Συνεντεύξεις

Μάρσια Ισραηλίδη: «τα μικρά γίνονται μεγάλα όταν δώσουμε τους τον απαραίτητο χρόνο και χώρο»

Μάρσια Ισραηλίδη: «τα μικρά γίνονται μεγάλα όταν δώσουμε τους τον απαραίτητο χρόνο και χώρο»

«τα μικρά μεγάλα» είναι η νέα ποιητική συλλογή της Μάρσιας Ισραηλίδη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν (περισσότερα δείτε εδώ), στην οποία μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα καθημερινά, «πεζά» πράγματα είναι μια ευκαιρία για ευκαίρια για ποίηση…

Κυρία Ισραηλίδη, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Είναι μια ποιητική συλλογή που αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα βρει κανείς ποιήματα με ελεύθερο στίχο που αναφέρονται στις κρυμμένες διαστάσεις διαφόρων αντικειμένων μέσα στο σπίτι. Τα ποιήματα έχουν ένα παιγνιώδη χαρακτήρα με τον τίτλο στο τέλος, θυμίζοντας αινίγματα. Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν ποιήματα με πιο κλασσική μορφή. Φεύγουν εκτός σπιτιού και πραγματεύονται φευγαλέες καταστάσεις και στιγμές που αποτυπώθηκαν σαν φωτογραφία.

Πότε τα «μικρά» γίνονται «μεγάλα»;

Όταν δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο και χώρο σε αυτά που συνήθως προσπερνάμε βιαστικοί.

Από τι αντλείτε συνήθως έμπνευση;

Από κάθε τι υπάρχει γύρω μου, από αγαπημένα μου πρόσωπα και την αναπόφευκτη ροή του χρόνου στα πράγματα.

Οι προσδοκίες είναι «ύπουλο πράγμα» ή ψήγμα ελπίδας;

Αναλόγως. Λειτουργούν και με τους δύο τρόπους. Στο ποίημα που αναφέρεστε, «Δοχείο με μπισκότα», παρουσιάζονται ως κάτι ύπουλο που σε ξεγελάει και οδηγεί στην απογοήτευση. Τις περισσότερες φορές αυτές οι προσδοκίες – που είναι η προβολή των δικών μας επιθυμιών πάνω στον άλλον- είναι αυτές που μας αποξενώνουν και απογοητεύουν όταν ανακαλύπτουμε την πραγματική του εικόνα.

Πότε κάνετε «οικονομία λόγου»;

Προσπαθώ να κάνω σε όλα τα ποιήματα. Νομίζω ότι όσο πιο συμπυκνωμένος είναι ο λόγος, ειδικά στην ποίηση, τόσο το καλύτερο.

Πιστεύετε στα θαύματά;

Μερικές φορές.

Έχετε κάποιο απωθημένο στη ζωή σας;

Δεν νομίζω. Είμαι από τους τυχερούς που κάνουν ό, τι μπορούν για να μην έχουν απωθημένα. Μουσική, δημιουργία, ποίηση, ταξίδια και κυρίως αγαπημένοι γύρω μου που με υποστηρίζουν είναι το βασικό συστατικό.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Πάντα κάτι υπάρχει, αλλά προς το παρόν δεν ετοιμάζω άλλη συλλογή. Αυτό που θα ήθελα να κάνω μετά την παρουσίαση του βιβλίου είναι να βάλω μουσική στα ποιήματα και να προχωρήσω το ελληνόφωνο μουσικό πρότζεκτ «μάρσια». Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα με αυτό που ακολουθεί.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και το ενδιαφέρον!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews