Συνεντεύξεις

Η Σοφία Δημοπούλου στο clevernews.gr!

Η Σοφία Δημοπούλου στο clevernews.gr!

Η συγγραφέας του «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας μία απολαυστική συνέντευξη: 

Το «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» είναι το τρίτο σας βιβλίο. Σε ποιο από τα τρία έχετε «ιδιαίτερη αδυναμία», με ποιο ταυτίζεστε σε κάτι;

Και στα τρία βιβλία έχω αφήσει ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, έτσι δεν μπορώ με ευκολία να ξεχωρίσω κάποιο. Παρόλ’ αυτά, αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από τα τρία, θα ήταν το «Σε σωστή ώρα νυχτώνει», το τρίτο μου βιβλίο, που θεωρώ πως είναι το πιο ώριμο συγγραφικά και που έχω δουλέψει πολύ γι’ αυτό. Επιπλέον, περιέχει κι ένα κομμάτι από την οικογενειακή μου ιστορία και αυτό μου δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα.

sofia-dimopoulouΕίστε πολιτικός μηχανικός, άνθρωπος θετικών επιστημών, που όμως καταφέρνει και εκφράζεται τόσο πολύ μέσω της συγγραφής. Στο βιβλίο είδαμε πολλές ακριβείς ιστορικές αναφορές. Μελετήσατε πολύ την ιστορία της εποχής, τόσο από πολιτική, όσο και απο κοινωνική σκοπιά, ώστε να καταφέρετε να την αποδώσετε τόσο επιτυχημένα; Τί σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από τη μελέτη αυτή;

Οι θετικές μου σπουδές με βοήθησαν πρώτα απ’ όλα στο να θέλω να έχουν τα βιβλία μου  σφιχτή δομή κι έπειτα με ώθησαν να επιδιώξω την ακρίβεια στις πληροφορίες που χρησιμοποιώ όσον αφορά στα ιστορικά γεγονότα. Μελέτησα γι’ αυτό πολλά ιστορικά βιβλία, αλλά και τον τύπο της εποχής. Μέσα απ’ όλα αυτά δε συνέθεσα μόνο το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η μυθοπλασία, αλλά και το κοινωνικό. Ο τρόπος που ντύνονταν οι άνθρωποι τότε, που μιλούσαν, που διασκέδαζαν, οι καθημερινές τους συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμά τους, όλα έχρηζαν διερεύνησης και μελέτης. Τα στοιχεία αυτά τα αναζήτησα στις διαφημίσεις που υπήρχαν στον τύπο της εποχής, σε καρτ ποστάλ ή στην αλληλογραφία που έφτασε στα χέρια μου.

Για τη συγγραφή του «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» βασιστήκατε σε γράμματα αλληλογραφίας της περιόδου 1874-1920. Η ιστορία σας όπως εξελίσσεται στο βιβλίο είναι πιστή απόδοση της ζωής των αλληλογραφούντων ή προσθέσατε και φανταστικά γεγονότα που βοήθησαν την πλοκή;

sofia-dimopoulou-3Όσα διάβασα μέσα σε εκείνα τα γράμματα και τα έγγραφα, αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο μπήκαν οι βελονιές της φαντασίας μου, αλλά και των ιστορικών γεγονότων και των προσώπων. Τα φανταστικά πρόσωπα συνδιαλέγονται με τα ιστορικά και τα πραγματικά περιστατικά ζωντανεύουν μέσα στη μυθοπλασία, όπως θα γινόταν και σε μια κινηματογραφική ταινία εποχής. Προσπάθησα, η συρραφή των πραγματικών με τα φανταστικά στοιχεία να είναι όσο μπορούσα πιο δυσδιάκριτη, ώστε ο αναγνώστης να μπαίνει μέσα στην ιστορία δίχως να κουράζεται και δίχως να έχει την αντίληψη πως διαβάζει ένα ιστορικό βιβλίο.

sofia-dimopoulou-4Στο παρόν βιβλίο ταυτιστήκατε με κάποια απέ τις ηρωίδες σας και για ποιο λόγο;

Νομίζω πως ταυτίζομαι λίγο περισσότερο με την Αμυγδάλω, όχι μόνο γιατί ήταν η προγιαγιά μου στην πραγματικότητα, αλλά και γιατί έχει εκείνα τα στοιχεία που θαυμάζω σε μια γυναίκα: δυναμισμό, αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, αλλά και τρυφερότητα και καλοσύνη και ερωτισμό. Δεν της χαρίζομαι όμως, γιατί η ζωή δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;

Έχω ήδη ξεκινήσει ένα ακόμα μυθιστόρημα. Είναι μια ιστορία που εξελίσσεται στη δεκαετία του ’70, μια εποχή εξίσου δύσκολη ιστορικά για την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα με έντονη πλοκή. Περισσότερα όμως θα πούμε γι’ αυτό σε λίγο πιο μελλοντικό χρόνο.

Το clevernews.gr ευχαριστεί ιδιαιτέρως τη συγγραφέα, της εύχεται πάντα έμπνευση και φαντασία και ανυπομονούμε για το επόμενο βιβλίο της.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews