Συνεντεύξεις

Απόστολος Λυμπερίδης: «Η επιστήμη δεν είναι πανάκεια»

Απόστολος Λυμπερίδης: «Η επιστήμη δεν είναι πανάκεια»

«Ο νέος Προμηθέας» είναι το νέο βιβλίο του Απόστολου Λυμπερίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος. Πρόκειται μια ανθολογία επιστημονικής φαντασίας, αποτελούμενη από πέντε διηγήματα (περισσότερα δείτε εδώ).

Κύριε Λυμπερίδη, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο;

Με την μικρή αυτή ανθολογία Ε.Φ. ελπίζω πως θα ταξιδέψω τον αναγνώστη, όχι μόνο σε μακρινούς και παράξενους κόσμους, αλλά και σε απρόσιτες μεριές του δικού μας. Με μια ανθολογία πέντε διηγημάτων ελπίζω πως θα προβληματίσω τον αναγνώστη τόσο φιλοσοφικά, όσο και με τα διαχρονικά ερωτήματα που θέτω, ελπίζοντας να κρατήσω αμείωτο το ενδιαφέρον του για ζητήματα που ίσως να μην τον έχουν απασχολήσει όσο θα έπρεπε, όμως γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, όλο και πιο επιτακτικά, όσο ο κόσμος μας αλλάζει. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να έφερε επαναστάσεις σε πολλούς τομείς που από τη μια μπορεί να βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά από την άλλη μας έφεραν αντιμέτωπους και με άλλα προβλήματα που ακόμα φαίνεται να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ρίποι της ατμόσφαιρας και των θαλασσών, όπως και η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Ο ψυχρός πόλεμος των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 μας έφερε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μάλλον δεν μας δίδαξαν τίποτα. Το άστρο της Βηθλεέμ φαίνεται έχει μεγαλύτερη αξία, απ’ το πυρηνικό άστρο που ξεπρόβαλε πάνω απ’ τις δυο πόλεις της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου! Ποιο ηθικό δικαίωμα μας επιτρέπει να αφήσουμε τέτοια θανάσιμη κληρονομιά στις μέλλουσες γενιές;

Να μια πλευρά που έντονα απασχολεί τον ήρωα του πρώτου διηγήματος, του Νέου Προμηθέα.

Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στο χρόνο, σε ποια εποχή θα θέλατε να ζούσατε;

Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο όλοι θα ήθελαν να πάνε στο μέλλον. Η τεχνολογία των τελευταίων ετών υπόσχεται πολλά για το μέλλον, αφού η ιστορία μας δίδαξε πόσο ο άνθρωπος μαρτύρησε από τα λάθη του παρελθόντος. Προφανώς όμως θα εννοείτε σε ποια εποχή του παρελθόντος θα ήθελα να ζω. Αναμφίβολα στην Αρχαία Ελλάδα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα συνετό νου που θα επιθυμούσε να ζήσει οπουδήποτε αλλού!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Να βλέπεις τα παιδιά σου να υποφέρουν χωρίς να μπορείς να τα βοηθήσεις. Όμως, όσο περισσότερο αλτρουιστής γίνεσαι, τόσο περισσότερο βλέπεις τους συνανθρώπους σου σαν δικά σου παιδιά και η αδυναμία σου να προσφέρεις βοήθεια σε αναγκάζει να επωμίζεσαι όλο και περισσότερο τις ευθύνες σου. Πώς λέει ο Καζαντζάκης «Να αγαπάς την ευθύνη και να λες: εγώ θα σώσω τον κόσμο. Και αν ο κόσμος δεν σωθεί να λες: εγώ φταίω που δεν σώθηκε»! Ξέρω αυτό είναι μια υπερβολή, όμως η τάση είναι εφικτή, διαφορετική στον καθένα, αλλά η τάση πρέπει να έχει αυτή την κατεύθυνση! Ο καθένας, μέσα από τις δυνατότητες που του δίνονται μπορεί να βάλει και το δικό του λιθαράκι, ώστε όλοι μαζί να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι κάνουμε το αντίθετο. Ίσως τον αφανίσουμε, αφού δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων υπερδυνάμεων ανοίγουν ζητήματα και εμείς τα επενδύουμε με θρησκευτικές αντιθέσεις διαιωνίζοντας τον διχασμό. Δυστυχώς δεν απαλλαχτήκαμε ακόμα, ούτε από θρησκευτικούς πολέμους, ούτε από τον ρατσισμό, πίσω από τα οποία ελλοχεύει ο ιμπεριαλισμός και τα συμφέροντα των μεγάλων.

Αν είχατε τη δυνατότητα να καταψύξετε ένα πρόσωπο, ώστε να ζήσει μετά από 100 χρόνια, ποιο θα ήταν αυτό;

Κανένα! Δεν έχω δικαίωμα για κανέναν να πάρω μια τέτοια απόφαση. Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο που μου κάνετε μια τέτοια ερώτηση, αφού στο πρώτο διήγημα, πραγματικά ο ήρωάς μου καταψύχεται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας. Την απόφαση την πήρε βέβαια ο ίδιος, όμως η γυναίκα του που τον αγαπάει τόσο πολύ αφιερώνει λίγα χρόνια από τη ζωή της για να βρεθεί και πάλι κοντά στον αγαπημένο της! Πραγματικά ζηλεύω τέτοια ζευγάρια ή εκείνα που χωρίς την κρυογονική τεχνολογία φτάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα αγαπημένοι και ο ένας στηρίζει τον άλλο! Ανάμεσα στους ερωτευμένους ίσως να δικαιολογούνται τέτοιες θυσίες, για να σας απαντήσω όσο μπορώ στο ερώτημά σας.

Τελικά, η τεχνολογία διευκολύνει τον άνθρωπο ή του γεννά νέα προβλήματα και ανάγκες;

Έχω την εντύπωση ότι απάντησα στο ερώτημά σας αυτό πριν μου θέσετε την ερώτηση, αναπτύσσοντας στην αρχή με δυο λόγια, περιληπτικά, το βιβλίο ολόκληρο. Η επιστήμη δεν είναι πανάκεια, πάντα θα γεννιούνται προβληματισμοί και νέες απρόβλεπτες ανάγκες. Αυτό λέγεται εξέλιξη. Άλλωστε τα προβλήματα και κάθε εμπόδιο στη ζωή είναι αυτά ακριβώς που μας βοηθούν να τα ξεπερνούμε, να γινόμαστε καλύτεροι. Κανένας δεν ανεβαίνει ένα βουνό πατώντας σε λείες πέτρες!

Ποια έκφραση / μότο σάς χαρακτηρίζει;

Προφανώς αναφέρεστε σε έναν προσωπικό, εμβληματικό κανόνα ζωής, κάτι σαν απόφθεγμα: «Η Αθεΐα είναι Αρετή»! Το χρησιμοποιώ και σαν τίτλο του blog μου. Γκουγκλάρετέ με για να με μάθετε καλύτερα. Η ηθική δεν εκπορεύεται από τον ουρανό, αλλά από τις αρετές των ανθρώπων που θέτουν σαν οδηγό στη ζωή τους, με ανιδιοτέλεια, χωρίς ανταμοιβές και τον φόβο της τιμωρίας!

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Σας πρόλαβα… Το πιο πάνω, ο «Νέος Προμηθέας» ήταν το τέταρτο. Έχω ήδη έτοιμα άλλα δύο, αλλά ούτε διηγήματα, ούτε μυθιστόρημα όπως το πρώτο, αλλά δοκίμια ιστορίας και φιλοσοφίας, όπως το δεύτερο και το τρίτο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στο blog.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews