Συνεντεύξεις

Εύη Τσάφου: «Ο έρωτας τελειώνει όταν είσαι απών»

Εύη Τσάφου: «Ο έρωτας τελειώνει όταν είσαι απών»

«Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο Βυθό της Ασφάλτου», στο έργο του Άκη Δήμου, δύο νέοι που προσπαθούν να βρουν την «άκρη» τους, δύο ψυχές του τότε και του τώρα, «βολτάρουν» στη σκηνή του θεάτρου Vault και μάς παρασύρουν στη δίνη αποκαλύψεων, εξομολογήσεων, πικρών παιχνιδιών (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ). Στο ρόλο της Σαμάνθα η Εύη Τσάφου, καθηλωτική, αεικίνητη, βγάζει με δεξιοτεχνία την εφηβική ένταση, αλλά και την ενήλικη απελπισία.

Κυρία Τσάφου, πείτε μας λίγα λόγια για το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστείτε.

Είναι ένα ιδιαίτερο έργο. Δεν υπάρχει γραμμική συνέχεια. Δεν υπάρχει χρόνος. Κάποιες φορές παγώνει και άλλες τρέχει. Αλλά ας γίνω πιο συγκεκριμένη. Μίλα για δύο νέους που συναντιούνται ένα βράδυ (ή κάθε βράδυ) σ’ ένα δικο τους μυστικό φαντασιακό τοπίο. Στην παράστασή μας δεν είναι άλλο, παρά το εγκαταλελειμμένο από χρόνια λούνα παρκ στην άκρη της πόλης. Εκεί ξεκινάνε διάφορα παιχνίδια φαινομενικά αθώα, μα μέσω αυτών γίνεται ένα ντόμινο αποκαλύψεων. Έρωτας, φιλία, αγάπη, φόβος, τραύματα, ελπίδα, όνειρα. Τί θα απομείνει μέχρι το ξημερωμα;

Έχετε κοινά με την ηρωίδα που υποδύεστε;

Πολλά περισσότερα από αυτά που είχα καταλάβει στις πρώτες αναγνώσεις. Η Σαμάνθα είναι ένα αγρίμι. Διεκδικεί τον έρωτα, το πάθος, τη ζωή. Είναι ένα δυνατό γέλιο που πίσω από αυτό κρύβεται ένας λυγμός που δεν πρέπει να τον καταλάβει κανείς. Είναι μια θυελλώδης προσωπικότητα που τολμά. Αλλά πάνω απ΄ όλα έχει μάθει να αγαπάει και να προσέχει το Μαξ. Φίλο και έρωτά της. Κάπου εκεί μέσα βρίσκομαι κ εγώ!

Αν έπρεπε να πας «αλλού», πού θα πήγαινες;

Σε έναν τόπο όπου θα ήταν μόνο καλοκαίρι. Θα είχε έναν ατελείωτο βυθό με κύμα και ένα γλυκό αεράκι. Θα μοίραζαν δωρεάν κοκτέιλς και γλυκά χωρίς θερμίδες και στον έρωτα δε θα υπήρχε ταμπού και φόβος.

«Τί είναι έρωτας»;

Ο έρωτας είναι ένα πλυντήριο ρούχων. Βάζεις δύο υφάσματα στους 90° βαθμούς Κελσίου στις εννιακόσιες στροφές. Δεν ξέρεις τελικά αν θα βγουν πεντακάθαρα και μυρωδάτα ή αν κάποιο ξεβάψει και επηρεάσει το άλλο ή ίσως κάποιο ύφασμα να μην άντεξε την πλύση. Να “μπήκε” ή να μεγάλωσε ακόμα και να καταστράφηκε τελείως. Από την άλλη υπάρχουν κάποια υφάσματα που είναι υπερβολικά ευαίσθητα και τα κρατάς κλεισμένα σε μια σακούλα στην ντουλάπα… Τελικά αυτά ξέρεις τι γίνονται? Παλιωνουν μόνα τους, μυρίζουν μούχλα τα τρώνε οι σκοροι και ειναι κ αυτα που δεν φοράς ποτέ.

Πότε τελειώνει ο έρωτας;

Όταν είσαι απών. Όταν δεν υπάρχεις εκεί για να ξαναβάλεις το πλυντήριο στη λειτουργία. Όπως τα υφάσματα ξανά πλένονται έτσι πιστεύω πως και ο έρωτας με τον ίδιο άνθρωπο ανακυκλώνεται μέσα στον χρόνο! Αλλά η απουσία φέρνει τον θάνατο σε κάθε σχέση.

Ποιο γεγονός θεωρείτε “αφετηρία” στη ζωή σας;

Νομίζω κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια απώλεια δημιουργείται μια αφετηρία. Μια αφετηρία αλλαγής. Για εμένα έχουν υπάρξει δύο τέτοιες στιγμές. Πριν από 5 χρόνια μαζί με ένα χωρισμό παραλίγο να χάσω τον πατέρα μου. Μέχρι τότε πίστευα τίποτα δεν μπορεί να βλάψει τον μπαμπά μου, τον ήρωά μου. Μεγάλωσα απότομα. Ήταν ένα Χαστούκι δυνατό ώστε να με κάνει να αλλάξω. Τότε αποφάσισα να μπω και στη Δραματική Σχολή. Τα όνειρα δεν θα σε περιμένουν για πάντα. Αποφάσισα το όνειρο να το κάνω πραγματικότητα και έτσι και έγινε. Η δεύτερη στιγμή ήταν φέτος το καλοκαίρι που βίωσα κάτι αναπάντεχο και πολύ προσωπικό. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά η ίδια! Εύχομαι η επόμενη αφετηρία μου να είναι ένα χαρούμενο γεγονός και όχι ακόμα μια Απώλεια.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Ετοιμάζουμε κάτι καινούργιο για το θεατρο Vault σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαϊτζή. Μετά την συνεργασίας για το Brandon Teena λέμε να δοκιμάσουμε να δουλέψουμε σε ένα έργο ενός Ισπανού συγγραφέα που δεν έχει ξανά ανέβει στην Ελλάδα. Αυτά μπορώ να πω προς το παρών. Stay Tuned!

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews