Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Περιστέρης: «Αλλαγή και Εκπαίδευση Δίχως Όρια»

Κωνσταντίνος Περιστέρης: «Αλλαγή και Εκπαίδευση Δίχως Όρια»

Έχουμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να ακούμε χιλιάδες ανθρώπους. Το πιο σημαντικό είναι να βρεις κάποιον που θα σου το “κλίκ” και θα σε πάει ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι παραπάνω από ότι ήσουν χθες.. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους ανήκει και ο Κωνσταντίνος. Βάζει το λιθαράκι του για να γεμίσουμε με θετική ενέργεια και ν’ αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την παραχώρηση της συνέντευξης και ευγνωμοσύνη που ένα κομμάτι από την ψυχή του το μοιράστηκε μαζί μας… Απολαύστε τον!

Ξεκίνησες ως γιατρός, πως ήρθε όλη αυτή η ιδέα της θετικής σκέψης και ενέργειας ;

Ο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να περνάει μια βόλτα από το νοσοκομείο μια φορά το μήνα… απλά για να καταλάβει πόσο πλούσιος είναι! Το να έχουμε την υγεία μας είναι πλούτος. Και όλο αυτό το συνειδητοποίησα από την συνύπαρξη μου δίπλα στον άνθρωπο που πονάει. Όταν βίωσα το μέγεθος του πόνου και της δυστυχίας που υπάρχει σε ένα νοσοκομείο, πραγματικά η αντανακλαστική απάντηση μου σε αυτό ήταν η αγάπη. Παρατήρησα ότι όταν μπορείς να είσαι εκεί για τον άρρωστο με μια θετική σκέψη, με ένα ζεστό χαμόγελο και ένα καλό λόγο, τότε μπορείς να του μεταδώσεις αυτή την θετική ενέργεια και να βοηθήσεις σημαντικά την θεραπευτική διαδικασία.

Όσο σπέρνουμε χαρά, θερίζουμε χαρά ;

Με το να μοιράζουμε χαρά, με το να χαιρόμαστε με τη χαρά του διπλανού μας, στην πραγματικότητα, εισπράττουμε χαρά εμείς οι ίδιοι. Εγώ πρώτος θα πω στον συνεργάτη μου τον Δημήτρη συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά που έκανε ή για το ωραίο το παπούτσι που φόρεσε σήμερα! Και όπως θα πλαταίνει το χαμόγελο του από την ανατροφοδότηση μου, τόσο θα χαρώ κι εγώ με τη χαρά του. Και ξέρετε κάτι; Η χαρά που δίνεις είναι η δική της ανταπόδοση. Και αυτό που λένε, πως ό,τι κάνεις, σου γυρίζει, ισχύει. Μόνο που σου γυρνάει διπλά και τριπλά. Νόμος. Γενναιόδωρος της ζωής.

Πολλοί άνθρωποι όταν δεν νιώθουν καλά θεωρούν ακόμα taboo στο να το αναγνωρίσουν και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα για την εξέλιξη μας ;

Χρόνια πριν, όταν ρωτήθηκε η ανθρωπολόγος Margaret Mead από κάποιον φοιτητή της για το τι θεωρεί τα πρώτα σημάδια του πολιτισμού σε έναν αρχαίο πληθυσμό, αυτή απάντησε το γεγονός πως ένα σπασμένο μηριαίο οστό είχε επουλωθεί και θρέψει. Η Mead εξήγησε πως στο ζωικό βασίλειο. αν σπάσεις το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τους κινδύνους, να πας στο ποτάμι να πιεις νερό ή να κυνηγήσεις για το φαγητό σου.

Έτσι λοιπόν, ένα σπασμένο μηριαίο οστό το οποίο έχει επουλωθεί, είναι απόδειξη του ότι κάποιος ξόδεψε χρόνο για να μείνει μαζί με αυτόν που έπεσε, τον φρόντιζε και τον περιποιήθηκε μέχρι να γίνει καλά.

Το να βοηθήσεις κάποιον να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση είναι πολιτισμός. Δεν θα άφηνες κάποιον στο δρόμο με σπασμένο οστό… έτσι δεν θα αφήσουμε και κάποιον που πονάει ψυχικά και χρειάζεται βοήθεια. Αν το σκεφτούμε έτσι, κατανοούμε ότι είναι εντάξει να μην είμαστε καλά και είναι εντάξει να ζητήσουμε βοήθεια. Αν πονάμε και δεν ζητάμε βοήθεια είναι σαν να μένουμε με σπασμένο το πόδι μέσα στην ερημιά και να λέμε “εντάξει, προχώρα εσύ, θα τα καταφέρω μόνος μου” Πράγματι, το να ζητάμε βοήθεια είναι δύναμη. Είναι πολιτισμός. Ας το κάνουμε, η ισχύς εν τη ενώσει και θα βγει κάποιος πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι τον τυραννάει.

Nα πέσουμε επτά φορές και να σηκωθούμε οχτώ;

Επιβάλλεται! Όταν ένας μπέμπης μαθαίνει να περπατάει, θα πέσει πάμπολλες φορές. Τον είδατε μετά τις πρώτες 50 φορές που έπεσε να σκέφτηκε “χμμμ, μάλλον το περπάτημα δεν είναι για μένα… ας τα παρατήσω” Όχι, βέβαια! Αντιθέτως, συνέχισε κι άλλες 50 φορές, κι άλλες 100 φορές, μέχρι που έμαθε να περπατάει. Έτσι, με τον ίδιο ενθουσιασμό και με το ίδιο πείσμα αξίζει να προχωράμε στη ζωή προς την επίτευξη των στόχων μας. Ξανά και ξανά. Baby steps. Μέχρι να τα καταφέρουμε!

Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια ομάδα ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο τους που ενώθηκαν με κοινό σκοπό. Η ομάδα αυτή λέγεται Mentoria.gr ! Μίλησε μας λίγο για αυτή την ιδέα.

Η «Mentoria» είναι μια ομάδα ανθρώπων, καταξιωμένων στο χώρο τους, που ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό πιστεύω. Ότι η εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει μαθήματα ζωής. Μαθήματα που να βασίζονται στις προσωπικές αξίες των νέων, να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους και να συντελούν στην απόκτηση της αυτογνωσίας, ως εργαλείο για κατάκτηση της ευτυχίας και του σκοπού της ζωής τους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην αρμονική συμβίωση των νέων μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την ομάδα και πολύ χαρούμενος για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του οράματός μας. Η ανταπόκρισή του κόσμου είναι τεράστια και η αγκαλιά της Mentoria είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλους όσοι συντονίζονται με τις ανησυχίες μας και το όνειρό μας για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τώρα είναι στιγμή να μεγαλώσουμε την παρέα μας και τη δύναμή μας.

Ευγνωμοσύνη… Πόσο δυνατή είναι αυτή η λέξη για σένα ;

Είναι λέξη ισχυρή. Ευγνώμων > ευ + γιγνώσκω = γνωρίζω τα καλά. Έχω, δηλαδή, επίγνωση, όλων των καλών που μου συμβαίνουν. Είναι μια λέξη που όταν την κάνεις κτήμα σου, σου αλλάζει την οπτική στη ζωή. Από το” γιατί δεν έχω αυτό”, αλλάζεις την αντίληψη σου στο ουάου, κοίτα έχω αυτό! και αυτό! και εκείνο που το θεωρούσα αυτονόητο, αλλά είναι τόσο σημαντικό στη ζωή μου!” Η ευγνωμοσύνη είναι το εισιτήριο για μια χαρούμενη και πιο ουσιώδη ζωή.

Για ποια πράγματα νιώθεις ευγνωμοσύνη;

Είμαι ευγνώμων για την υγεία μου. Τόσα χρόνια στα νοσοκομεία μου έχουν αποδείξει βαθιά ότι δεν είναι αυτονόητο. Αντιθέτως, μια ζωή υγιής είναι ένα προνόμιο που πολλοί συνάνθρωποι μας,δεν απολαμβάνουν. Είμαι ευγνώμων που κάθε πρωί που ξυπνάω ανοίγω δυο δώρα, τα μάτια μου! Και μπορώ να έχω την εμπειρία του μεγαλείου της όρασης και της ζωής γύρω μου. Είμαι ευγνώμων που έχω ζεστά ρούχα να φορέσω, καθαρό νερό να πιω και ένα αμάξι να το βάλω μπροστά και να πάω όπου θέλω! Είμαι ευγνώμων για τον δροσερό μου τον καφέ που μπορώ να απολαύσω κάθε μέρα και την στοργική αγκαλιά των ανθρώπων μου. Είμαι ευγνώμων για την επιστήμη μου, που είμαι σε θέση να καλωσορίζω καθημερινά νέες ζωές στον πλανήτη Γή! Είμαι ευγνώμων γιατί αναπνέω.

Να αγαπήσουμε την αλήθεια μας; Την αλήθεια της ψυχής μας ;

Αχ πόσο εύκολο στα λόγια και πόσο δύσκολο στην πράξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό μας. Όταν δεν έχουμε ψάξει ποιοι πραγματικά είμαστε και δεν έχουμε αναγνωρίσει την αλήθεια της υπόστασης μας, πως να αγαπήσουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε; Είναι ίσως το πιο όμορφο ταξίδι που επιφυλάσσει η ζωή, αυτό το ψάξιμο, αυτή η ανακάλυψη… Η ανακάλυψη της αλήθειας ότι είμαστε ψυχή, είμαστε πνευματικά όντα που κατοικούν σε ένα σώμα! Όταν ήρθε η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας για εμένα, με γέμισε αγάπη για την ύπαρξη και ήταν το σημείο που άρχισα ειλικρινά να μαθαίνω το ποιος είμαι και να με αγαπάω. Περισσότερη αλήθεια φέρνει περισσότερη αγάπη και το να κοιτάμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και αγάπη μας οδηγεί αναπόφευκτα στην αλήθεια μας. Γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε, τι θέλουμε στη ζωή και ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός μας είναι μερικές από τις απαντήσεις που βρίσκει κανείς στο ταξίδι αυτό. Και ξεκινάει με μια ερώτηση: “Τι είμαι πρόθυμος να δημιουργήσω;”

Πως εκπαιδευόμαστε στο να λέμε “όχι ” στους γύρω μας, στους τοξικούς , στους αρνητικούς ανθρώπους ;

Απλά το λέμε. Δεν μασάμε τα λόγια μας ή το λέμε με έμμεσο τρόπο όπως “θα ήθελα να σε βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ, γιατί πνίγομαι στη δουλειά αυτή τη βδομάδα.” Όχι έτσι. Γιατί αυτός ο τρόπος δίνει στο αρνητικό άτομο την ευκαιρία να σε ενοχλήσει ξανά για το ίδιο θέμα. Το ΟΧΙ σε τέτοιους ανθρώπους είναι ένα δυνατό ΝΑΙ σε εμάς τους ίδιους. Οπότε το λέμε άμεσα και ξεκάθαρα. Ό-χι. Λέγοντας όχι σε άτομα που δεν σέβονται τα όρια μας, αμέσως καταφέρνουμε να θέσουμε εμείς όρια. Αν το άτομο δεν μπορεί να δεχτεί το όχι σας τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν σας σέβεται και δεν είναι πραγματικός φίλος/φίλη σας. Κάτι που βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να βάζουμε το άτομο που μας ζητάει κάτι, στη θέση μας. Για παράδειγμα, “δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω αυτό, εσύ γιατί δεν το κάνεις; θα μπορούσες να ασχοληθείς εσύ με αυτό σε παρακαλώ;” Είναι μια ικανότητα που χρειάζεται λίγο εξάσκηση για να την κατακτήσει κάποιος που δεν συνηθίζει να λέει όχι στη ζωή του , αλλά και άκρως σημαντική γιατί βάζει σαν προτεραιότητα εμάς τους ίδιους. Αξίζει να αναφέρουμε μια κουβέντα του Warren Buffett, ο οποίος σημείωσε “Η διαφορά μεταξύ επιτυχημένων ανθρώπων και πολύ επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι οι πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι λένε όχι σχεδόν σε όλα.”

Μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση που περνάμε.. ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας .. που οι περισσότεροι το φοβούνται αυτό.. Πως όμως μπορούμε να περάσουμε καλά μαζί του;

“Η σπηλιά που φοβάσαι να εξερευνήσεις, κρατάει τον θησαυρό που ψάχνεις να βρεις” είχε γράψει ο Joseph Campbell. Η σπηλιά συμβολίζει το να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας. Ο θησαυρός συμβολίζει την αλήθεια μας, το ποιοι πραγματικά είμαστε και τα ταλέντα μας και ο σκοπός μας στη ζωή! Πιστεύω ότι το να βρούμε και να επικεντρωθούμε σε αυτά είναι το κλειδί στο να περνάμε καλά με τον εαυτό μας. Εκπληρώνοντας τον βασικό μας σκοπό! Όσο αγνοείς τι βρίσκεται μέσα σε αυτή τη σπηλιά, αυτά θα βρίσκονται κρυμμένα και θα ελέγχουν την ζωή σου και ας μην έχεις επίγνωση τι είναι αυτά! Αλλά με το που πάρεις θάρρος και μπεις μέσα με τον δυνατό φακό της ματιάς σου και της σκέψης σου και δεις τον εαυτό σου από όλες του τις πλευρές, θα πεις αυτό που λέμε όλοι που κάναμε αυτό το βήμα: “Καλά, αυτό φοβόμουν;” είναι σαν την αντίδραση του παιδιού που φοβάται το σκοτεινό δωμάτιο και με το που ανοίξει τα φώτα βλέπει ότι δεν υπάρχουν τέρατα, ήταν όλα στη φαντασία του. Αυτό το θάρρος χτίζεται. Μέρα με τη μέρα, γνωρίζοντας τον εαυτό μας όλο και πιο πολύ. Ο εαυτός μας είναι σαν εκείνο το φοβισμένο γατί στον κάδο της γειτονιάς σου. Θες πολύ να του δώσεις λίγο γαλατάκι και να το χαιδέψεις. Ωστόσο ξέρεις ότι αν πας να το κάνεις αυτό αμέσως, το γατάκι θα εξαφανιστεί ή θα σου επιτεθεί. Θέλει σιγά – σιγά… Την 1η μέρα να του πας το γάλα στα 10 μέτρα και να το αφήσεις εκεί. Την επόμενη μέρα στα 5 μέτρα και να είσαι εκεί κοντά να σε συνηθίσει. Την επόμενη μέρα πιο κοντά. Την επόμενη, πιο κοντά. Ως που θα σου επιτρέψει το πρώτο χάδι. Και μετά το 2ο. Και τελικά το γατί που σε φοβόταν , πια σε λατρεύει και περνάτε καλά μαζί.

Mια φράση που έχεις πει σε συνέντευξη σου και μου έχει στο μυαλό είναι “Πίσω από κάθε πρόβλημα υπάρχει ένα ψέμα.. Βρες το ψέμα και λύσε το πρόβλημα” .. Θα ήθελα να κλείσουμε έτσι την συζήτηση μας με την δίκη σου ερμηνεία πάνω σε αυτό !

Αυτή η κουβέντα τα λέει όλα! Και αυτό που θαυμάζω είναι ότι δουλεύει σε κάθε περίσταση! Δοκιμάστε το. Θυμάμαι, όταν την πρωτοάκουσα, παραπονιόμουν σε μια φίλη μου ότι δεν είχα αρκετά λεφτά για να κάνω ένα ταξίδι που ήθελα το 2015 και εκεί που ήμουν μέσα στο παράπονο με ρωτάει: “Που είναι το ψέμα;” Απόρησα. “Ε; Τι εννοείς;” Αυτή, συνέχισε: “Πίσω από κάθε πρόβλημα υπάρχει ένα ψέμα. Λοιπόν, που είναι το ψέμα σου;” Άρχισα να το σκέφτομαι και σύντομα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν αλήθεια ότι δεν είχα αρκετά λεφτά! Αντιθέτως, αυτά που έβγαζα από το μισθό μου στην Αγγλία, ήταν αρκετά για το ταξίδι που σχεδίαζα. Αν έκοβα τις αχρείαστες σπατάλες (που ήταν αρκετές) θα μπορούσα σε 2 μήνες να μαζέψω το ποσό. Οπότε, της απαντάω “το ψέμα είναι ότι δεν έχω λεφτά. Τα έχω! Και ξέρω τι να κάνω για να τα δημιουργήσω!” Και μου λέει: “Είδες; Βρήκες το ψέμα, έλυσες το πρόβλημα!” Όντως, δύο μήνες μετά έκλεισα τα εισιτήρια και πήγα. Είναι μια εξαιρετική τεχνική που αξίζει να την εφαρμόζουμε ως αξίωμα. Όταν λέμε ότι το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο κάτι, δεν είναι. Αυτό είναι το ψέμα πίσω από το πρόβλημα. Με το που αντιμετωπίσεις αυτό το γεγονός, λύνεις το πρόβλημα και βρίσκεις λύσεις! Όταν λέει κάποιος ότι είναι τεμπέλης – είναι αυτό το πρόβλημα; ή μήπως αυτό είναι το ψέμα; Όταν κάποιος λέει σε μια σχέση που έχει επαναπαυτεί ότι το πρόβλημα είναι εκείνη, ψάξε για το ψέμα. Με το που βρεις ότι το ψέμα είναι ότι την αγαπάει και θέλει να είναι σε σχέση, έλυσες το πρόβλημα.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ!

Επιμέλεια: Εύη Τσολάκη

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews