Συνεντεύξεις

Γιώργος Μαρτινίδης: «Η μεγαλύτερη απόρροια της κρίσης είναι, ίσως, η καταστροφή μίας ολόκληρης γενιάς και η απώλεια της ελπίδας της»

Γιώργος Μαρτινίδης: «Η μεγαλύτερη απόρροια της κρίσης είναι, ίσως, η καταστροφή μίας ολόκληρης γενιάς και η απώλεια της ελπίδας της»

Τον Ιούνιο του 2015 άλλοι έκαναν αναλήψεις και αγχώνονταν για τις καταθέσεις τους, ενώ άλλοι έκαναν φόνους και αγχώνονταν μη συλληφθούν.. Και αναφερόμαστε βέβαια στο βιβλίο του Γιώργου Μαρτινίδη «Φυγή Κεφαλαίων» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Μαρτινίδη, πείτε μας λίγα λόγια για τη «Φυγή Κεφαλαίων».

Ιούνιος 2015.  Με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανούς πανικού και αβεβαιότητας. Μέσα στο γενικό κλίμα αναστάτωσης, η ανεύρεση του απανθρακωμένου πτώματος μιας γυναίκας σ’ ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο έξω από τη Θεσσαλονίκη δε φτάνει ούτε καν στους τίτλους των ειδήσεων.  Την εξιχνίαση της υπόθεσης αναλαμβάνει ο αστυνόμος Δημήτρης Τσέλιος και η ομάδα του. Και πολύ σύντομα η έρευνα θα δείξει ότι αυτός ο περίεργος θάνατος συνδέεται άμεσα με μια κλοπή εκατομμυρίων ευρώ από ένα ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης.

Η «Φυγή Κεφαλαίων» είναι μία μοντέρνα παραλλαγή ενός κλασικού αστυνομικού μυστηρίου αναζήτησης του ενόχου μέσα από μία σειρά γρήγορων συζητήσεων και ανακρίσεων (ένα «μυθιστόρημα δωματίου» όπως το χαρακτήρισε εύστοχα μία κριτική), στις οποίες ο αναγνώστης μπαίνει στη θέση του αστυνόμου και καλείται να λύσει την υπόθεση.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;

Ο τίτλος αναφέρεται φυσικά στην τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες που σημειώθηκε από το 2009 και έπειτα, και τη φυγή τους στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα παραπέμπει στα μεγάλα ποσά που κυκλοφορούσαν εκτός τραπεζών το πρώτο μισό του 2015, πράγμα που εξηγεί που βρέθηκαν τα μετρητά η κλοπή των οποίων αποτελεί μέρος του μυστηρίου. Τον επέλεξα επειδή ήθελα κάτι λίγο πιο πρωτότυπο από τους κλασικούς τίτλους των αστυνομικών μυθιστορημάτων, που να τονίζει τις οικονομικές προεκτάσεις του μυστηρίου και που να αναφέρεται σε αυτή την… ενδιαφέρουσα εποχή.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απόρροια της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία;

Η οικονομική κρίση -αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των εγγενών και διαχρονικών προβλημάτων του ελληνικού κράτους και των δομικών αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχει επιφέρει τεράστια καταστροφή από πολλές και διάφορες πλευρές: την ανθρωπιστική κρίση, το brain drain, την άνοδο της ακροδεξιάς  που έχει δηλητηριάσει πολύ κόσμο κ.α. Η μεγαλύτερη απόρροια μίας δεκαετίας κρίσης είναι, ίσως, η καταστροφή μίας ολόκληρης γενιάς και η απώλεια της ελπίδας της. Οι περισσότεροι Έλληνες που τώρα βρίσκονται μεταξύ 25 και 40 έχουν αποδεχτεί ότι θα φυτοζωούν κάνοντας κακοπληρωμένες δουλειές, θα μένουν με τους γονείς τους ή αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να έχουν αυτά που η προηγούμενη γενιά θεωρούσε δεδομένα. Αυτή η παραίτηση είναι ακριβώς αυτό που ήθελα να δείξω μέσω αρκετών χαρακτήρων της «Φυγής Κεφαλαίων».

Συμμετείχατε πρόσφατα στο 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Ποια η άποψή σας για τους Έλληνες αναγνώστες; Προτιμούν το αστυνομικό μυθιστόρημα; Διαβάζουν Έλληνες συγγραφείς;

Ήταν τιμή μου να συμμετέχω στο 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Monogram, μαζί με τον φίλο συγγραφέα Δώρο Αντωνιάδη, και με τη γνωστή blogger Μαρία Κουλούρη να μας κάνει ερωτήσεις. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, και επιπλέον το διασκέδασα πάρα πολύ. Μέσω τέτοιων εκδηλώσεων γνώρισα καλύτερα το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αν και φοβάμαι ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν να ανοίξουν βιβλίο από το λύκειο, υπάρχει ωστόσο μια σημαντική μειοψηφία που διαβάζει πολύ. Αυτό μας δείχνουν και οι επίσημες στατιστικές της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία κατά μέσο όρο 9 λεπτά την ημέρα, σε σχέση π.χ. με 7 για τους Γερμανούς και 2 για τους Γάλλους. Τα αστυνομικά είναι από τα πιο δημοφιλή είδη. Υπάρχουν οι περιστασιακοί αναγνώστες που θα καταφύγουν στην εύκολη λύση ενός επιτυχημένου ξένου best-seller (π.χ. τα βιβλία του Jo Nesbo) για τις διακοπές τους. Αλλά υπάρχουν και οι αφοσιωμένοι αναγνώστες, οι οποίοι διαβάζουν ελληνικό μυθιστόρημα και μάλιστα έχουν μία εξαιρετική γνώση του έργου πολλών από τους καινούργιους και ταλαντούχους Έλληνες συγγραφείς.

Ποιο βιβλίο που αγαπάτε θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;

Από τη μία πλευρά μπορώ να σκεφτώ αρκετά αγαπημένα βιβλία που θα ήταν τιμή μου να είχα γράψει εγώ, αλλά, από την άλλη, βρίσκω αυτή τη σκέψη σχεδόν ιερόσυλη. Κάθε ένα απ’ αυτά τα βιβλία είναι, με έναν ταιριαστό τρόπο, προϊόν του/της συγγραφέα του και των εμπειριών του/της, και είναι υπέροχα (και) γι’ αυτό τον λόγο.

Είστε διδάκτωρ και εργάζεστε σε ερευνητικά προγράμματα. Έχετε χρόνο να διαβάζετε και να γράφετε σε καθημερινή βάση;

Σε καθημερινή βάση οπωσδήποτε όχι. Τα ερευνητικά έχουν ενοχλητικά διαστήματα αδιάκοπης δουλειάς -όταν πέφτουν όλα μαζί και πλησιάζουν αυστηρές προθεσμίες- και εξίσου ενοχλητικά κενά διαστήματα ενδιαμέσως. Αξιοποιώ τα δεύτερα για να γράφω τα μυθιστορήματά μου. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρόνου. Η δουλειά μου βασίζεται στο να διαβάζω και να γράφω. Σε επιστημονικά αντικείμενα μεν, αλλά ως έναν βαθμό η διαδικασία είναι η ίδια. Οπότε δεν έχω κουράγιο να διαβάσω και να γράψω λογοτεχνία μετά από μια μέρα δουλειάς. Θα προτιμήσω να δω ένα ντοκιμαντέρ ή να βγω για μια μπύρα.

Ετοιμάζετε επόμενο βιβλίο;

Ετοίμασα ήδη και εξακολουθώ να ετοιμάζω. Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια -όσο δεν είχα εκδοτικό οίκο, προτού συναντήσω την υποδειγματικά επαγγελματική ομάδα των εκδόσεων BELL- είχα γράψει ένα-δύο μυθιστορήματα και τώρα έχω άλλα δύο στα σκαριά. Το ποιο από αυτά θα είναι το επόμενο που θα δείτε είναι κάτι που θα το συναποφασίσουμε εν καιρώ με τους εκδότες μου.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews