Συνεντεύξεις

Γιώργος Δάμτσιος: «Ο κρυφός μας εαυτός είναι κάτι σαν τη σκοτεινή μας πλευρά»

Γιώργος Δάμτσιος: «Ο κρυφός μας εαυτός είναι κάτι σαν τη σκοτεινή μας πλευρά»

Η νέα ιστορία του Γιώργου Δάμτσιου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell με τον τίτλο «Ο κρυφός μας εαυτός» μπαίνει από τις πρώτες σελίδες στα βαθιά- κυριολεκτικά- αφού οι πρωταγωνίστριες βρίσκονται σε μια δεξαμενή που γεμίζει νερό αργά και βασανιστικά έως ότου… (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Γιώργο, πες μας λίγα λόγια για τον «Κρυφό μας εαυτό»; 

Ο Κρυφός μας εαυτός είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς «Ευγενείς Άγριοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL. Όπως και τα προηγούμενα είναι αυτοτελές, με τις ζωές ωστόσο των πρωταγωνιστών να εξελίσσονται από βιβλίο σε βιβλίο. Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ στο οποίο, όπως μου αρέσει να κάνω πάντα, οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι αισθητές. Όπως λέει και η περίληψη, μια στυγερή δολοφονία και μια διπλή απαγωγή γίνονται μέσα στο ίδιο πρωινό. Τα νήματα κινεί ένας αδίστακτος εγκληματίας και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται αρχικά. Την ώρα που η αστυνομία μάχεται ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσει δύο ζωές, στην υπόθεση εμπλέκεται ο ιδιωτικός ερευνητής Τζορτζ Ντόρμερ, ο οποίος όμως πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Την ίδια στιγμή, τα φαντάσματα που εμφανίζονται από το παρελθόν του μοιάζουν έτοιμα να απομυζήσουν κάθε λογική σκέψη του…

Σε σχέση με άλλα βιβλία του είδους, ο ένοχος του εγκλήματος αποκαλύπτεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες στον αναγνώστη. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πού έχει κρύψει ο απαγωγέας τις απαχθείσες νεαρές και γιατί διέπραξε τα εγκλήματά του. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαντάζομαι πως είναι και αναμενόμενο, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές συνεχίζονται ως το τέλος…

Ποιο στοιχείο σου είναι εκείνο που θεωρείς ότι είναι «κομμάτι του κρυφού σου εαυτού»; 

Νομίζω ότι δεν πρέπει να απαντήσω σ’ αυτό, γιατί μετά θα πάψει να είναι κρυφό! Πέρα της πλάκας, νομίζω ότι ο κρυφός μας εαυτός είναι κάτι σαν τη σκοτεινή μας πλευρά. Τα στοιχεία μας που υπάρχουν εκεί ίσως να μην τα γνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Ή ίσως να κάνουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε, επειδή συνήθως δεν είναι αρεστά. Πιστεύω πάντως ότι για τους περισσότερους από εμάς θα μείνουν για πάντα κρυμμένα εκεί…

Ποιο έχει μεγαλύτερη έλξη: το καλό ή το κακό;

Υποθέτω το κακό. Έχουμε μάθει να ζούμε με το καλό –και προφανώς κάνουμε πολύ καλά. Για τον τρόπο ζωής μας, λοιπόν, το κακό είναι η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Η απαγορευμένη. Και όλοι μας ελκόμαστε από το απαγορευμένο, ό,τι κι αν είναι αυτό κάθε φορά. Θέλουμε να δοκιμάσουμε μια μικρή μπουκιά του, ίσα για να γνωρίζουμε πώς είναι. Μόνο που μερικές φορές δεν μας είναι αρκετή.

Είναι η ειλικρίνεια το σημαντικότερο ανθρώπινο αγαθό;

Είναι σίγουρα από τα πιο σημαντικά. Σχέσεις που είναι χτισμένες επάνω σ’ αυτή, ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές, μπορούν να τραβήξουν μακριά στο κύλισμα του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, αν η ειλικρίνεια δεν είναι αμφίπλευρη μπορεί να γίνει και το ανάποδο και οι ανωτέρω σχέσεις να γκρεμιστούν συθέμελα στην πρώτη δυσκολία. Είναι θαρρώ στο χέρι του καθενός το πώς θα επιλέξει να πορευτεί.

Πόσο σημασία δίνεις στην αποδοχή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Υί είναι για σένα τα likes; 

Παρατηρώ τα όσα συμβαίνουν και με αφορούν, αλλά δεν εστιάζω ποτέ σε βάθος. Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ότι αυτή που θα μου δώσει τα πολύ γερά θεμέλια στη συγγραφική μου πορεία θα είναι η σκληρή δουλειά. Τα likes μπορεί να είναι και πρόσκαιρα ή συγκυριακά αν δεν χτίσεις σωστά τις βάσεις. Μέχρι και κακό μπορούν να κάνουν γιατί θα σε μάθει πολύς κόσμος ενώ ακόμα δεν το αξίζεις και τόσο. Προσωπικά νιώθω πολύ καλά με τα όσα έχω πετύχει ως τώρα, στα έντεκα πρώτα βιβλία μου και τις δεκαπέντε συμμετοχές σε διάφορους συλλογικούς τόμους, και ο λόγος που νιώθω έτσι είναι ακριβώς επειδή θεωρώ ότι δουλεύω πολύ σκληρά καθημερινά.

Ο χρόνος είναι φίλος ή εχθρός; 

Ο καλύτερος φίλος και ο χειρότερος εχθρός μαζί! Καθημερινά μετρώ ακόμα και τα δευτερόλεπτα για να προλάβω να ανταπεξέλθω σε όλες τις δραστηριότητες που έχω εμπλακεί, οπότε όλο αυτό δημιουργεί κι ένα άγχος. Ωστόσο, θα το έλεγα μάλλον περισσότερο δημιουργικό άγχος, καθώς όλο αυτό το κάνω επειδή το θέλω και επειδή απεχθάνομαι την έννοια του χαμένου χρόνου όσο τίποτα.

Ετοιμάζεις νέο βιβλίο; 

Το έχω σταθερό συνήθειο εδώ και κοντά δέκα χρόνια συνέχεια να ετοιμάζω κάτι καινούριο. Όταν ολοκλήρωσα τον «Κρυφό μας εαυτό» δρομολόγησα την έκδοση ενός ακόμα βιβλίου, του «Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη!», μιας περιπέτειας που διαβάζεται από παιδιά 9 ως 99 ετών! Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε στα τέλη του Νοέμβρη από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και είναι για μένα μια καινούρια πρόκληση. Έπειτα, με το που ολοκλήρωσα τις διαδικασίες αυτού, άρχισα απευθείας να δουλεύω το πέμπτο βιβλίο της σειράς των Ευγενών Αγρίων το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο να αναμένετε και μια επιπλέον έκδοση από μένα!  

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link