμου. Όλα τα αναγνώσματά μου από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό το είδος, παρέμεναν αυστηρά εκεί. Ήταν λογικό επακόλουθο λοιπόν, όταν ξεκίνησα να γράφω να προτιμήσω τη λογοτεχνία του φανταστικού. Άλλωστε όταν λατρεύεις κάτι το κάνεις από τη ψυχή σου και γίνεται καλύτερο.

Στην αρχή κάθε κεφαλαίου του βιβλίου σας αναφέρατε κάποιες ρήσεις. Πώς κάνατε την επιλογή αυτών και ποια σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Οι ρήσεις σε κάθε κεφάλαιο είναι κατά κύριο λόγο δελφικές εντολές τις οποίες αν διαβάσουμε και σκεφτούμε σε βάθος, θα δούμε ότι εκφράζουν έναν τρόπο ζωής στον οποίο κυριαρχεί η δικαιοσύνη, η αγάπη, η εγκράτεια και πολλά ακόμη πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία μπορούν να μας κάνουν καλύτερους, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Γενικά τις υποστηρίζω και τις επικροτώ όλες –ακόμη και τις ρήσεις του βιβλίου που δεν είναι δελφικές εντολές. Ίσως να με εκφράζει λίγο περισσότερο η δελφική εντολή «Μανθάνων μη κάμνε» που σημαίνει «να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις».

Έχετε κοινά στοιχεία χαρακτήρα με τον πρωταγωνιστή σας τον Αλέξανδρο;

Σε κάθε πρωταγωνιστή μου υπάρχει πάντα λίγο από τον εαυτό μου. Το κάνω σχεδόν ασυναίσθητα όσο κι αν προσπαθώ πολλές φορές για το αντίθετο. Αυτό που είναι ξεκάθαρα κοινό μας στοιχείο με τον Αλέξανδρο είναι η περιέργεια και η λαχτάρα να αναζητούμε πράγματα. Σε όλα τα υπόλοιπα είμαστε εντελώς διαφορετικοί.

Έχετε συγγράψει μαζί με το Γιώργο Δάμτσιο. Πόσο εύκολη είναι η συνεργασία δύο συγγραφέων;

Σαφώς και δεν είναι εύκολη η συνεργασία καθώς πρέπει δύο διαφορετικά μυαλά και τρόποι γραφής να συνυπάρξουν αρμονικά και να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να προκύψει ένα ομοιόμορφο και καλαίσθητο αποτέλεσμα. Με το Γιώργο όμως έχουμε συνεργαστεί σε πάρα πολλά πράγματα και πέρα από συνεργάτες και συνάδελφοι, είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Οπότε για μας, λόγω όλων αυτών που ανέφερα, ήταν σχετικά εύκολο, καθώς μπορούσαμε εύκολα να συντονιστούμε, μέσα από τις πολύωρες συζητήσεις μας.

Αγαπημένος συγγραφέας και βιβλίο;

Δύσκολο αυτό. Συνήθως όταν με ρωτάνε λέω τη «Νυχτερινή Βάρδια» του Stephen King, καθώς ήταν το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή, αλλά τώρα θα σου πω –με δυσκολία γιατί είναι πολλά που μου έρχονται στα μυαλό– το πρώτο μέρος των βιβλίων του αίματος του Clive Barker. Όσο για συγγραφέα, θα πω τους δύο προαναφερόμενους, καθώς επίσης και τον Thomas Ligotti.

Τί νέο μάς ετοιμάζετε;

Προς το τέλος του 2019 βγαίνει το νέο μου βιβλίο, για το οποίο θα σας κρατήσω σε αγωνία μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις. Με το Γιώργο (Δάμτσιο) επίσης ετοιμάζουμε το δεύτερο μέρος του project μας, The metal chapters, το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό, αλλά θα ανταμείψει τόσο εμάς όσο και τον κόσμο, γιατί αναμένονται πολλές εκπλήξεις. Τέλος, κάποια διηγήματά μου θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά σε ανθολογίες.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews