Συνεντεύξεις

Μαίρη Καλανδαρίδου: «Αφετηρία είναι επίσης η διαπίστωση του τέλους»

Μαίρη Καλανδαρίδου: «Αφετηρία είναι επίσης η διαπίστωση του τέλους»

«Αναίμακτα» είναι ο τίτλος της νέας συλλογής διηγημάτων της Μαίρης Καλανδαρίδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Τίτλος οξύμωρος θα μπορούσε να πει κανείς, αφού όλες οι σελίδες των 21 ιστοριών «στάζουν» αίμα και πόνο.

Κυρία Καλανδαρίδου, Πείτε μας λίγα λόγια για τα «Αναίμακτα». 

Τα «Αναίμακτα» είναι η πρώτη μου προσωπική συλλογή διηγημάτων. Αποτελείται από εικοσιένα διηγήματα, που γεννήθηκαν σε μια δύσκολη συγκυρία όπως αυτή του αναγκαστικού εγκλεισμού της πανδημίας. Διαπραγματεύονται δύσκολες οριακές ανθρώπινες σχέσεις, που γεννά η μοναξιά, η έμφυλη βία και ο σεξισμός.

Γιατί προτιμάτε το διήγημα ως τρόπο γραφής; 

Στην πρώτη μου επαφή με το αναγνωστικό κοινό, επέλεξα τη φόρμα του διηγήματος. Ήθελα να πω μικρές στοχευμένες ιστορίες, με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που σε κάποια δύσκολη στιγμή για τη ζωή τους, πήραν την τύχη της στα χέρια τους και αποφάσισαν να την αλλάξουν δραστικά. Παρόλο που κάποιοι ίσως να θεωρούν το διήγημα μια εύκολη φόρμα, δεν είναι, γιατί οφείλεις με συμπυκνωμένο και ουσιαστικό λόγο να πεις την ιστορία σου, με λίγα λόγια.

Τί θεωρείτε αφετηρία στη ζωή σας; 

Αφετηρία για μένα είναι ο μήνας Σεπτέμβριος. Όσα χρόνια και να περάσουν θα έχω πάντα το σύνδρομο της μαθήτριας. Του ανθρώπου που θέλει να μάθει και να θέτει στόχους για τη νέα χρόνια (όχι απαραίτητα την ημερολογιακή). Αφετηρία είναι επίσης η διαπίστωση του τέλους. Όλα τότε είναι πιο εύκολα και ξεκάθαρα. Μπορείς να ξεκινήσεις ,όταν αφήνεις κάτι να τελειώσει.

Ποιο «κομμάτι θάλασσας» πιστεύετε ότι σας αναλογεί; 

Πιστεύω ότι αναλογεί ένα «κομμάτι θάλασσας» στον καθένα μας. Εγώ βρήκα το δικό μου κομμάτι που με εμπνέει, με χαλαρώνει, με πυροδοτεί. Αυτό μπορεί να είναι το χαμόγελο της κόρης μου, ένας απρόσμενος έρωτας ή ακόμα και το κυριολεκτικό κομμάτι θάλασσας, από τον αγαπημένο μου βράχο. Είναι πάντα εκεί και πρόθυμο να ακούσει.

Ασχολείσθε και με το θέατρο. Όταν γράφετε, προσωποποιείτε δίνοντας υπόσταση στη φαντασία σας στους ήρωές σας με υπαρκτούς ηθοποιούς;

Η ενασχόληση με το θέατρο μου έχει διδάξει πειθαρχία, αφοσίωση και επιμονή. Όταν γράφω σκέφτομαι τεχνικές του θεάτρου και μέσα στα σχέδια μου είναι η συγγραφή ενός μονολόγου. Πολλές φορές μια καλή παράσταση μπορεί να με κινητοποιήσει ή να με εμπνεύσει για κάποιο κείμενο. Αλλά όχι, δεν έχω σκεφτεί κάποιον συγκεκριμένο ηθοποιό, είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Ποια είναι η σχέση σας με το χρόνο; 

Η σχέση με το χρόνο είναι γραμμική. Δεν τον ενοχλώ και δεν με ενοχλεί. Δεν έχω πρόβλημα με τον χρόνο, έχω πρόβλημα με τα χρόνια που μου παίρνουν αγαπημένους ανθρώπους. Επίσης πιστεύω πολύ στην σχετικότητα του χρόνου. Αυτό που για μένα είναι νωρίς για σένα μπορεί να είναι αργά. Κάνε αυτό που πρέπει στο χρόνο σου, αυτό είναι το μότο μου και θα γίνει σωστά. Αλλά να το κάνεις.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο; 

Αυτή τη στιγμή όλη η φροντίδα και η αγάπη μου είναι στα «Αναίμακτα». Απολαμβάνω το ταξίδι τους, είναι πρωτόγνωρο για μένα και χαίρομαι να βλέπω την πορεία τους. Επικοινωνώ με πολλούς αναγνώστες και αυτό με γεμίζει με χαρά και ευθύνη. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για μυθιστόρημα, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews