
Ένα ξεχωριστό live “The Mediterranean dream” θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6 Απριλίου στο café του Νομισματικού Μουσείου. Η ελληνική παραδοσιακή μουσική συναντά τις ευρωπαϊκές σε ένα ατμοσφαιρικό χώρο και όλα αυτά χάρη στη Λίνα Ροδοπούλου.
Κυρία Ροδοπούλου, πείτε μας λίγα λόγια για την εμφάνιση που ετοιμάζετε.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και στην Ελλάδα με τραγούδια από κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Υπό τον ήχο της κέλτικης άρπας θα ακουστούν μελωδίες από την Πορτογαλία, την κάτω Ιταλία, την Γαλλία καθώς και κάποια αγγλόφωνα κομμάτια, πολύ γνωστά τα οποία τώρα θα αποκτήσουν μια πιο ονειρική διάσταση μέσω του υπέροχου αυτού οργάνου. Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στο υπέροχο café του Νομισματικού Μουσείου την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Πώς μπήκε η κελτική άρπα στη ζωή σας;
Η ιδέα του να ασχοληθώ με την Κέλτικη άρπα γεννήθηκε όταν είδα τη Lorena Mc Kennitt στο Ηρώδειο, μια καλλιτέχνιδα που θαυμάζω απεριόριστα. Λίγο καιρό μετά μου δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστώ για ένα χρονικό διάστημα με μια άρπα (πριν φέρω τη δική μου από την Ιρλανδία) και αυτό ήταν αρκετό ώστε να διαπιστώσω πόσα αγαπημένα μου ελληνικά τραγούδια, αλλά και πολλά από τη διεθνή σκηνή, μπορώ να διασκευάσω με αυτόν τον πρωτόγνωρο για εμένα ήχο. Η ενασχόληση μου λοιπόν το όργανο αυτό ήταν μονόδρομος.
Με ποια κριτήρια επιλέξατε τα τραγούδια που θα ερμηνεύσετε στο συγκεκριμένο Live;
Στο συγκεκριμένο live θα βρίσκομαι μόνη μου επί σκηνής, πράγμα πολύ απαιτητικό, αλλά και μεγάλη πρόκληση για εμένα. Στόχος ήταν λοιπόν να παρουσιάσω ένα σχετικά ευρύ ρεπερτόριο, ώστε να δείξω στο ελληνικό κοινό πώς μπορεί να ενταχθεί το μουσικό αυτό όργανο στα διάφορα είδη μουσικής. Επίσης το κριτήριο επιλογής των τραγουδιών ήταν το να μου ταιριάζουν, να με αντιπροσωπεύουν και να μπορούν να αποδοθούν υπό έναν πιο αισθαντικό χαρακτήρα.
Βρίσκετε κοινά στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη μουσική;
Η παραδοσιακή μουσική καθώς και διάφορα είδη σύγχρονων ακουσμάτων συγκοινωνούν μεταξύ τους, αφενός γιατί έχουν κοινές μουσικές κλίμακες, οπότε σε αυτή την περίπτωση το σύγχρονο άκουσμα αποτελεί μια προέκταση του παραδοσιακού, αφετέρου γιατί μια παραδοσιακή μελωδία μπορεί να παρουσιαστεί και με ένα πολύ φρέσκο και σύγχρονο τρόπο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η παράδοση μπορεί να υπάρχει στη μουσική κάθε εποχής.
Αν έπρεπε να επιλέξετε να ζήσετε μόνο σε μία χώρα ποια θα ήταν αυτή;
Η ερώτηση αυτή είναι αρκετά δύσκολη, γιατί υπάρχουν παντού όμορφα πράγματα. Ως άνθρωπος ενώ είμαι αρκετά Μεσογειακή ως ιδιοσυγκρασία, θα διάλεγα τη Γαλλία, γιατί μιλώ τη γαλλική γλώσσα, λατρεύω τη γαλλική μουσική (εξού και η γαλλική δισκογραφία μου) και τη γενικότερη αισθητική του γαλλικού πολιτισμού. Νιώθω ότι μου ταιριάζει.
Πώς αποφασίσατε να επανεκτελέσετε «Το πηγάδι» του Παπάζογλου;
Η απόφαση μου στο να διασκευάσω το υπέροχο αυτό τραγούδι οφείλεται στο ότι θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά ελληνικά τραγούδια και ήθελα πολύ να το αποδώσω υπό ένα πρίσμα ονειρικό και αισθαντικό, γιατί αυτό νιώθω ακούγοντας το, έναν ρομαντισμό που μπορεί να αναδειχθεί μέσω της κέλτικης άρπας.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Στα επόμενα σχέδια μου είναι, κατ΄αρχάς οι ζωντανές μου εμφανίσεις οι οποίες την άνοιξη θα είναι σε διάφορους αθηναϊκούς χώρους, αλλά και η δημιουργία περισσότερων διασκευών με την κέλτικη άρπα, καθώς και η κυκλοφορία πρωτότυπου μουσικού υλικού.
Ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS