Συνεντεύξεις

Γιώργος Οικονόμου: «Το ταξίδι συνεχίζεται κι αυτή είναι η ομορφιά…»

Γιώργος Οικονόμου: «Το ταξίδι συνεχίζεται κι αυτή είναι η ομορφιά…»

Ο Γιώργος Οικονόμου είπε να αφήσει για λίγο την κιθάρα του και να πιάσει το στυλό (και για εμάς τους αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας έκανε πολύ καλά). Το βιβλίο του με τίτλο «Χωρίς Πάγο» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος (περισσότερα δείτε εδώ) και ο ντετέκτιβ Φάνης Ντούρος κυκλοφορεί πλέον ανάμεσά μας και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες.

Κύριε Οικονόμου, πείτε μας λίγα λόγια για το πρώτο βιβλίο σας «Χωρίς Πάγο».

Πρόκειται για αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα με αρχή, μέση και τέλος. Έχει νουάρ στοιχεία, πλοκή και φυσικά τη λύση του μυστηρίου που αποτελεί την κάθαρση. Εισάγω στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας τον ντετέκτιβ Φάνη Ντούρο, ο οποίος σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακαλύψει τον δολοφόνο της συζύγου ενός έγκριτου δημοσιογράφου της πόλης. Κάθε κεφάλαιο στο βιβλίο αποτελεί και μία μέρα στην καθημερινότητα της ιστορίας και με αυτόν τον τρόπο εξελίσσεται η πλοκή. Το έγκλημα γίνεται στη Θεσσαλονίκη και ο ντετέκτιβ μου ζει στο κέντρο της πόλης, συνεπώς οι αναφορές σε στέκια, δρόμους και μυρωδιές δεν λείπουν.

Πόσο καιρό σας πήρε να το γράψετε;

Περίπου τρεις μήνες η πρώτη γραφή και στη συνέχεια άλλο τόσο οι διορθώσεις. Είχα θέσει κάποιο χρονικό όριο ώστε να μην το σέρνω στο διηνεκές. Συνεπώς στους έξι μήνες από την πρώτη μέρα το έστειλα στους εκδοτικούς οίκους προς αξιολόγηση.

Περιγράφετε την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή σας, ντετέκτιβ Φάνη Ντούρου με αρκετές λεπτομέρειες, όπως παραδείγματος χάριν παρακολουθεί το «Σαν σήμερα» για τα σημαντικά γεγονότα. Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία σας σ’ εκείνον;

Σε όλη την ιστορία υπάρχουν βιωματικά στοιχεία από την προσωπική ζωή και από τις ζωές γνωστών και φίλων. Μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους, στήνω αυτί σε συζητήσεις άλλων, χαζεύω τον άγνωστο περαστικό που θα συνομιλήσει με τον περιπτερά, με έλκουν μικροί καβγάδες σε παρέες, γλυκόλογα ερωτευμένων κ.ο.κ. Νομίζω το κυρίως αυτοβιογραφικό στοιχείο του ντετέκτιβ είναι η ακρόαση της μουσικής. Ο ήρωάς μου είναι τυχερός και απολαμβάνει τα βινύλια σε αντίθεση με εμένα που αρκούμαι στα cd και στο διαδίκτυο.

Ποιο σχόλιο αναγνώστη σάς έκανε εντύπωση;

Δεν έχω συγκρατήσει κάποιο σχόλιο. Αυτό που μου κάνει εντύπωση και το χαίρομαι είναι τα πρόσωπα γνωστών και φίλων που δείχνουν τον ενθουσιασμό τους για την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Το χαμόγελο και η χαρά τους μου δίνουν ενέργεια και με «αναγκάζουν» με την αδημονία τους για το δεύτερο, να προχωρήσω στα επόμενα βήματα.

Είναι γνωστή η σχέση σας με τη μουσική και τη φωτογραφία. Πώς κατανέμεται ο ελεύθερος χρόνος σας; Μουσική, φωτογραφία ή συγγραφή;

Η φωτογραφία αποτελεί ένα χόμπι, συνεπώς δεν έχει συγκεκριμένες ώρες. Απλώς όταν κάτι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον το φωτογραφίζω. Από την άλλη έχω την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη συγγραφή. Πρόκειται για τρεις ασχολίες, οι οποίες είναι αλληλένδετες. Επιδρούν πάνω μου και επιδρώ πάνω τους. Συγκοινωνούντα δοχεία σε ένα παράλληλο σύμπαν. Έτσι νιώθω. Σήμερα ξύπνησα και συνέθεσα μια μονοκατοικία. Προχθές έγραψα ένα τραγούδι και σε μία εβδομάδα μπορεί να ξεκινήσω να συγγράφω το τρίτο αστυνομικό μυθιστόρημα. Είμαι οργανωτικός και κάθε φορά που αποφασίζω να προχωρήσω, αφοσιώνομαι ψυχή και σώμα στο έργο μου.

Ακούτε μουσική όταν γράφετε; Υπάρχει κάποιο κομμάτι που ταυτίσατε με το βιβλίο;

Ακούω μουσική όλη μέρα. Και με βοηθάει αρκετά να ακούω και όταν γράφω. Εκτός των μουσικών αναφορών μέσα στην ιστορία του βιβλίου, τα τραγούδια αποτέλεσαν σημαντικό συστατικό ώστε να εμπνευστώ και να συγγράψω. Νομίζω πως ταύτισα τον David Bowie με το βιβλίο. Ξεκίνησα να το γράφω ένα μήνα αφότου πέθανε. Άκουσα σχεδόν ολόκληρη τη δισκογραφία του. Το αγαπημένο μου που «ακούγεται» και στην ιστορία είναι το “Starman”.

Διαβάζετε αστυνομική λογοτεχνία; Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Κατά κύριο λόγο διαβάζω αστυνομική λογοτεχνία. Θα απαντήσω αυθόρμητα, χωρίς πολλή σκέψη. Από τους Έλληνες συγγραφείς εκτιμώ ιδιαιτέρως τον δάσκαλό μου, καθηγητή κ. Πέτρο Μαρτινίδη και ξεχωρίζω το βιβλίο «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» και από τους ξένους συγγραφείς με έλκει ο Ιαν Ράνκιν και το «Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους».

Τί “μουσικό” μας ετοιμάζετε;

Ο τέταρτος δίσκος «Παράλληλο Σύμπαν» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018, συνεπώς κυρίως προωθώ την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά. Δεν σταματώ όμως να γράφω τραγούδια. Τον τελευταίο καιρό συνθέτω και κάποια ορχηστρικά. Το ταξίδι συνεχίζεται. Κι αυτή είναι η ομορφιά.

Να περιμένουμε νέα ιστορία με πρωταγωνιστή το Φάνη Ντούρο;

Φυσικά! Ήδη διορθώνω το δεύτερο ώστε να το στείλω στον εκδοτικό μου οίκο. Υπάρχει, επίσης, ο κορμός της ιστορίας του τρίτου. Άρα ο Φάνης Ντούρος έρχεται με νέες ιστορίες, αν και ακόμη είναι νωρίς. Υπομονή, λοιπόν!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews