Συνεντεύξεις

Στέργιος Φωτόπουλος: «Η λεκτική επικοινωνία πολλές φορές απελευθερώνει»

Στέργιος Φωτόπουλος: «Η λεκτική επικοινωνία πολλές φορές απελευθερώνει»

Η νέα ποιητική συλλογή του Στέργιου Φωτόπουλου «Αυτεπίγνωσης επίμετρο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν (περισσότερα δείτε εδώ) αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης συλλογής του ποιητή «Ελεγείας Χρόνος» και ουσιαστικά αποτελεί αποτύπωση μιας ενδοσκόπησης σε σχέση με τη ζωή και τον έρωτα.

Κύριε Φωτόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για το «Αυτεπίγνωσης Επίμετρο».

Η ποιητική συλλογή “Αυτεπίγνωσης επίμετρο” αποτελεί συμπλήρωμα της συλλογής μου, “Ελεγείας Χρόνος”, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα του ανεκπλήρωτου που κυριαρχεί στην τελευταία. Πρόκειται για το επίμετρο, που με θεραπευτικό τρόπο, οδηγεί προς την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και την αυτεπίγνωση. Σχετικά με τη θεματολογία της, ο έρωτας και ορισμένοι υπαρξιακοί και κοινωνικοί προβληματισμοί βρίσκονται στο επίκεντρο.

Έχετε προσδοκίες και αυταπάτες;

Θα έλεγα ότι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής δημιουργούμε σταθερά και ποικιλοτρόπως προσδοκίες, περισσότερο ή λιγότερο ισχυρές, που κάποιες φορές αποδεικνύονται αυταπάτες, ενώ άλλες ευοδώνονται. Τόσο σε προσωπικό όσο και σ’ επαγγελματικό επίπεδο έχω περάσει απ’ όλες τις ανωτέρω συνθήκες.

Τι θεωρείτε προτεραιότητα στη ζωή;

Την κόρη μου.

Σκοτάδι ή φως;

Πιστεύω ότι και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Αλληλεξαρτώνται και αλληλοσυμπληρώνονται. Για να βγεις στο φως, θα πρέπει να βουτήξεις σε αβυθομέτρητα σκοτάδια, να σπάσεις δεσμά, να απελευθερωθείς από σκιές. Τότε μόνον το φως αποκτά βάρος και υπόσταση.

«Είμαστε όσα βιώσαμε, βιώσαμε όσα θυμόμαστε». Είναι η μνήμη ο καταλύτης της ζωής;

Αναμφισβήτητα, είναι καταλύτης για την εξέλιξή μας και συνάμα πυξίδα τόσο για το μέσα μας όσο και για το γύρω μας‧ μας βοηθά ν’ αντιληφθούμε τον εαυτό μας και τους άλλους και εν τέλει να προχωρήσουμε.

Τα ουσιαστικά στη ζωή είναι αυτά που λέγονται ή αυτά που δε λέγονται;

Δεν νομίζω ότι η ουσία μιας σκέψης ή ενός συναισθήματος καθορίζεται αποκλειστικά από το γεγονός εάν έχει ειπωθεί. Βεβαίως, ο λόγος μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή και τη διαμόρφωση των ιδεών, ενώ δύναται να ασκεί ισχυρή συναισθηματική επίδραση και να συνδράμει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων. Επίσης, η λεκτική επικοινωνία πολλές φορές απελευθερώνει. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχουν εντός μας αρκετά ουσιαστικά, που κυοφορούνται και ηθελημένα ή άθελά μας δεν έχουν μετουσιωθεί σε λέξεις ή φράσεις.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Ναι, αναμένεται μάλιστα να δημοσιευτεί πολύ σύντομα. Πρόκειται για την τρίτη ποιητική μου συλλογή. Φυσικά, από τις εκδόσεις Βακχικόν!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link