Βιβλίο

«Η περιπέτεια της φιλοσοφίας- Η ζωή και η σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων»

«Η περιπέτεια της φιλοσοφίας- Η ζωή και η σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων»

του Will Durant από τις εκδόσεις ΜεταίχμιοΑυτό το βιβλίο δεν είναι μια πλήρης ιστορία της φιλοσοφίας. Είναι μια προσπάθεια να εξανθρωπιστεί η γνώση με την επικέντρωση της θεωρητικής σκέψης γύρω από ορισμένες κυρίαρχες προσωπικότητες. […] Δεν παραπλάνησε ποτέ τους αναγνώστες του πείθοντάς τους ότι αν το διαβάσουν θα γίνουν φιλόσοφοι από τη μια μέρα στην άλλη, ή ότι θα γλιτώσουν από την ταλαιπωρία, ή θα στερηθούν την ευχαρίστηση, της ανάγνωσης των κειμένων των ίδιων των φιλοσόφων. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος προς τη γνώση… Αυτό το βιβλίο δεν αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τα πρωτότυπα έργα των φιλοσόφων, αλλά αυτοπροτείνεται ρητώς ως εισαγωγή και πρόσκληση…

από τον πρόλογο του Will Durant

[…] επειδή δεν είναι δυνατό να ζητάμε από κάθε άνθρωπο να γίνει συστηματικός φιλόσοφος, εδώ υπάρχουν σχεδόν όλα όσα θα κινητοποιούσαν τη σκέψη ενός μορφωμένου ανθρώπου. […] Έτσι θα έβλεπα εγώ αυτό το βιβλίο. Σαν μία μύηση που ανοίγει απέραντους ορίζοντες με τον πιο συναρπαστικό τρόπο.

από το προλογικό σημείωμα του Νίκου Δήμου

ISBN: 978-960-566-259-2

σελ.: 744

Ο Will Durant (1885-1981) αμερικανός συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, αφιέρωσε πάνω από πενήντα χρόνια στη συγγραφή του θρυλικού εντεκάτομου έργου Η ιστορία του πολιτισμού. Το βιβλίο του Η περιπέτεια της φιλοσοφίας  (The story of philosophy, 1926) μύησε περισσότερους ανθρώπους στο αντικείμενο της φιλοσοφίας από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Durant επιδόθηκε με πάθος στην αποστολή που είχε αναλάβει να αποσπάσει τη φιλοσοφία από τον γυάλινο πύργο του ακαδημαϊκού κόσμου και να την εισαγάγει στη ζωή των απλών, καθημερινών ανθρώπων. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ (1968) και το Μετάλλιο της Ελευθερίας του αμερικανού προέδρου (1977).

 

 

 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews