Συνεντεύξεις

Ειρήνη Βαρδάκη: «Υπάρχουν αγάπες που θανατώθηκαν από την αλήθεια»

Ειρήνη Βαρδάκη: «Υπάρχουν αγάπες που θανατώθηκαν από την αλήθεια»

Με τρία ευπώλητα βιβλία ήδη στο ενεργητικό της, η Ειρήνη Βαρδάκη επιβεβαιώνει όλους εμάς τους αναγνώστες που όταν πρωτοδιαβάσαμε την «Κρυσταλλία», διαβλέψαμε πόσο επιτυχημένη συγγραφέας θα γινόταν. Ήδη κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο της «Ανάρμοστον εστί» από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα δείτε εδώ), το οποίο όπως και τα δύο προηγούμενα, συνδυάζει το λυρισμό ενός ρομαντικού αφηγήματος με τον ωμό ρεαλισμό του ψυχολογικού θρίλερ.

Κυρία Βαρδάκη, «Ανάρμοστον εστί». Γιατί αυτός ο τίτλος;

Τον τίτλο το συνέλαβα μέσα σε ένα λεωφορείο. Δεν υπάρχει γιατί επί της ουσίας. Η ιστορία αυτή όπως και αν την κοιτάξεις είναι ανάρμοστη.

Σ’ αυτό το βιβλίο, γιατί επιλέξατε η υπόθεση ν’ εκτυλίσσεται στην Κρήτη;

Στην Κρήτη πριν πολλά χρόνια, ένα κοριτσάκι 17 χρονών βρέθηκε σε κώμα. Ο δράστης δεν συνελήφθη ποτέ παρότι το Ρέθυμνο μίλησε… Το κοριτσάκι αυτό -όπως κατάλαβες- ήμουν εγώ. Δεν υπάρχει τίποτα αυτοβιογραφικό στο βιβλίο πέρα από ένα αρρωστημένο μυαλό και τον τόπο που ενήργησε.

Μεγαλύτερη καταστροφή μπορεί να επιφέρει ένα φυσικό φαινόμενο ή μία ανθρώπινη συμπεριφορά;

Μια οργισμένη φύση ή ένας οργισμένος άνθρωπος; Ναι… Είναι εξίσου καταστροφικοί και επικίνδυνοι. Άλλωστε εμείς είμαστε η ίδια η φύση, με τα δικά μας μπουρίνια, με τις δικές μας θύελλες. Δεν υπάρχει καταιγίδα ή σεισμός που να μην λαγοκοιμάται εντός μας.

Ως «μητέρα» τριών βιβλίων, με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε καθένα απ’ αυτά;

Η Κρυσταλλία είναι το ευαίσθητο, το συναισθηματικό παιδί. Το “Ανάρμοστoν εστί” είναι το ατίθασο, το ασυγκράτητο, εκείνο που καρδιοχτυπάς για να μην σου γυρίσει πάλι με σκισμένα γόνατα. Όσο για το “Ρ της Ερωμένης”, του έχω μια άλλη αδυναμία. Το αγαπώ, αλλά και του κακιώνω περισσότερο από τα τρία. Ίσως γιατί εκείνο μου μοιάζει πιο πολύ.

Τελικά, «η αγάπη νικιέται απ’ την αλήθεια»;

Ξέρω κάτι αγάπες που νικήθηκαν, που θανατώθηκαν από την αλήθεια. Μα ξέρω και κάτι αλήθειες πεθαμένες από την ίδια την αγάπη. Κάποιες φορές υπάρχει σχέση θύτη και θύματος ανάμεσα στα δυο, και αυτό είναι επώδυνο, είναι ολέθριο.

Είστε πια αναγνωρίσιμη συγγραφέας. Ποιο σχόλιο που έχετε ακούσει από αναγνώστη σάς έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Σε όλα τα σχόλια αντιδρώ με τον ενθουσιασμό της πρωτάρας. Όταν μου μιλάνε για τα βιβλία μου μοιάζω με το παιδάκι που δοκιμάζει για πρώτη του φορά coca cola.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Ναι. Και είναι για μένα το επόμενο μεγάλο μου στοίχημα.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews