Συνεντεύξεις

Ο Simone Mongelli μιλά στο www.clevernews.gr για το«Bodyterranean – The Show»!

Ο Simone Mongelli μιλά στο www.clevernews.gr για το«Bodyterranean – The Show»!

Μια ιδιαίτερη παράσταση παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στο θέατρο Ροές (περισσότερα δείτε εδώ). Ιθύνων νους αυτής, ο Simone Mongelli, που «παντρεύει τη μουσική μεσογειακή παράδοση με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος.

Κύριε Mongelli, πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Bodyterranean – The Show».

Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ μου, που κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια: μουσική από τη μεσογειακή παράδοση, συγκεκριμένα από την Ελλάδα και την Νότια Ιταλία, διασκευασμένη και ερμηνευμένη αποκλειστικά με ήχους που παράγουν το ανθρώπινο σώμα και η φωνή, σαν κρουστό και σαν μελωδικό όργανο.

Πόσο δύσκολο είναι να χρησιμοποιεί κανείς το σώμα του ως μουσικό όργανο; Νιώθετε εκείνες τις στιγμές περισσότερο ηθοποιός ή μουσικός;

Όπως με όλα τα μουσικά όργανα, δεν είναι εύκολο να φθάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο, αλλά το καλό με τη μουσική του σώματος είναι ότι για να ξεκινήσει κανείς δεν χρειάζεται τίποτα: μόνο ό,τι κουβαλάει έτσι κι αλλιώς μαζί του, δηλαδή το σώμα του, χωρίς προεργασίες και προετοιμασίες. Είναι εντυπωσιακό πόσο ευχάριστα και σχετικά άμεσα μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε ήχους και μουσική μόνο με το σώμα και τη φωνή μας.

Όσον αφορά εμένα, πιστεύω ότι το imprinting μου είναι μουσικού, σε ό,τι κάνω, αλλά η θεατρική διάσταση που έχει το performing, μου ήταν πάντα οικεία και τη θεωρώ σημαντικό έως απαραίτητο στοιχείο σε όλες παραστατικές τέχνες. Το Bodyterranean είναι ένα μουσικό έργο, αλλά βρίσκεται σε μία διασυνοριακή περιοχή με το θέατρο, κοντά σε σύγχρονες μορφές τέχνης όπως το σωματικό θέατρο, το χοροθέατρο.

Η παράσταση «Bodyterranean» έχει ανέβει και πέρυσι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και έχει παρουσιαστεί στο φεστιβάλ IBMF. Ποια απήχηση είχε στο κοινό; Ποιο σχόλιο που ακούσατε από θεατή σάς έκανε εντύπωση;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κοινού, είτε του πιο «εξειδικευμένου» είτε του πιο «απλού», στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη όπως και στο εξωτερικό όπου παρουσιάσαμε το έργο. Είναι επίσης πολλά τα σχόλια που μας έχουν εντυπωσιάσει, για διάφορα σημεία της παράστασης. Μερικοί παρομοίασαν κάποιες σκηνές με αρχαία τραγωδία, άλλοι μας είπαν ότι ήταν σαν να βλέπουν όνειρο· κάποιοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν ακίνητοι στις θέσεις τους, άλλοι ότι δακρύσανε από συγκίνηση σε διάφορες στιγμές. Έχουν παρακολουθήσει την παράσταση και αρκετά μικρά παιδιά και όλα έχουν μείνει προσηλωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος: ο πιο μικρός μας θεατής ήταν δυόμιση χρονών!

Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε μουσική στην Ελλάδα;

Ήθελα να μελετήσω την παραδοσιακή σας μουσική, άρα δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το να έρθω ο ίδιος στην Ελλάδα. Είμαι βαθιά γοητευμένος από τον πλούτο και την ποικιλομορφία της μουσικής σας παράδοσης και επίσης πολύ ευτυχισμένος που επέλεξα να έρθω να ζήσω εδώ.

Ελλάδα ή Ιταλία;

Χεχε, εξαρτάται… Για κάποια πράγματα θα διάλεγα τη μία και για κάποια άλλα την άλλη. Πρόκειται για δύο πανέμορφες χώρες που έχουν την τύχη του να βρίσκονται σε ευλογημένες τοποθεσίες, που έχουν ιστορία και παραδόσεις, τις οποίες μάλλον θα έπρεπε οι λαοί τους να γνωρίζουν και να σέβονται περισσότερο, για να είναι οι κοινωνίες τους πιο δίκαιες, πιο φιλόξενες, πιο άξιες της τύχης αυτής.

Θα παροτρύνατε τους νέους/ συνομήλικούς σας ν’ ασχοληθούν με την παράδοση;

Αναμφισβήτητα, γιατί είναι μία προφορική γλώσσα, με τη σοφία της, τη γοητεία της, την ιστορία της, τις χρωματιστές εκφράσεις της, τις βαθιές ρίζες της, η οποία ταυτόχρονα είναι πολύ σύγχρονη, αν κάποιοι συνεχίζουν και την μιλούν και την ανανεώνουν, με τις μικρές αλλαγές και τα νέα στοιχεία που φέρνουν οι νέοι χρήστες της.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Είμαι ακόμα αρκετά επικεντρωμένος στο Bodyterranean, όπως και στην διδασκαλία και σε άλλες καλλιτεχνικές συνεργασίες που τρέχουν παράλληλα, αλλά υπάρχουν αρκετές ιδέες για μελλοντικά project, σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και για κάποιες εξελίξεις του έργου, σε ακόμα πιο θεατρική κατεύθυνση.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews