Συνεντεύξεις

Ηρώ Σκάρου: «Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τα εμπόδια ως προκλήσεις και τα λάθη ως μαθήματα»

Ηρώ Σκάρου: «Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τα εμπόδια ως προκλήσεις και τα λάθη ως μαθήματα»

«Η ζωή όπως είναι» είναι ο τίτλος που επέλεξε η Ηρώ Σκάρου να δώσει στο νέο της βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Ιστορίες, αλλά και προβληματισμοί της καθημερινότητας ψάχνουν ή και βρίσκουν απάντηση στις σελίδες του.

24 διηγήματα καθημερινότητας. Πώς προέκυψε η συγγραφή και πόσο καιρό σάς πήρε;

Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και ό,τι άλλο έχω γράψει, ανέκυψε ως προσπάθεια εμβάθυνσης σε καταστάσεις και γεγονότα που αντιλήφθηκα γύρω μου και με προβλημάτισαν. Από τα εφηβικά μου ακόμη χρόνια προτιμούσα αντί ημερολογίου να δημιουργώ ιστορίες με άγνωστους πρωταγωνιστές που, μέσω της δράσης τους, μου επέτρεπαν να δω τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μου αποκάλυπταν εναλλακτικές διαδρομές. Το ίδιο συνέβη και με τα διηγήματα της συλλογής «Η ζωή όπως είναι» τα οποία γράφτηκαν σε διάστημα ενός έτους περίπου.

Έχει κάποιο απ’ αυτά βιογραφικά στοιχεία;

Βιογραφικά στοιχεία έχουν τα περισσότερα, καθώς συνήθως όταν γράφω παίρνω ως βάση ένα γεγονός που μου είπαν ή παρατήρησα η ίδια. Στη συνέχεια όμως επινοώ τις ειδικές λεπτομέρειες και φωτίζω τα γεγονότα από κάποιες μόνο πλευρές αφήνοντας τις υπόλοιπες καθώς και τα συμπεράσματα στους αναγνώστες. Όσο για αυτοβιογραφικά στοιχεία, ψήγματά τους υπάρχουν διάσπαρτα και μετουσιωμένα.

Πώς «πρέπει» να είναι η ζωή;

Όσο λιγότερα «πρέπει» τόσο το καλύτερο. Ένας οδηγός πλεύσης είναι σίγουρα απαραίτητος στο ταξίδι μας. Θεωρώ όμως ακόμη πιο χρήσιμα εφόδια τη φαντασία και την επινοητικότητα γιατί όσο καλά κι αν σχεδιάσουμε την πορεία μας θα αντιμετωπίσουμε αναπάντεχες συνθήκες και ανατροπές. Σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τα εμπόδια ως προκλήσεις και τα λάθη ως μαθήματα, να κάνουμε αυτοαξιολόγηση και να μην διστάζουμε, εφόσον χρειάζεται, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Ο τίτλος προκύπτει και από τη φιλοσοφία του Δον Κιχώτη. Έχετε κοινά μαζί του; Να υποθέσουμε ότι είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Ο Δον Κιχώτης ακολουθεί πιστά μια προσωπική διαδρομή, υπερβαίνοντας συμβάσεις και στερεότυπα. Περιπλανιέται αντιμετωπίζοντας τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι. Από την άλλη, στο έργο του Θερβάντες, συναντάμε και τον Σάντσο Πάντσα, ο οποίος κοιτάζει την πραγματικότητα με καθαρότητα και την αξιολογεί. Πιστεύω ότι μέσα μου συνυπάρχουν και οι δύο χαρακτήρες: ο ιππότης που ονειρεύεται περιπέτειες και αναζητά υψηλά ιδανικά αλλά και ο ακόλουθός του που τον προσγειώνει. Προσπαθώ λοιπόν να μην αρνηθώ ούτε την πραγματικότητα ούτε τις φιλοδοξίες μου. Αγαπημένο βιβλίο είναι αλλά αν πρέπει να επιλέξω «το» αγαπημένο θα πω το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι για τη φιλοσοφική και ψυχολογική του διάσταση. Μια ανατομία της ψυχής του ανθρώπου που βρίσκεται σε οριακές καταστάσεις.

Υπάρχει βιβλίο που έχετε διαβάσει πάνω από μία φορά;

Διαβάζω συχνά διηγήματα από συλλογές των Τσέχοφ, Χέμινγουεϊ, Κάρβερ, Μπουκόφσκι, Μάνσφιλντ και Μονρό. Υπάρχουν και αρκετά βιβλία που πρωτοδιάβασα στα εφηβικά μου χρόνια κι έπειτα ξανά ως ενήλικη – κάποια απ’ αυτά: «Τα Ψάθινα Καπέλα» της Λυμπεράκη, «Ο φύλακας στη Σίκαλη» του Σάλιντζερ, «Ο Γέρος και η Θάλασσα» του Χέμινγουεϊ.

Ασχολείσθε με τη γιόγκα. Τί σας δίνει δύναμη απ’ αυτή την ενασχόληση;

Στράφηκα για πρώτη φορά στη γιόγκα όταν εργαζόμουν σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών και αναζητούσα τρόπους αποφόρτισης και ευεξίας. Αυτά τα οφέλη μπορεί βέβαια να τα έχει κανείς και μέσα από άλλες μορφές άσκησης. Η διαφορά της γιόγκα είναι ότι εκτός από το φυσικό επίπεδο λειτουργεί και στο ψυχονοητικό. Πέρα από την ενδυνάμωση του σώματος, ο ασκούμενος, με αυτοπειθαρχία, αποκομίζει πνευματική διαύγεια και οξύτητα του νου.

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει αυτό που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού;

Θα ταξιδέψω. Πρώτα ως το νησί μου. Για έναν Ικαριώτικο – χορό αγκαλιαστό.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Γράφω διηγήματα που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια επόμενη συλλογή διηγημάτων, δουλεύω όμως παράλληλα και κάτι μεγαλύτερο προσπαθώντας να διατηρήσω την οικονομία και την πυκνότητα της μικρής φόρμας.

Σάς ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews