Συνεντεύξεις

Κοραλία Τσόγκα: «Δε μου αρέσει ο όρος ‘ταμπού’»

Κοραλία Τσόγκα: «Δε μου αρέσει ο όρος ‘ταμπού’»

Είναι νέα, ταλαντούχα και φέτος είναι κάθε βράδυ επί σκηνής. Ο λόγος για την Κοραλία Τσόγκα, η οποία πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις «Η Αναζήτηση» στο θέατρο Πρόβα (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ) και «Λωξάντρα» στο Βεάκη (και εδώ).

Κυρία Τσόγκα, πείτε μας λίγα λόγια για την «Αναζήτηση», την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε.

Η Αναζήτηση είναι το καινούριο έργο του Παναγιώτη Μέντη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει  ο Νίκος Σακαλίδης και η παραγωγή είναι του θεάτρου ΠΡΟΒΑ και της Μαίρης Ραζή. Ειναι η πρωτη φορά που ανεβαίνει και χάρηκα ιδιαιτέρως όταν μου πρότειναν τον ρολο της Λίτσας. Ο Π. Μέντης και ο Ν. Σακαλίδης είναι δύο άνθρωποι που θαυμάζω και για το ταλέντο τους, αλλά και για το ήθος που επιδεικνύουν στη δουλειά τους και στις συνεργασίες τους. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και η πορεία τους που είναι σταθερή και μακροχρόνια. Παίζω μαζί με το Θωμά Βούλγαρη που είναι ένας αξιόλογος συνάδελφος με τον οποίο έχουμε “δεσει” σκηνικά. Πράγμα καθόλου εύκολο ειδικά σε μια τόσο δύσκολη θεατρική συνθήκη σαν και αυτή.

Διαβάζοντας το κείμενο, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε;

Διαβάζοντας το έργο είχα πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Σίγουρα το θέμα της αιμομιξίας  από μόνο του είναι αρκετά ιδιαίτερο όμως ο Π. Μέντης κατάφερε να το χειριστεί με τέτοια ευαισθησία, ώστε να μη στέκεσαι σ’ αυτό. Αυτή είναι και η ανατροπή του έργου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν το πώς θα μπορέσω να προσεγγίσω τον χαρακτήρα αυτής της γυναίκας, από πού να πιάσω αυτό το νήμα. Εκεί με βοήθησε πολύ ο σκηνοθέτης μας, ο Νίκος Σακαλίδη. Έδωσε μια διαφορετική υπόσταση στους χαρακτήρες και βήμα βήμα δημιούργησε όλη αυτή την ατμόσφαιρα που θα βιώσουν όσοι βρεθούν στην παράσταση. Συνειδητοποίησα ότι είχα να προσεγγίσω μια γυναίκα της διπλανής  πόρτας με τις ανάγκες, τα όνειρα και φυσικά τα μυστικά της.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το  μεγαλύτερο κοινωνικό «ταμπού» σήμερα;

Ο όρος ταμπού δεν μου αρέσει για να είμαι ειλικρινής. Στις μέρες μας τον χρησιμοποιούμε λίγο ασύδοτα (και δεν είναι ο μόνος). Θέλω να πιστεύω ότι βαδίζουμε προς το μέλλον, όχι προς το παρελθόν. Άλλωστε τα “ταμπού” αλλάζουν από εποχή σε εποχή. Αυτά που με λύπη μου διαπιστώνω πως δεν αλλάζουν είναι τα μυαλά αυτών που τα συντηρούν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει και αισθάνεται μέχρι εκεί που δεν επεμβαίνει στην ποιότητα ζωής του συνανθρώπου του.

Ποιο γεγονός θεωρείτε αφετηρία στη ζωή σας;

Αντιλαμβάνομαι τη ζωή μου γεμάτη αφετηρίες. Κεφαλαία που άνοιξαν, κύκλους που έκλεισαν, διάφορα γεγονότα και πρόσωπα που με σημάδεψαν και άλλαξαν ένα κομμάτι μου. Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πυρήνα ανθρώπων που είναι αμετάβλητα σημεία αναφοράς.

Φέτος, παίζετε και στη «Λωξάντρα» στο θέατρο Βεάκη. Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να συμμετέχει σε δυο έργα την ίδια σαιζόν;

Δεν είμαι η μόνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων μου συμμετέχει σε δύο ή και παραπάνω δουλειές και όχι πάντα σχετικές με το επάγγελμα του ηθοποιού. Η μεγαλύτερη δυσκολία νομίζω είναι στη διάρκεια των πρόβων. Όταν μελετάς, αφουγκράζεσαι τους χαρακτήρες και προσπαθείς να αντιληφθείς τη συνθήκη του έργου. Χρειάζεται οργάνωση και πειθαρχία. Όμως είμαι τόσο συνηθισμένη να απασχολούμαι παράλληλα με διαφορετικές δουλειές που όσες φορές έχει τύχει να έχω μια δουλειά το θεωρώ πολυτέλεια και νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά! Εκτός από τις παραστάσεις διδάσκω στο θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους και στη Δραματική Σχολή του θεάτρου ΠΡΟΒΑ.

Προέρχεστε από μια άκρως καλλιτεχνική οικογένεια. Υπάρχει κάποιο σχόλιο (θετικό ή αρνητικό) που σας έκαναν οι γονείς σας, το οποίο να σας επηρέασε στην επαγγελματική σας πορεία;

Μεγάλωσα μέσα στο θέατρο της οδού Ερμού που ήταν το πρώτο μας θεατρικό σπίτι. Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια μέρα που το θέατρο να μην είναι έστω και στο ελάχιστο κομμάτι της ζωής μου.

Δεν έχει να κάνει μόνο με μια κουβέντα τους η μία συμβουλή αλλά με τη στάση ζωής τους. Μια στάση που διατηρούν  ανόθευτη μέχρι σήμερα. Πάντα με εκπλήσσει το πώς αγωνίζονται και αντιμετωπίζουν τη ζωή.

Μελλοντικά πλάνα; Τί μας ετοιμάζετε;

Επειδή στη δουλειά μας τα πάντα ανατρέπονται ελπίζω να συνεχίσουν την επιτυχημένη τους πορεία η “Αναζήτηση”, η “Λωξάντρα” και η παράσταση “Θες να βρούμε το όνομα μου;” που έχω σκηνοθετήσει και απευθύνεται σε παιδιά.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews