Συνεντεύξεις

Ο Ξενοφών Φύτρος μάς μιλά για το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο»!

Ο Ξενοφών Φύτρος μάς μιλά για το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο»!

Η περιγραφή του οπισθόφυλλου ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία: πρόκειται για ένα δυστοπικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Το νέο βιβλίο του Ξενοφώντα Φύτρου «Αγαπημένο μου Ημερολόγιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell (δείτε εδώ περισσότερα για το βιβλίο) είναι βγαλμένο- κυριολεκτικά- από τη ζωή (μας), αφού εκτυλίσσεται το 2031 μεν, αλλά σε μια εποχή καραντίνας λόγω φονικού ιού.

Κύριε Φύτρο, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Αγαπημένο μου ημερολόγιο».

Το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» είναι μια άσκηση ετοιμότητας για ένα απευκταίο μέλλον, ένας εφιάλτης από τον οποίο θέλεις να ξυπνήσεις, μία συνειδητοποίηση του πόσα λίγα τελικά χρειάζονται για να καταστραφούν τόσα πολλά. Είναι επίσης η καταγραφή της δολοφονικής δράσης ενός ανθρώπου που ζει στην εποχή του και επιβιώνει με τον μόνο δυνατό τρόπο· υπακούοντας στο ένστικτο της επιβίωσης: ο θάνατός σου η ζωή μου.

Κρατάτε ημερολόγιο;

Όχι· προτιμώ να αφήσω το παρελθόν εκεί που ανήκει, πίσω και μακριά. Γι’ αυτό και δεν τραβάω ιδιαίτερα φωτογραφίες, η μνήμη ας κρατήσει όσα θεωρεί σημαντικά. Άλλωστε, δεν είμαι και δολοφόνος για να καταγράφω την εγκληματική μου δράση, όπως… Χμμ, καλύτερα διαβάστε το βιβλίο μου για περισσότερα.

Τελικά οι θεωρίες συνωμοσίας εξυπηρετούν ή διαβάλλουν τα θέματα με τα οποία ασχολούνται;

Σίγουρα εξυπηρετούν αυτούς που τις δημιουργούν, συντηρούν ή ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Επίσης, αυτούς που τις διακινούν με σκοπό το κέρδος (ιντερνέτ-κοινωνικά δίκτυα) και αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν το δογματισμό τους (όχι, δεν το κάνω, αφού διάβασα ότι/πώς/επειδή/γιατί). Α ναι, και τον Ντόναλντ Τραμπ· τουλάχιστον μέχρι να του διαγράψουν το λογαριασμό στο Twitter. Τώρα που το σκέφτομαι, κάπου διάβασα πώς…

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;

Αυτά που έψαχναν με τόσο κόπο και επιμονή ο Ουίλιαμ του Μπάσκερβιλ στο «Όνομα του Ρόδου» και ο Ντιν Κόρσο στην «Ένατη Πύλη». Θα τους έβγαζα από την ταλαιπωρία και τα έξοδα χαρίζοντάς τους ένα δωρεάν αντίτυπο, χώρια που τόσοι άνθρωποι δε θα έχαναν άδικα τη ζωή τους. Αλλά το πρώτο βιβλίο το έγραψε ο Αριστοτέλης και το δεύτερο ο διάβολος, που αν τον επικαλεστείς σου χαρίζει αθανασία και… Πώς; Συγγνώμη, τι εννοείτε ότι πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας;

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το αρνητικό και ποιο το θετικό κατάλοιπο του κορονοϊού και της καραντίνας;

Ο εγκλεισμός-φυλάκιση είναι το μέτρο που έχει επιλέξει η ανθρωπότητα ως ποινή για τους εγκληματίες. Υπάρχει λόγος που η στέρηση της ελευθερίας είναι τιμωρία και η έξαρση των εγκληματικών συμπεριφορών μετά την καραντίνα δεν μπορεί να είναι τυχαία. Ψάχνοντας για κάτι θετικό, θα έλεγα τη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής και της υγείας ως υπέρτατων αγαθών, αλλά και τη στροφή προς το βιβλίο και το διάβασμα.

Αλλά, όπως αποδείχτηκε, όταν επιστρέψαμε στην καθημερινότητα ξεχάσαμε και τα βιβλία και τις αξίες και βουτήξαμε στους συνήθεις εθισμούς μας: ο χρόνος είναι χρήμα κλπ.

«Ποιος ο λόγος να μάθει κανείς γράμματα στην εποχή μας»;

Ο ίδιος λόγος για τον οποίο πρέπει να μάθει να αναπνέει, να τρώει, να γελάει, να ερωτεύεται, να ταξιδεύει. Ζωή χωρίς γράμματα είναι ζωή χωρίς ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς κατανόηση του εαυτού σου και όλων αυτών που σε περιβάλλουν. «Γράμματα», όμως, δεν είναι μόνο τα πτυχία και τα διδακτορικά, είναι κυρίως η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια και ο συναισθηματικός πλούτος.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Πάντα υπάρχουν ιδέες που σπινθηρίζουν στο μυαλό μου και παίρνουν μορφή στον υπολογιστή μου. Ελπίζω ότι σύντομα κάποια από αυτές θα πάρει το δρόμο της και θα μεταμορφωθεί στο επόμενο μυθιστόρημά μου. Αν όχι, θα ξεκινήσω να γράφω ημερολόγιο· δικό μου αυτή τη φορά.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews