Συνεντεύξεις

Η Ευγενία Μακαριάδη μάς μιλά για το «Ράγισμα»!

Η Ευγενία Μακαριάδη μάς μιλά για το «Ράγισμα»!

Δεδομένα και μη, επίκαιρα, αλλά και όχι είναι τα ζητήματα που απασχολούν τα διηγήματα της Ευγενίας Μακαριάδη στη νέα της συλλογή «Το ράγισμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Η ζωή, ο θάνατος, η περίοδος της καραντίνας, τα συναισθήματα, ο έρωτας είναι μόνο μερικά απ’ αυτά.

Κυρία Μακαριάδη, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Υποθέσεις που αναπαριστούν τοπιογραφικά την Αθήνα, ταύτιση ρεαλισμού και παράλογου. Πρωταγωνιστές άνθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι ερωτικοί. Συμπλέουν η ζωή κι ο θάνατος, τα πάθη, οι ενοχές, τα ζώα χαρακτήρες βασικοί στα έργα. Τελικά μπορεί να θεωρηθεί ένα σπασμένο, πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με επί μέρους κεφάλαια τα διηγήματα.

Έχετε κατοικίδιο;

Μια οικογένεια γατιών, η μάνα με τα τρία της παιδιά ένα αρσενικό και δυο θηλυκά (τα έχω δεκατρία περίπου χρόνια), ένα σκυλάκι (τριών μηνών), μια χελώνα σε χειμερία νάρκη (πέντε χρονών).

Είστε υπέρ της ευθανασίας, ενός αξιοπρεπούς θανάτου ή της ζωής όσο αυτή πάει με όποιο τίμημα;

Το «ευ θανείν», όπως γράφω σ’ ένα από τα διηγήματά μου. Ναι σ’ έναν αξιοπρεπή θάνατο, αλλά ο θάνατος έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες. Οπότε θα ήθελα ένα ευσπλαχνικό χάδι ενός ανώδυνου θανάτου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας εποχή;

Οι φωτεινές εποχές, οι εύκρατες. Το σκοτάδι μικραίνει τη μέρα, τη ζωή, με φοβίζει. Το ψύχος, ο άστατος καιρός με εγκλωβίζει στο σπίτι και εν τέλει η ψυχρότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται (των ανθρώπων) μ’ αρρωσταίνει.

Ποια είναι η «καλή» σας εκ των πέντε αισθήσεων;

Βασικές και οι πέντε αισθήσεις σημαντικές και απαραίτητες στη ζωή μας. Ξεχωρίζω την όραση. Το φως, τα χρώματα, η φύση, η θάλασσα, να μπορείς να διαβάζεις τα μάτια των ανθρώπων, των ζώων.

Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στο χρόνο, σε ποια εποχή θα γυρίζατε;

Δεν γυρίζω πίσω σε καμιά εποχή, βρίσκω ότι η κάθε εποχή έχει μειονεκτήματα και προτερήματα, όσο και να ψάξω δεν βρίσκω εποχή χωρίς πολέμους, χωρίς την υποτίμηση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πείνα και πενία.

Υπάρχει αποκατάσταση όταν «ραγίζει» το γυαλί;

Μέχρι στιγμής δεν μου έτυχε να έχει αποκατασταθεί κανένα ράγισμα. Το ράγισμα έχει την ασκήμια του κι ακόμη προμηνύει το σπάσιμο, την καταστροφή.

Πώς βιώσατε την περίοδο της καραντίνας; Ήταν μια εποικοδομητική ή μία περίοδος απραξίας για εσάς;

Οι φιλικές παρέες, οι ψυχαγωγίες, είναι από τις πολύ ωραίες στιγμές της ζωής, μου έλειψαν. Είχα συντροφιά παιδιά, εγγόνια, βιβλία.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Κάτι έχω στο νου, ο χρόνος θα δείξει.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews