Συνεντεύξεις

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μάς μιλά για τη «Γυναίκα του Ίσνταλ»!

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μάς μιλά για τη «Γυναίκα του Ίσνταλ»!

Ένα ακόμη βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα. Αυτή τη φορά δεν πρωταγωνιστεί ο Αστυνόμος Άντερς, ούτε είμαστε στη Σουηδία. Παραμένουμε όμως στη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στο Μπέργκεν της Νορβηγίας  και πρόκειται για μία πραγματική ιστορία, που παραμένει ανεξιχνίαστη μισό περίπου αιώνα (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Γιαννίση, πείτε μας λίγα λόγια για τη «Γυναίκα του Ίσνταλ».

Το βιβλίο είναι βασισμένο στην πραγματική, ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα, υπόθεση της Γυναίκας του Ίσνταλ, η οποία βρέθηκε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, σχεδόν μισό αιώνα πριν. Τα πρόσωπα που χρησιμοποιώ είναι εν μέρει φανταστικά (επέλεξα να μη χρησιμοποιήσω τα ονόματα των πραγματικών ερευνητών, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση, παρόλο που οι περισσότεροι δε βρίσκονται σήμερα στη ζωή, προκειμένου να έχω μεγαλύτερη ελευθερία στην ανάπτυξή τους), ωστόσο τα γεγονότα που σχετίζονται με την έρευνα της υπόθεσης ακολουθούνται πιστά.

Επιμένετε να γράφετε με φόντο τη Σκανδιναβία. Έχετε σκεφτεί να γράψετε ιστορία που να εκτυλίσσεται στην Ελλάδα;

Δεν είναι κάτι που το αποκλείω, ωστόσο χρειάζομαι πρώτα κάτι: μια καλή ιστορία. Μία καλή ιστορία είναι η βάση του κάθε βιβλίου. Μέχρι σήμερα, επέλεγα να τις τοποθετήσω στη Σκανδιναβία, αφενός επειδή εκεί βρίσκεται η έδρα του Άντερς (και απολαμβάνω να γράφω ιστορίες με εκείνον πρωταγωνιστή), αφετέρου επειδή εκεί παίχτηκε το δράμα της Γυναίκας του Ίσνταλ. Τα επόμενα βιβλία που έχω σχεδιάσει δε θα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά, καθώς θέλω να επιστρέψω στις ιστορίες του Άντερς και σε άλλες ανεξιχνίαστες ιστορίες από το εξωτερικό. Ίσως κάποια μέρα…

Υπάρχει ελληνικό έγκλημα που σας έχει προκαλέσει αντίστοιχη εντύπωση, ώστε να σκεφτόσασταν να γράψετε γι΄αυτό;

Η υπόθεση Πολκ είναι σίγουρα ένα, ωστόσο πιστεύω ότι έχει κορεστεί. Έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες σχετικά με την υπόθεση, ενώ πρόσφατα είχε εκδοθεί και βιβλίο, οπότε νομίζω ότι η δική μου οπτική περισσεύει.

Τί συμβαίνει συνήθως; «Το κακό κρύβεται πίσω από το καλό ή το καλό πίσω από το κακό»;

Και τα δύο ισχύουν. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για παράδειγμα, ένα σύμβολο του καλού, αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως απατούσε τη σύζυγό του και συμμετείχε σε βιασμούς γυναικών. Ο Χίτλερ, ένα σύμβολο του κακού, ήταν φιλόζωος και χορτοφάγος. Δεν υπάρχει το απόλυτο καλό, ούτε το απόλυτο κακό.

Σε όλα σας τα βιβλία καταπιάνεστε με τα σημαντικότερα κοινωνικά φαινόμενα που ταλανίζουν την εποχή μας. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας;

Ο υπερπληθυσμός. Ζούμε σε έναν πλανήτη με πεπερασμένες πρώτες ύλες, ο οποίος καταστρέφεται στην προσπάθειά μας να ταΐσουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το βρίσκω τρομακτικό, πραγματικά. Κι ακόμη τρομακτικότερο το ότι κανείς δε φαίνεται να το συνειδητοποιεί.

Ελλάδα ή Σουηδία;

Αγαπώ και τις δύο χώρες το ίδιο, για διαφορετικούς λόγους. Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να επιλέξω. Ούτε θέλω.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Με πυρετώδεις ρυθμούς.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews