Συνεντεύξεις

Η Μαίρη Σταυρακέλλη & η Στέλλα Κωστοπούλου στο clevernews.gr!

Η Μαίρη Σταυρακέλλη & η Στέλλα Κωστοπούλου στο clevernews.gr!

Εννέα συνεχόμενα χρόνια το θεατρόφιλο κοινό δε σταματά να γελά και να γεμίζει το θέατρο Ήβη, όπου ανεβαίνει και φέτος η παράσταση «Toc Toc». Και βέβαια όχι τυχαία, αφού εκτός από το κείμενο του Laurent Baffie, το καστ της παράστασης (Κώστας Σπυρόπουλος, Χρύσα Ρώπα, Δημήτρης Σταρόβας, Μαίρη Σταυρακέλλη Ιωάννης Αθανασόπουλος, Στέλλα Κωστοπούλου, Εβελίνα Καραπάνου) είναι εγγύηση για την επιτυχία (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ). Δυο εκ των πρωταγωνιστριών, οι πολύ ταλαντούχες και αγαπημένες Μαίρη Σταυρακέλλη και Στέλλα Κωστοπούλου μίλησαν στην ιστοσελίδα μας για την παράσταση.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο που υποδύεστε.

Μαίρη Σταυρακέλλη: Η Άννα Μαρία Κλεοπάτρα Μπιμπίκα είναι ένα από τα έξι πρόσωπα που βρίσκονται στο προθάλαμο του ψυχιάτρου. Εκεί την οδήγησε μια κακή συνήθεια – όπως λέει και η ίδια – που έχει εξελιχθεί σε τικ. Το τικ της επαλήθευσης. Επαληθεύει συνεχώς τα πράγματα. Φοβάται ότι ξεχνάει ανοιχτό το φως, το γκάζι, επιστρέφει να δει αν κλείδωσε, θέλει να βεβαιωθεί ότι έχει πάρει μαζί της τα κλειδιά της, τα λεφτά της, τα γυαλιά. Είναι γεμάτη φόβους και φοβίες. Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, οι φόβοι της δημιούργησαν θρησκευτικές εμμονές. Επικαλείται όλους τους αγίους ζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθειά τους. Βλέπετε η Φιλοσοφία απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη ψυχής, και όπως ξέρουμε είναι εύκολο καταφύγιο η Θεολογία. Όταν το άγχος και οι φόβοι έχουν την εξουσία δεν μπορείς ούτε να σκεφτείς, αλλά ούτε και να πράξεις.

Στέλλα Κωστοπούλου: Υποδύομαι τη Νίτσα Τσιάνου, μια γυναίκα μικροβιοφοβική και αρρωστοφοβική. Καθαρίζει τα πάντα με μανία, πλένει συνεχώς τα χέρια της – χρησιμοποιώντας μάλιστα καινούριο σαπούνι κάθε φορά. Σιχαίνεται να πατήσει μέχρι και στο πάτωμα, αποφεύγει να την αγγίξει ο οποιοσδήποτε και προσέχει να μη συμβεί αυτό ούτε κατά λάθος. Δεν αγγίζει τίποτα με γυμνό χέρι, παρά μόνο με χαρτομάντηλο, που αποτελεί πια δεύτερη φύση της! Μπορεί να ακούγεται αστείο όλο αυτό, ωστόσο πρόκειται για υπαρκτή κατάσταση, η αρρωστοφοβία και η μικροβιοφοβία είναι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και το άτομο που πάσχει από αυτές πραγματικά υποφέρει. Η κατάσταση ωστόσο του συγκεκριμένου ρόλου γίνεται, ας πούμε κάπως πιο ανάλαφρη, λόγω και της προφοράς της, μιας που η Νίτσα μάς έρχεται απ’ τη Λάρισα, ενώ έχει και μανία με τα αγγλικά! Καταλαβαίνεις για τι συνδυασμό μιλάμε! (γέλια)

Κυρία Σταυρακέλλη, έχετε κάποια εμμονή στη ζωή σας, όπως η ηρωίδα που υποδύεστε;

Μαίρη Σταυρακέλλη: Όλοι έχουμε «παράπλευρες απώλειες», εξαιτίας του τρόπου ζωής μας. Δυστυχώς παθαίνω και εγώ διάφορες εμμονές κατά καιρούς. Είναι πολύ αστείο, αλλά πολύ συχνά φοβάμαι ότι κάτι έχω ξεχάσει. Και η αλήθεια είναι ότι ξεχνάω. Αλλά ακόμα δεν χρήζω νοσηλείας.. Νομίζω. Ε, Γιατρέ μου;

Μαίρη Σταυρακέλλη

Εσείς, κυρία Κωστοπούλου, έχετε σχέση με την ηρωίδα, έχετε εμμονή με την καθαριότητα ή μικροβιοφοβία;

Στέλλα Κωστοπούλου: Έχω μια αγάπη για την καθαριότητα και την τάξη, όταν ήμουν μικρότερη μάλιστα την είχα σε έντονο βαθμό, αλλά πλέον είναι σε λογικά πλαίσια.

Θα έλεγα μάλιστα ότι δυσκολεύτηκα να καταλάβω τη Νίτσα στην αρχή, και κυρίως δυσκολεύτηκα να σωματοποιήσω όλο αυτό που νιώθει. Μπορεί να ακούγεται απλό, ότι εντάξει αυτή η γυναίκα κρατάει συνέχεια ένα χαρτομάντηλο και σκουπίζει τα χέρια της.  Αλλά είναι πολύ πιο βαθύ και σύνθετο, γιατί αν αυτή η γυναίκα δεν σκουπίσει τα χέρια της πιστεύει ότι μπορεί π.χ. να πεθάνει και αυτό είναι φοβερό αν το δεις υπό αυτό το πρίσμα.

Στέλλα Κωστοπούλου

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της παράστασης που ανεβαίνει για ένατη χρονιά έχοντας κάνει και επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα;

Μαίρη Σταυρακέλλη: Η επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Σίγουρα «εν αρχή ήν ο λόγος» δηλαδή ένα ενδιαφέρον θεατρικό έργο. Το θέμα του Τoc toc αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους. Το 2020 οι νοσούντες τείνουν να ξεπεράσουν τους υγιείς. Ο συγγραφέας είχε μια εξαιρετική ιδέα. Στον προθάλαμο ενός ψυχιάτρου συναντιόνται έξι έρημοι άνθρωποι με έξι πραγματικά και διαφορετικά σύνδρομα. Μέσα από το χιούμορ προσπαθεί να απενοχοποιήσει την διαφορετικότητα και να δώσει την πραγματική διάσταση στο όποιο πρόβλημα. Όταν ελέγχεις και επιβάλλεσαι στους φόβους σου μπορείς και να απαλλαγείς από αυτούς.

Αλλά έχουμε δει πολλές φορές σπουδαία θεατρικά έργα μεγάλων συγγραφέων, να κακοποιούνται όταν γίνονται παραστάσεις. Μια καλή παράσταση χρειάζεται ενδιαφέρουσα ανάγνωση από τον σκηνοθέτη, σωστή επιλογή συνεργατών, καλή χημεία μεταξύ των ηθοποιών για να δώσει ο καθένας τον καλύτερο εαυτό του. Και πολύ συλλογική δουλειά. Όταν το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες και των συντελεστών και των θεατών έρχεται η επιτυχία.

Στέλλα Κωστοπούλου: Κοίτα, όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε κάτι από αυτούς τους ήρωες. Σ’ αυτό έχω καταλήξει μετά από δύο σεζόν ενασχόλησης με το συγκεκριμένο έργο. Ακόμα κι αν δεν ταυτίζεσαι απόλυτα με τους χαρακτήρες στα πλαίσια της διαταραχής, σίγουρα κάποια στιγμή πέρασες μια φάση στη ζωή σου που μέτραγες ας πούμε σκαλιά, που δεν πάταγες τις γραμμές στο πεζοδρόμιο ή που επέστρεφες συνέχεια για να δεις αν έκλεισες τον θερμοσίφωνα ή αν κλείδωσες το αυτοκίνητο. Μέσα από αυτούς τους χαρακτήρες βλέπεις τον εαυτό σου, τους φίλους σου, ταυτίζεσαι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η  διασκευή του Κώστα Σπυρόπουλου και της Κατερίνας Μπέη, οι οποίοι έδωσαν στους ήρωες γνώριμα ελληνικά χαρακτηριστικά και φυσικά κέντησαν όλο το έργο με εξαιρετικές ατάκες.

Έτσι έχουμε μια κωμωδία που ο κόσμος απολαμβάνει να βλέπει ξανά και ξανά – όπως οι ίδιοι μας παραδέχονται – ακόμα κι αν ξέρει την υπόθεση.

Το να σκέφτεται κανείς τον άλλον και να λειτουργεί συντροφικά και ομαδικά, είναι δύναμη ή αδυναμία στην εποχή μας;

Μαίρη Σταυρακέλλη: Φυσικά και ήταν, είναι και θα είναι δύναμη της κάθε εποχής. Όμως στην δική μας εποχή όπου η εικονική πραγματικότητα έρχεται να αντικαταστήσει την αλήθεια, έχουμε μπερδέψει τη συλλογική συμμετοχή με τη συλλογική παρατήρηση. Αυτό βολεύει. Το like και η ανάρτηση στο τοίχο στο facebook δεν είναι συμμετοχή. Απλώς εφησυχάζει τη συλλογική μας συνείδηση για να συνεχίζουμε την κριτική και την αντίσταση από τον καναπέ μας.

Μαίρη Σταυρακέλλη


Στέλλα Κωστοπούλου: Θα έλεγα ότι είναι έλλειψη, πρωτίστως, της εποχής μας. Σπάνια βρίσκεις τέτοια συμπεριφορά πια ή οποία σαφώς προέρχεται από τον τρόπο που έχει ανατραφεί κανείς. Δυστυχώς στην ομαδικότητα πάσχουμε ως λαός, κινούμαστε όλο και περισσότερο προς ξένα πρότυπα, ενώ η ιστορία μας μάς έχει δείξει ότι όσα έχουμε καταφέρει, σε οποιονδήποτε τομέα, κατακτήθηκαν εν τη ενώσει.

Πάντως το Toc Toc αποδεικνύει ακριβώς αυτή την πτυχή, της ομαδικότητας και της συντροφικότητας, η οποία μάλιστα έχει και θεραπευτική ιδιότητα: “μόλις πάψουμε να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας ξεχνάμε και το πρόβλημά μας”, διαπιστώνουν οι ήρωές μας και μακάρι να προβληματίσουν και το κοινό μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που δεν έχετε παίξει ακόμα, ως απωθημένο;

Μαίρη Σταυρακέλλη: Υπάρχουν διάφοροι ρόλοι που θα ήθελα πολύ να παίξω, αλλά κανένα δεν έχω αφήσει να γίνει απωθημένο. Είναι , πώς να σας το πω, είναι κάτι σαν μουτζούρα στην ψυχή μου. Ότι θέλω πολύ.. ας παλέψω να το έχω.

Στέλλα Κωστοπούλου: Θεωρώ ότι έχω πολύ δρόμο ακόμα να διανύσω, τόσο ηλικιακά όσο και ως παρουσία στο χώρο της υποκριτικής για να πω ότι πλέον έχω κάποιους ρόλους ως απωθημένο! Θα ήθελα κάποια στιγμή να καταπιαστώ με το κλασικό και το αρχαίο θέατρο, που είναι οι μεγάλες μου αγάπες, ωστόσο οι συνθήκες δεν με έχουν οδηγήσει ακόμα εκεί.

Σίγουρα όμως, αν μου έλεγες να διαλέξω ένα μόνο είδος, θα σου έλεγα ξεκάθαρα κωμωδία και πάλι κωμωδία!

Στέλλα Κωστοπούλου

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Μαίρη Σταυρακέλλη: Έκτος από το Toc Toc υπάρχουν διάφορα σε εξέλιξη. Συμμετέχω σε μια τηλεοπτική σειρά του Αlpha το «Έρωτας μετά». Έκανα επίσης μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους της Ιωάννας Σπηλιωπούλου, που θα προβληθεί τον Ιανουάριο και μέσα στην Άνοιξη περιμένω με πολύ χαρά να βγει στους κινηματογράφους η ταινία που έκανα με τον Κώστα Χαραλάμπους. Και για τον επόμενο χειμώνα υπάρχουν διάφορα πράματά σε εξέλιξη, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτά.

Στέλλα Κωστοπούλου: Εν μέσω μεταγλωττίσεων και διδασκαλιών σε θεατρικές ομάδες που κάνω κάθε χρόνο ως Θεατρολόγος, βρίσκομαι και σε συζητήσεις για να συμμετάσχω σε μια νέα σειρά που ετοιμάζεται. Είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο πιστεύω πολύ, καθώς ξεφεύγει από όσα έχουμε συνηθίσει στην ελληνική τηλεόραση. Ελπίζω να έχω σύντομα να σας ανακοινώσω περισσότερα σχετικά.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews