Βιβλίο

«Είναι Ζήτημα Χημ…ίου»

«Είναι Ζήτημα Χημ…ίου»

του Βαγγέλη Νάστου από τις εκδόσεις Bell

Τέρμα τα ίου. Αυτό το βιβλίο θα σε κάνει να λατρέψεις τη χημεία. Αλήθεια!

Η χημεία είναι παντού! Αν το έχεις ξανακούσει αυτό, ήρθε η ώρα να σ’ το αποδείξουμε. Με τον πιο ωραίο, καθηλωτικό, αστείο και ξεχωριστό τρόπο.

Το βιβλίο αυτό ονειρεύεται να μετατρέψει το μοχθηρό και άδικο «ίου» που βγαίνει αυτόματα από το στόμα σου όταν ακούς τη λέξη «χημεία» σε ένα ζεστό, ολοφώτεινο I <3 U

Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα σε τρομερά δηλητήρια αλλά και σε σιωπηλούς, απρόσμενους δολοφόνους.

Μια πολύτιμη συλλογή πληροφοριών για τον ακριβότερο καφέ του κόσμου και για τα άγνωστα συστατικά του κραγιόν, πάντα με κοινό παρονομαστή τη χημεία, που ήταν ανέκαθεν χαραγμένη στην ίδια μας την ύπαρξη.

Ποιο ζοφερό μυστικό κρύβουν οι μπανάνες, και μήπως η μεγαλύτερη πανδημία του 20ού αιώνα δεν είχε ως θύμα τον άνθρωπο; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας τσιμπήσει οχιά, τι όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια και τι άραγε όταν ερωτευόμαστε;

Μπορεί ένα δέντρο να μετατρέψει ένα ταξίδι αναψυχής σε απρόσμενο εφιάλτη; Και πόσα χρόνια θα ήσασταν διατεθειμένοι να περιμένετε για να δείτε ένα πείραμα να ολοκληρώνεται;

Στο κοντινό μέλλον τα φυτά θα λάμπουν, τα κινητά μας θα φορτίζονται με απίθανους τρόπους και ίσως ένα χρώμα να δώσει την οριστική λύση στις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Διηγήματα αυτοτελή μα και με ενιαία πλοκή, ένα εκρηκτικό μείγμα αποτελούμενο από ίσες δόσεις λογοτεχνίας και χημείας, που οδηγούν σε ένα σχεδόν αυταπόδεικτο συμπέρασμα:

Η χημεία δεν είναι απλά μέρος της ζωής μας, η χημεία είναι η ίδια η ζωή!

ISBN: 978 960 620 906 2

Σελίδες: 224

Ο Βαγγέλης Νάστος γεννήθηκε στο Αμύνταιο.

Η πρώτη του λέξη, μα…γγάνιο, προκαλεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, η οποία τα επόμενα χρόνια κλιμακώνεται εξαιτίας των εκρήξεων, την πανδαισία ήχου και φωτός και τις αλλόκοτες μυρωδιές που σημαδεύουν ανεξίτηλα την καθημερινότητα όσων έχουν την ατυχία να ζουν κοντά στο μικρό του εργαστήριο, που στεγάζεται σ’ ένα ετοιμόρροπο αποθηκάκι στο βάθος μιας καταπράσινης αυλής.

Σύντομα, ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του γίνεται σημείο αναφοράς στους τουριστικούς οδηγούς της περιοχής, με σαφείς ταξιδιωτικές οδηγίες για παρακάμψεις και φρικαλέες αναφορές σε πειράματα, δοκιμές βιολογικών όπλων, σκουλικότρυπες και χωροχρονικά ταξίδια.

Τα χρόνια περνούν, κι αυτός, ελαφρώς κακοπαθημένος από τις αδιάκοπες αναμείξεις αντιδραστηρίων, πραγματοποιεί το όνειρό του περνώντας στο Tμήμα Χημείας του ΑΠΘ –η ανακούφιση των γειτόνων του είναι σχεδόν απτή.

Ένα καλοκαιρινό ξημέρωμα, χρόνια μετά την αποφοίτηση, με μια μπανάνα στο ένα χέρι κι ένα βαζάκι με μερέντα στο άλλο, συνειδητοποιεί πως η συσσώρευση πληροφοριών δεν του αρκεί.

«Θα κάνω αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ με τη μερέντα μου», λέει κοιτάζοντας με λαγνεία το βαζάκι. «Θα τις μοιραστώ με τον κόσμο!»

Και κάπως έτσι, στο μέσο μιας ολόισιας διαδρομής έμπλεης χημείας, εμφανίζεται απροσδόκητα μια απότομη στροφή. Το μεταπτυχιακό της Δημιουργικής Γραφής λειτουργεί σαν καταλύτης, επιταχύνοντας την προδιαγεγραμμένη πορεία προς τον υπέρτατο στόχο!

Οι λευκές ποδιές αντικαθίστανται από σελίδες ίδιου χρώματος, οι οποίες γεμίζουν σιγά σιγά σημειώσεις και μικρά διηγήματα. Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα!

6 Δεκεμβρίου 2020.

Η σελίδα «είναι ζήτημα χημ-ίου», πολύτιμο απόσταγμα μιας ανορθόδοξης μείξης επιστημών, πρωτοεμφανίζεται στο Facebook! Στο μυαλό του η σελίδα αποτελεί ένα μοσχοβολιστό αιθέριο έλαιο, ένα ανθεκτικό κράμα σπάνιων μετάλλων!

Η ατόφια ευτυχία που πλημμυρίζει κάθε του κύτταρο διαρκεί μόνο λίγες στιγμές. Η εκστρατεία για να πείσει τον κόσμο πως η χημεία δεν είναι ίου έχει μόλις αρχίσει.

Και το ταξίδι προβλέπεται μακρύ!

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews