Συνεντεύξεις

Η Ιωάννα Νιάχα μάς μιλά για τον «Τελευταίο Αντάρτη»!

Η Ιωάννα Νιάχα μάς μιλά για τον «Τελευταίο Αντάρτη»!

Μια συγκλονιστική παράσταση για την περίοδο του Εμφυλίου παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο θέατρο Άβατον. Πρόκειται για τον «Τελευταίο Αντάρτη», την πραγματική ιστορία της τελευταίας ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο, μία παράσταση με έντονα στοιχεία ντοκιμαντέρ, αφού συμπληρώνεται ηχητικά από την αφήγηση του Δημήτρη Ζαφείρη (Τάκη Σάντρα), τελευταίου μέλους της ομάδας (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ).

Κυρία Νιάχα, πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

«Ο Τελευταίος Αντάρτης» είναι η πραγματική ιστορία της τελευταίας ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο. Είναι η ιστορία 5 κοριτσιών από το χωριό της Πυρσόγιαννης, που αποφασίζουν ν’ ανέβουν αντάρτισσες στο χωριό. Μάς δείχνει πώς ήταν οι ζωές τους, από το 1940 με τους Γερμανούς μέχρι και την τελευταία νύχτα του 1949, στην τελευταία μεγάλη μάχη του Γράμμου. Παράλληλα μέσω βιντεοπροβολής, βλέπουμε και την ιστορία του Τάκη Σάντρα, του αρχηγού της ομάδας που εντάσσονται τα κορίτσια, όταν γίνονται αντάρτισσες.

Γιατί επιλέξατε να σκηνοθετήσετε αυτό το κείμενο;

Είχαμε αποφασίσει από κοινού, με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ότι φέτος θα κάναμε ένα έργο με θέμα τον Εμφύλιο. Είχα την τύχη να έχω δει το πρώτο ανέβασμα του έργου και είχα πει από τότε ότι θέλω να το ξανακάνω, με τη δική μου σκηνοθετική ματιά. Το κατέθεσα στην ομάδα, το διαβάσαμε και συμφωνήσαμε το ανέβασμά του.

Πόσο εξοικειωμένο είναι το κοινό με την περίοδο του Εμφυλίου;

Όχι πάρα πολύ, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά έργα που να αναφέρονται σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο και όσα υπάρχουν, δύσκολα τα επιλέγουν οι πιο νέοι σκηνοθέτες και ομάδες, γιατί είναι ένα λεπτό θέμα που θέλει ιδιαίτερο χειρισμό στην προσέγγισή του. Ευτυχώς φέτος, εκτός από τη δική μας παραγωγή, υπάρχουν κι άλλες με την ίδια θεματική και κυρίως με την ίδια ποιότητα δουλειάς.

Ποια μαρτυρία που ακούσατε/ διαβάσατε, σας έκανε την περισσότερη εντύπωση;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι, γιατί κατά τη διάρκεια της ερευνάς μας σαν ομάδα, διαβάσαμε και ήρθαμε σε επαφή με ένα υλικό που ήταν πραγματικά πολύ συγκλονιστικό. Θεωρώ όμως, ότι το πρώτο μεγάλο σοκ το πάθαμε στην πρώτη ανάγνωση του έργου.

Τί θα σάς έκανε ν’ «ανεβείτε στα βουνά» για να πολεμήσετε γι’ αυτό;

Οι ίδιοι λόγοι, που κάνουν και τις ηρωίδες του έργου να ανέβουν στο βουνό, που σίγουρα δεν είναι μόνο πολιτικοί. Θα τους καταλάβουν, όσοι έρθουν να δουν την παράσταση.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Κάποτε ήταν ο θάνατος και το να μη χάσω αγαπημένους ανθρώπους από τη ζωή μου. Με το πέρασμα των χρόνων και μέσα από διάφορα γεγονότα κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να έχω τέτοιες φοβίες. Οπότε, νομίζω ότι δεν έχω κάποιο φόβο.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Αυτήν την στιγμή, ετοιμάζω τις παραστάσεις των μαθητών μου, από το θεατρικό εργαστήριο που διευθύνω στη Λιβαδειά.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews