Συνεντεύξεις

Η Λία Μεγάλου- Σεφεριάδη μιλά στο clevernews.gr για το νέο βιβλίο της

Η Λία Μεγάλου- Σεφεριάδη μιλά στο clevernews.gr για το νέο βιβλίο της

«Ας είμαστε μία φορά ευτυχισμένοι» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Λίας Μεγάλου- Σεφεριάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα βιβλίο που όποια γυναίκα το διαβάσει, θα συναντήσει τον εαυτό της σε μία από τις ηρωίδες, θα ανατρέξει σε γεγονότα της ζωής της και θα θυμηθεί καταστάσεις τις οποίες αντιμετώπισε.

Κυρία Μεγάλου- Σεφεριάδη, πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Ας είμαστε μία φορά ευτυχισμένοι». Μιλήστε μας λίγο για αυτό. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή είναι αποτέλεσμα φαντασίας;

Τα γεγονότα είναι φανταστικά, εμπεριέχουν όμως και στοιχεία που διυλίζει ο νους από τις εμπειρίες της ζωής. Κι εδώ πρέπει να σας πω ότι από ένα μηδαμινό στοιχείο, μια φευγαλέα εντύπωση, ένα άκουσμα, μια σύντομη συνάντηση, ένα ψήγμα ζωής, μπορεί να προκύψει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα. Προϋπόθεση το θεμελιώδες αυτό ψήγμα να αγγίξει μια βασική χορδή του δημιουργού, ώστε να ανασύρει στην επιφάνεια βαθύτερα στρώματα της ψυχής του.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια γνώρισα μια γυναίκα με ένα βασικό χαρακτηριστικό της κεντρικής ηρωίδας μου, που με προβλημάτισε. ΄Επειτα από δέκα χρόνια περίπου, και ενώ είχαμε χαθεί προ πολλού, είδα να ξεμυτίζει το θέμα του βιβλίου σ’ ένα σύντομο διήγημα με τίτλο «Κρυμμένες εικόνες», που περιλαμβάνεται στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων μου. ΄Επρεπε όμως να περάσουν άλλα τόσα χρόνια, για να πάρει τη μορφή μυθιστορήματος. Στο διάστημα αυτό, που στα έγκατα της ψυχής μου κυοφορούνταν το παρόν μυθιστόρημα, έγραψα και εξέδωσα άλλα οκτώ βιβλία!

Όπως καταλαβαίνετε, η συγγραφή είναι μια λαβυρινθώδης, υπόγεια και μακρινή διαδρομή.

Σπονδυλωτή ιστορία γυναικών που διαπλέκονται τόσο ιδιαίτερα. Στο βιβλίο προβάλλονται σχεδόν όλα τα πρότυπα των γυναικών της εποχής μας. Κατά τη συγγραφή, με ποια ηρωίδα σας ταυτιστήκατε;

Ο συγγραφέας μπορεί να διαχέεται σε περισσότερους από έναν ήρωες, ωστόσο κάποιος είναι ο εκλεκτός του. Στην προκειμένη περίπτωση  νιώθω πιο κοντά μου τη Φανή, επειδή μοιράζομαι μαζί της κοινά στοιχεία χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας.

Τα παιδιά εστιάζουν στα ουσιώδη, δεν γνωρίζουν τα επίθετα των φίλων τους, γι’ αυτά η φιλία δεν χρειάζεται επίθετα». Πράγματι, συγκλονιστική αλήθεια. Αλήθεια, πόσο κακό έχουν κάνει στη ζωή μας οι χαρακτηρισμοί και τα «επίθετα»;

Τα παιδιά όντως εστιάζουν στα ουσιώδη, γιατί η ματιά και η καρδιά τους είναι καθαρές. Το διαπιστώνω για άλλη μια φορά τώρα που ανατρέφω εγγόνια. ΄Οσο μεγαλώνουμε τόσο θαμπώνει το γυαλί.

Προσωπικά διαπίστωσα σε μεγάλη ηλικία ότι οι αλήθειες που εξ ενστίκτου συνέλαβα τον καιρό της εφηβείας μου, τότε που τίθενται για πρώτη φορά όλα τα  μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή και την ύπαρξη, ήταν οι πιο ξεκάθαρες.  Έτσι, μετά από μια μακρά περιπλάνηση σε γνώσεις, θεωρίες, ιδεοληψίες και πλάνες, κατέληξα, ώριμη πια, σ’ εκείνες τις αλήθειες της άγουρης ηλικίας!

΄Οσο για τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα, δημιουργώντας στερεότυπα, στενεύουν την οπτική μας και συνήθως είναι συνυφασμένα με προκαταλήψεις. ΄Οσο απαλλασσόμαστε από αυτά τόσο πιο  καθαρά  βλέπουμε.

Κατά τη γνώμη σας, το κοινό διαβάζει βιβλία περισσότερο ή λιγότερο από το παρελθόν;

Είχα  βαρεθεί να ακούω επί δεκαετίες ότι οι ξένοι διαβάζουν, ενώ οι ΄Ελληνες δεν διαβάζουν. Το ερώτημα που πάντα έθετα αντιδρώντας σ’ αυτή τη θέση ήταν : «ναι, αλλά τι διαβάζουν οι θαυμαστοί ξένοι;» Διότι γνώριζα πολύ καλά ότι η πλειονότητα των αναγνωσμάτων τους ήταν χαμηλής ποιότητας. Σήμερα, μετά από τη συνήθη καθυστέρηση, φτάσαμε κι εμείς αισίως στο  ίδιο επίπεδο…Διαβάζουμε λοιπόν περισσότερο, αλλά το ερώτημα παραμένει : τι διαβάζουμε;

Παρ’ όλα αυτά μάλλον κάποια μικρή πρόοδος πρέπει να έχει συντελεστεί.

Τελικά, τί πρέπει να κανουμε για να «είμαστε για μια φορά ευτυχισμένοι»;

Όταν με χτύπησε για πρώτη φορά ο καρκίνος και πιθανολογούσα ότι θα πεθάνω,  η αυθόρμητη και μόνη θα έλεγα παρακαταθήκη προς τα παιδιά μου ήταν :  «να κάνετε πάντα το καλό». Αυτό είναι για μένα βασικό καθώς επίσης το να ακολουθεί κανείς την κλίση του και να είναι αυτάρκης. Η απληστία ρήμαξε την Ελλάδα, ενώ, προσέξτε, «όποιος ευχαριστιέται με τα μικρά και με τα λίγα, γεμάτη λαχεία είναι η ζωή » σύμφωνα με τη θυμόσοφη ηρωίδα μου από το μυθιστόρημα «Ο δρόμος είναι η χαρά».

Ευχαριστούμε την κυρία Μεγάλου- Σεφεριάδη για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Επιμέλεια Γιώτα Σάλμα

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews