Συνεντεύξεις

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος: «Για την επιβίωση χρειαζόμαστε τον πολιτισμό»

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος: «Για την επιβίωση χρειαζόμαστε τον πολιτισμό»

Μια εξαιρετική παράσταση παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο θέατρο Παραμυθίας. Πρόκειται για το «Requiem για έναν Πολεμιστή», ένα έργο βασισμένο και αφοσιωμένο στις καθημερινές μας μάχες (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ). Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτό με το συνθέτη Σωτήρη-Νικόλα Κάσσο.

Κύριε Κάσσο, πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο δρώμενο, γιατί σαν παράσταση έχει μια σπάνια δομή και αρχιτεκτονική. Η έμπνευση για την σύνδεση της ζωντανής μουσικής επί σκηνής και του χορού έρχεται από τις πρακτικές του αρχαίου θεάτρου. Οι χορευτές γίνονται οι ηθοποιοί, και όπως ο χορός του αρχαίου θεάτρου συμπληρώνει και συμμετέχει στην ροή της πλοκής, έτσι και στο Requiem, το κουαρτέτο εγχόρδων συμπληρώνει μέσω του ήχου, την πορεία του πολεμιστή. Το «σενάριο» έτσι κι αλλιώς είναι ουσιαστικά γραμμένο όλο επάνω στην παρτιτούρα. Αυτές οι αρχές αισθάνομαι τυχερός που στηρίχθηκαν από τον σκηνοθέτη μας, Παναγιώτη Μπιζούτη, ο οποίος αντιμετώπισε την παρτιτούρα με αυτό τον τρόπο και σκηνοθέτησε ακριβώς επάνω της. Παρόμοια εργαστήκαμε και με την Μαρία Παντελάκη, την χορογράφο μας,

Τί εστί για εσάς Πόλεμος και ποιον θεωρείτε Πολεμιστή;

Ο Πόλεμος είναι ο βίος και η προσπάθεια κυριαρχίας μας επί αυτού. Η Επιβίωση ως σκοπός. Για την επι-βίωση χρειαζόμαστε τον πολιτισμό, τον οποίο πάντοτε υπερασπίζονται οι πολεμιστές. Διότι είναι πολίτες. Ας θυμηθούμε την ζωή του Αισχύλου.

Ποιον αγώνα θεωρείτε «χαμένο»;

Οι αγώνες ανάλογα με τους σκοπούς τους είναι κερδισμένοι, χαμένοι και όλα τα ενδιάμεσα. Τους λείπει η διακριτότητα για μένα. Οι μάχες όμως; Στις μάχες έχει σημασία μόνο μία. Η τελευταία!

Σε ποια εποχή της Ιστορίας και σε ποια χώρα θα θέλατε να είχατε ζήσει;

Πιστεύω πως βρισκόμαστε εδώ και τώρα για να εργαστούμε γι’ αυτό το απειροελάχιστο σε συμπαντικούς χρόνους διάστημα, αλλά το τόσο σημαντικό. Δεν επιθυμώ κάτι άλλο, διότι αυτό μπορεί να σε κάνει πολύ δυστυχή. Ειδικά το να επιθυμείς κάτι που εκ των πράγματων δε γνωρίζεις και δε μπορείς και να αποκτήσεις.

Σε ποια αδυναμία σας δεν θα καταφέρετε να κυριαρχήσετε ποτέ;

Πολύ ωραία ερώτηση! Κάνοντας επανέκθεση – όρος της σύνθεσης, όταν εμφανίζουμε ξανά ένα θέμα – θα έλεγα πως αυτή η αδυναμία θα είναι και η τελευταία μου!

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Ασφαλώς. Ήδη δύο νέες θεματικές προγραμματικής μουσικής όπως το Requiem βρίσκονται στην διαδικασία της γραφής πάνω στο χαρτί. Σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα ακούσετε για αυτές, όπως και για ένα νέο Album.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

ΥΓ: Αυτή την Κυριακή είναι η τελευταία των τριών παράσταση.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews