Συνεντεύξεις

Χάρης Βεραμόν: «Το νέο μου βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα χρονολόγιο εξαφανίσεων από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα»

Χάρης Βεραμόν: «Το νέο μου βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα χρονολόγιο εξαφανίσεων από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα»

«Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα» είναι το νέο βιβλίο του Χάρη Βεραμόν που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Kaktos (περισσότερα δείτε εδώ).

Πρόκειται για μια πληρέστατη καταγραφή των εξαφανίσεων των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα μας. Πέραν της καταγραφής και της παράθεσης στοιχείων της μέχρι τώρα έρευνας, ο συγγραφέας έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω, έχοντας κάνει προσωπική έρευνα, νέες επικοινωνίες με συγγενείς και μάρτυρες και έχοντας καταλήξει σε καίρια ερωτήματα που έχουν προκύψει και τα οποία θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει πολύ νωρίτερα τις Αρχές.

Κύριε Βεραμόν, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται αληθινές εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων. Περιέχει έρευνα, εγκληματολογικές αναλύσεις, συμμετέχουν ειδικοί ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται στοιχεία για υποθέσεις που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό.

Είναι ένα βιβλίο που έλειπε από τη χώρα μας και την ελληνική συγγραφική κοινότητα.

Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για ένα χρονολόγιο εξαφανίσεων από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα.

Να τονίσω ότι στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, στο BookBar των εκδόσεων Κάκτος, στις 18:30, Αιόλου 39, κέντρο Αθήνα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μου.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την παρακολούθηση; Θέλατε από μικρός να γίνετε ντετέκτιβ;

Όχι, δεν είμαι από τα πρόσωπα που ήθελα από παιδάκι να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Προέκυψε πολύ αργότερα.

Η ενασχόλησή μου με την έρευνα θέλετε να πείτε. Κοιτάξτε, πάντα αναζητούσα την αλήθεια πίσω από υποθέσεις που δημοσιεύονταν από δημοσιογράφους. Κάτι μέσα μου ήθελε να μάθει. Το έχω μέσα μου, δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι αγάπη με κάρμα.

Από την έρευνά σας, ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι εξαφάνισης παιδιών στην Ελλάδα;

Ένα μεγάλο ποσοστό των εξαφανίσεων έχει να κάνει με γονικές αρπαγές -δηλαδή παιδιά χωρισμένων γονιών που ο ένας παίρνει το παιδί μακριά από τον άλλον-, αλλά και οι εξαφανίσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

Υπάρχουν και αρπαγές – απαγωγές από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στην εποχή μας μπορεί να εξαφανιστεί κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει αντιληπτός;

Παντού υπάρχει και η εξαίρεση. Ναι μπορεί να γίνει.

Υπάρχει υπόθεση που έχω χειριστεί και ο ενήλικος ήθελε να φύγει από την οικογένειά του.

Υπάρχει κάποια υπόθεση που σας έχει συγκλονίσει;

Ολυμπία Κηρύκου και η υπόθεση εξαφάνισης του ζεύγους Δροσάκη.

Διαβάζοντας την ιστορία των ανθρώπων σε τρώει ένα γιατί. Είναι ιστορίες με πολύ μεγάλο παρασκήνιο….

Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στοιχεία για εξαφάνιση που έχει γίνει χρόνια πριν ή να βρεθεί κάποιος από τους αγνοούμενους;

Φυσικά. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να ψάχνουμε. Ποτέ…

Όσο αναζητούμε αυτούς τους ανθρώπους η ελπίδα δε σβήνει.  

Μιλήστε μας για τα «ίχνη στο σκοτάδι».

Είναι η πρώτη ελληνική true crime σειρά σε σκηνοθεσία και μοντάζ Αλέξη Στεφανή.

Μέσα από τα επεισόδια μας σε μορφή ντοκιμαντέρ ο θεατής παρακολουθεί μια δραματοποιημένη σειρά βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα μιας εξαφάνισης ή ενός εγκλήματος.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Είμαστε διαρκώς σε συζητήσεις για νέα πράγματα. Προς το παρόν είμαστε στη τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός ντοκιμαντέρ για το δράκου του ΣΕΙΧ ΣΟΥ σε σκηνοθεσία Αλέξη Στεφανή φυσικά. Έχω κάνει την έρευνα, έχω γράψει το σενάριο, και για πρώτη φορά θα δούμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ…

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, θα γίνει την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο BookBar των εκδόσεων Κάκτος (Αιόλου 39, Αθήνα)

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews