Συνεντεύξεις

Μαρία Ξανθοπουλίδου: «Νομίζω πως στη ζωή αυτή βρισκόμαστε για να χαιρόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που φοβόμαστε»

Μαρία Ξανθοπουλίδου: «Νομίζω πως στη ζωή αυτή βρισκόμαστε για να χαιρόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που φοβόμαστε»

Φέτος στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου, ανεβαίνει ένα εξαιρετικό έργο, η νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Η σονάτα του Κρόιτσερ» σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μυλωνά και Κατερίνα Φωτιάδη, ενώ επί σκήνης παίζει ζωντανά στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ).

Κυρία Ξανθοπουλίδου, γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

Πρόκειται για μια νουβέλα του Τολστόι που πάντα μου άρεσε πολύ. Οι συγκυρίες ήρθαν έτσι- όπως γίνεται συνήθως- που ένας εξαιρετικός μεταφραστής, ο Αντώνης Πέρης μου την εμπιστεύτηκε.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας ήρθε στο μυαλό όταν ακούσατε τη «σονάτα 9» του Μπετόβεν;

Σκεφτόμουν το έργο, το κείμενο, το πώς θα φτιαχτεί σκηνικά. Ποιός είναι ο τρόπος που ο ήρωας άκουσε αυτή τη μουσική; Πώς κυριαρχούσε στο μυαλό του;  Λάτρευε να την ακούει και συγχρόνως του ξυπνούσε  ένστικτα που τον φόβιζαν.

Μπορεί η μουσική να γίνει επικίνδυνη;

Θεωρητικά όχι. Εξαρτάται απ’ αυτόν που την ακούει.

Δικαιολογείτε τον ήρωα που φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τη γυναίκα του από ζήλεια;

Όχι.

Τελικά ο φόβος για κάτι είναι εκείνος που τελικά το προκαλεί;

Νομίζω πως στη ζωή αυτή βρισκόμαστε για να χαιρόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που φοβόμαστε. Είναι σχεδόν λογικό να προκαλούμε τα πράγματα που μας δυσκολεύουν μήπως και σταματήσουν να μας δυσκολεύουν.

Τί θεωρείτε αφετηρία στη ζωή σας;

Την περίοδο που άρχισα να συμφιλιώνομαι με τον εαυτό μου,να τον καταλαβαίνω και σε κάποια πράγματα να τον δικαιολογώ.

Με τον Αλέξανδρο Μυλωνά έχετε αναλάβει για φέτος την Β΄ σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για αυτή τη χρονιά;

Να υπάρχουν στο θέατρο παραστάσεις που μας αρέσουν και να έχουμε καλές συνεργασίες.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το θέατρο. Ωστόσο, βλέπουμε να ανεβαίνουν αρκετές σε αριθμό παραστάσεις. Πώς θα το σχολιάζατε αυτό;

Είναι ευτύχημα που τόσοι άνθρωποι ασχολούνται με την τέχνη. Αυτο είναι καλό.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Υπάρχει ένα έργο του Τουρνιέ, ο Φετιχιστής. Το σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews