Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνα Μόσχου: «Εκείνος που φοβάται μη χάσει τα κεκτημένα του παλεύει με περισσότερες δυνάμεις και τα συναισθήματά του επιτείνονται»

Κωνσταντίνα Μόσχου: «Εκείνος που φοβάται μη χάσει τα κεκτημένα του παλεύει με περισσότερες δυνάμεις και τα συναισθήματά του επιτείνονται»

Η Κωνσταντίνα Μόσχου αποφάσισε να γράψει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πραγματική ιστορία. Πρόκειται για τη μεταφορά καταδίκων από τη Μεγάλη Βρετανία στην Αυστραλία με το Νόρφοκ στις αρχές του 19ου αιώνα (περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδ΄ώ).

Κυρία Μόσχου, πείτε μας λίγα λόγια για τα «Γεράκια στο Κλουβί».

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα με δράση, αγωνία, μυστήριο και ηθικά διλήμματα των ηρώων. Η πλοκή του τοποθετείται στις αρχές του 19ου αι., και αναφέρεται στο υπερπόντιο ταξίδι του βρετανικού ιστιοφόρου Νόρφοκ προκειμένου να μεταφέρει κατάδικους στον τόπο της εξορίας τους, στην Αυστραλία. Πρόκειται για δράση και αντίδραση σε όσα συμβαίνουν εξ ολοκλήρου πάνω στο καράβι, και η αφήγηση της ιστορίας γίνεται κυρίως με την οπτική τριών κυρίων ηρώων, που είναι ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου, κάπτεν Γκρέιγκ, η μαγείρισσα-κατάδικος, Καρμέλα, και ο καταδικασμένος για πειρατεία, Αντώνης Μανώλης.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ιστορικό μυθιστόρημα;

Το μυθιστόρημα εποχής έχει τη γοητεία του, αφού σε μεταφέρει σε τόπους και χρόνους που θα ήθελες να γνωρίσεις. Έχω ξαναγράψει ιστορικό βιβλίο, οπότε ήξερα πώς θα το χειριστώ και τις δυσκολίες που θα συναντούσα. Αυτή τη φορά, το έναυσμα για να γραφεί ήταν η αληθινή ιστορία των επτά Ελλήνων που επέβαιναν στο ιστιοφόρο και αποτελούν, σύμφωνα με τις πηγές, τους πρώτους από τη χώρα μας που εγκαταστάθηκαν στη νέα ήπειρο.

Πόσο εύκολη ήταν η έρευνα για τη συλλογή στοιχείων εποχής;

Είναι μια διαδικασία που απαιτείται κάθε φορά, και είναι αρκετά χρονοβόρα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ήταν για μένα κάτι δύσκολο, επειδή εκτός από τα ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία, έπρεπε να συλλέξω και πληροφορίες για ταξίδι με ιστιοφόρο, για τους ανέμους και τις διαδρομές, να περπατήσω το καράβι, να το γνωρίσω τόσο όσο και την ψυχοσύνθεση των ηρώων μου, αφού εκεί περπατούν και ζουν για τρεις μήνες και οι ίδιοι.

Έχετε κοινά με την πρωταγωνίστρια, την Καρμέλα;

Όσα κοινά θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε γυναίκα στη θέση της, σε μια συγκεκριμένη άσχημη κατάσταση, ανάμεσα σε τόσους άντρες και μάλιστα σκληροτράχηλους θαλασσινούς. Χρησιμοποίησα κατά το 1/3 του βιβλίου τη δική της οπτική, και ταυτίστηκα όπως θα ήμουν εγώ η ίδια ως εικοσιτριάχρονη: Μια νέα γυναίκα που γνωρίζει την κακή πλευρά του κόσμου και που προσπαθεί να αντισταθεί, να επιβιώσει, να κρατήσει την ανθρωπιά της και να μην ισοπεδωθεί.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μεγαλύτερο ηθικό δίλημμα που μπορεί να τεθεί σε μια γυναίκα;

Υπάρχουν πολλών ειδών ηθικά διλήμματα, ανεξαρτήτως φύλου, ειδικότερα αν κάποιος έχει συνείδηση των πράξεών του ώστε να μπορεί να σκέφτεται και να αποφασίζει το σωστό. Καμιά φορά όμως, η ίδια η ταχύτητα των γεγονότων δεν επιτρέπει να σκεφτεί κάποιος με τη λογική και πάει με την καρδιά. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο δίλημμα για μια γυναίκα μέσα σε αντρικό περιβάλλον, στην εργασία της, στην οικογένεια ή σε φίλους, είναι να προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς να θυσιάσει τη γυναικεία της ταυτότητα και χωρίς να καταφεύγει σε μικροπρέπειες. Ειδικότερα όταν βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διασταυρούμενα πυρά, όπως συμβαίνει με την ηρωίδα μου.

Ο φόβος νικά τον έρωτα ή ο έρωτας το φόβο;

Είναι και τα δύο αλληλένδετα. Η αλήθεια είναι ότι αυτός που φοβάται μη χάσει τα κεκτημένα του παλεύει με περισσότερες δυνάμεις και τα συναισθήματα επιτείνονται, είτε είναι αγάπη, είτε έρωτας, είτε μίσος. Η ζωή είναι πράγματι γριφώδης και τίποτε δεν παραμένει σταθερό, η λύση μπορεί να έρθει στο τέλος χωρίς να ξέρουμε τι είναι αυτό που θα επικρατήσει. Εξαρτάται πάντοτε από τον κάθε άνθρωπο και το ποιόν του.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη η επόμενη ιστορία της σειράς με ήρωα τον Στάθη Παντελιά που συναντήσαμε σε δύο προηγούμενα βιβλία και διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή. Ίσως θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει. Στο μεταξύ, συνεχίζω να γράφω κάτι επίσης διαφορετικό και ελπίζω να είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους αναγνώστες. Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτησή μας και εύχομαι σύντομα να επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή, υγεία και τύχη για όλο τον κόσμο!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews