Συνεντεύξεις

Ειρήνη Βαρδάκη: «Με όλα μετριέται η αγάπη, μόνο που δεν είναι όλα αγάπη…»

Ειρήνη Βαρδάκη: «Με όλα μετριέται η αγάπη, μόνο που δεν είναι όλα αγάπη…»

Άλλη μία κομμένη αναπνοή έχουμε να καταλογίσουμε στην ταλαντούχα συγγραφέα Ειρήνη Βαρδάκη. Εδώ και μήνες περιμέναμε το νέο της βιβλίο, το οποίο τελικά κυκλοφόρησε μέσα στο Μάιο από τις εκδόσεις Bell με τίτλο «Τσιχλόφουσκα» (περισσότερα δείτε εδώ). Η μία ηρωίδα κυκλοφορεί με απολυμαντικά μαντιλάκια και απολυμαίνει τα πάντα (προφητικό γράψιμο, πολύ πριν γίνει «μόδα»), διαδικτυακό bullying, αρρωστημένες σχέσεις και πολλά άλλα τρέχουν στις σελίδες και δεν τα προλαβαίνεις!

Ειρήνη, λίγους μήνες μετά το «Ανάρμοστον εστί» έρχεται η «Τσιχλόφουσκα». Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου βιβλίο;

Η Τσιχλόφουσκα είναι ένα σκληρό και βάναυσα αληθινό ψυχολογικό θρίλερ. Δεν έχει νόημα να ψάξει κανείς τον ένοχο ή τον δολοφόνο. Ένοχοι είμαστε όλοι απέναντι στην Τσιχλόφουσκα. Η αθωότητά μας είναι το πρώτο στοιχείο που δοκιμάζεται αλύπητα διαβάζοντας το συγκεκριμένο έργο.

Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σου στις τρεις πρωταγωνίστριες;

Το βιβλίο αυτό είναι βιωμένο με τρόπους που μου είναι αδύνατο να περιγράψω. Είμαι όλες μου οι ηρωίδες. Είναι ζωές μου και είμαι ζωή τους. Την ιστορία τη βιώσαμε μαζί. Η Τσιχλόφουσκα δεν λυπήθηκε καμιά μας.  Καμιά μας δεν βγήκε αλώβητη. Όλες λερωθήκαμε με το ροζ… αυτής της φούσκας. Όλες γίναμε τραγικές ηρωίδες της. Αισθάνομαι ότι για τους περισσότερους αναγνώστες ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Πώς βίωσες την περίοδο της καραντίνας λόγω του κορονοϊού;

Δούλευα. Εργάζομαι σε νοσοκομείο αναφοράς.

«Μετριέται η αγάπη με συγχώρεση»;

Με την συγχώρεση… ναι. Με τον αντίκτυπο, με την ενοχή, με τις συνέπειες. Με όλα μετριέται. Τί γίνεται όμως όταν χάνεται το μέτρημα; Όταν στο τέλος κάθεσαι και κλαις πάνω από τα χαμένα σου κρατούμενα και τις λάθος προσθέσεις; Ναι, με όλα μετριέται η αγάπη, μόνο που δεν είναι όλα αγάπη. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα μιας κακοποιητικής σχέσης, συνηθίζουν να την μετρούν με την ενοχή, και τον πόνο. Την δέχονται ως ευεργεσία και ως ανταμοιβή στον μόνιμα υπόδικο εαυτό τους. Όμως… δεν είναι αγάπη. Είναι έγκλημα. Δεν είναι ένοχες, είναι αποπροσανατολισμένες, σα να τους χάλασε η πυξίδα και δε βρίσκουν το δρόμο για τον εαυτό τους.

Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη «φούσκα» στην εποχή μας;

Δεν είναι θέμα εποχής, είναι ανθρώπινο στοιχείο σε όλα τα πλάτη και σε όλους τους χρόνους της γης. Γεννιόμαστε μαζί της. Η φούσκα του ψεύτικου μας αγκαλιάζει στοργικά και ανακουφιστικά. Τη δεχόμαστε σαν τοίχωμα μήτρας που μας το στέρησαν βίαια στη γέννα. Όλοι έχουμε υποκριθεί κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Όλοι μας φορέσαμε κοστούμια παράταιρα, και αλλάξαμε δέρμα περισσότερες φορές από όσες πιστεύουμε.

Γράφεις κάπου «εκείνο που μάς χωρίζει από τις μεγάλες μας στιγμές- ευτυχίας και τραγωδίας- συνήθως είναι μονάχα μια απόφαση». Ποια θα έλεγες ότι είναι η πιο μεγάλη σου απόφαση μέχρι στιγμής;

Εκείνη που δεν έχω πάρει ακόμη. Όταν ακούω την λέξη απόφαση κοιτάζω μπροστά στο μέλλον, ποτέ στο παρελθόν. Πάει αυτό… πέταξε!

Τις τελευταίες ημέρες απασχολούν την επικαιρότητα πράξεις βίας κυρίως από γυναίκες που προέρχονται από εκφοβισμό, ζήλεια ή διαστροφή. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η έξαρση του φαινομένου;

Ας μη γελιόμαστε, πάντα συνέβαινε. Υπάρχουν γυναίκες -και άντρες φυσικά- που γεννιούνται με το δηλητήριο στο στόμα. Ψάχνουν να δαγκώσουν εκείνο που δεν μπόρεσαν να γίνουν οι ίδιοι. Το διαδίκτυο το συντηρεί όλο αυτό. Προβάλει ζωές ρετουσαρισμένες και παραφορά ελκυστικές. Ανοίγει -σκάβει- συγκρίσεις και χάσματα που κάποιοι δεν μπορούν να τα αντέξουν. Το τραγικό είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αληθινό. Η φούσκα μας παραπλανεί, η γλύκα του ροζ μας λιγώνει. Αν πέσουμε στην παγίδα, χάνουμε το μυαλό μας.

Να περιμένουμε σύντομα νέο βιβλίο;

Ναι. Το 2021 θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο μου. Αυτό το έργο είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα που έβαλα ποτέ με τον εαυτό μου.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ, καλοτάξιδο!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews