Βιβλίο

«Ερασιτέχνης»

«Ερασιτέχνης»

του Ζαν Μπακ από τις εκδόσεις Βακχικόν

H νουβέλα Ερασιτέχνης του Ζαν Μπακ υιοθετεί μια περίπλοκη αφήγηση. Το 2007, ο αφηγητής πιάνει στα χέρια του ένα διήγημα που έγραψε το 1971 ως δεκαοχτάχρονος μαθητής. Αποφασίζει να το ξαναγράψει, συνδυάζοντάς το με την ανάμνηση μιας ιστορίας αγάπης με πρωταγωνίστρια τη Ρόζα, ένα νέο κορίτσι από τη Γερμανία, πολύ πιο έμπειρο από εκείνον στα σεξουαλικά ζητήματα. Στο γραπτό του ο Μπακ, αντί για τον κλασικό, άμεσο τρόπο περιγραφής, εισάγει το ιδιαίτερο τέχνασμα της πολυφωνικής αφήγησης. Με αυτόν τον τρόπο, εν είδει κολάζ, οι διαφορετικές φωνές δεν αποκτούν απόλυτο νόημα αλλά σχετικό, με την ουσία του μυθιστορηματικού λόγου να προκύπτει από τη σχέση μεταξύ των διαφόρων κομματιών του κειμένου. Η εξωστρεφής μυθοπλασία του Μπακ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που ενέχει η λογοτεχνική γραφή.

Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2010

Ο Ζαν Μπακ (Jean Back) γεννήθηκε το 1953 στην Ντουντελάνζ του Λουξεμβούργου, μια βιομηχανική πόλη στα σύνορα με τη Γαλλία. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος, αρχικά στο Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Yπήρξε επικεφαλής του Εθνικού Οπτικοακουστικού Κέντρου στην Ντουντελάνζ. Το 1990 διοργάνωσε την έκθεση ζωγραφικής Τόποι και Πορτραίτα στις περιοχές των ανθρακωρυχείων. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα Wollekestol. Έκτοτε έχει γράψει συνολικά δέκα βιβλία. Περισσότερες πληροφορίες: www.jeanback.lu.

Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού του Λουξεμβούργου.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

 • «Αυτεπίγνωσης επίμετρο»

  του Στέργιου Φωτόπουλου από τις εκδόσεις Βακχικόν Θαμπώνουν τα τζάμια και τα μάτια σου από θλίψης άχνα,...

 • «Το μυστικό του Ίκαρου»

  της Μαίρης Κωστάκη από τις εκδόσεις Kaktos Ένα αγόρι, ο Ίκαρος, που παράκουσε τις εντολές του πατέρα...

 • «Ο Επόμενος Στόχος»

  Οι Εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν τη συνέχεια του συναρπαστικού κατασκοπευτικού θρίλερ «Ο Γκρίζος Άνθρωπος» από τον best selling...

 • «Σκόνη»

  Οι Εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν τη θριαμβευτική κατάληξη της τριλογίας ΕΦ Wool του Hugh Howey που σύντομα θα...

Copyright © 2015-2016 Clevernews