Συνεντεύξεις

Νίκος Γκίκας: «Πιστεύω ότι υπάρχει τέλειο έγκλημα»

Νίκος Γκίκας: «Πιστεύω ότι υπάρχει τέλειο έγκλημα»

Μια πρωτότυπη υπόθεση μάς παρουσιάζει ο Νίκος Γκίκας μέσα στις σελίδες του νέου του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell (για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Γκίκα, πιστεύετε ότι υπάρχει το τέλειο έγκλημα;

Πιστεύω πως υπάρχει. Στοιχηματίζω πως, αν διαβάσετε τη «Διαθήκη του Δολοφόνου», θα πιστέψετε και εσείς.

«Η διαθήκη του δολοφόνου». Πρόκειται για έναν πολύ ευφάνταστο τίτλο. Γιατί τον επιλέξατε;

Επειδή θέτει εξ αρχής ένα δίλημμα στον αναγνώστη: δεν γίνεται ένας νεκρός να διαπράξει φόνο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μπλόφα ή για μια επίδειξη ισχύος του ενόχου; Κοπιάστε μέσα στην ιστορία για να μάθετε.

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο σας κείμενο;

Στα 8 μου χρόνια ο δάσκαλος κάλεσε τους γονείς μου, επειδή ήμουν συνεχώς αφηρημένος στο μάθημα. Σαν πειστήριο των ισχυρισμών του παρουσίασε ένα παραμύθι που έγραφα, με δράκους, πριγκίπισσες και ιππότες.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σύνηθες κίνητρο για να δολοφονήσει κάποιος;

Σίγουρα είναι η απληστία, όπου κι αν αυτή εξαπλώνεται: χρήμα, εξουσία, σεξ, έρωτας, αγάπη, αποδοχή.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Ξεμένουμε σιγά-σιγά από ατομικές ελευθερίες και φοβάμαι πως πλησιάζει η μέρα που δεν θα υπάρχει κάτι άλλο για να μας στερηθεί· μόνο η αναπνοή.

Είστε μεταφραστής και διορθωτής. Ποιο έργο που διαβάσατε πρόσφατα σάς έκανε εντύπωση;

Τα πλούτη μας της Καουτέρ Αντιμί σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά (εκδόσεις Πόλις). Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να πείσει όσους δεν διαβάζουν να αρχίσουν να το κάνουν. Το θέμα του περιγράφεται με μία φράση του ήρωα στη σελίδα 91: «Πώς να καταφέρετε να εκδίδετε βιβλία σε περίοδο πολέμου,…». Και με μία ακόμα, στη σελίδα 48, «Ένας άνθρωπος που διαβάζει αξίζει για δύο», ο αναγνώστης προκαλείται να καταρρίψει ή να παραδεχτεί τη θεμελιώδη αξία της λογοτεχνίας για τον πολιτισμό μας, διαβάζοντας ένα κείμενο που πάλλεται σαν ανθρώπινη καρδιά, άλλοτε με μυθιστορηματική ταχυπαλμία, άλλοτε με ποιητική άπνοια, πολλές φωνές ενωμένες σε μία, που πολεμούν κάθε μορφή εξουσίας.

Ετοιμάζετε νέα βιβλίο;

Υπάρχει ήδη ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα ολοκληρωμένο και μια συλλογή διηγημάτων, που ολοκληρώνεται εντός των ημερών, και τα δύο με κοινό θέμα: την τιμιότητα του θανάτου.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews