Συνεντεύξεις

Μελίνα Τσαμπάνη: «Όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές οι ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη και τα διλήμματα μένουν ίδια»

Μελίνα Τσαμπάνη: «Όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές οι ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη και τα διλήμματα μένουν ίδια»

Η Μελίνα Τσαμπάνη μας συστήνει το πρώτο της βιβλίο «Ο πρώτος αμέθυστος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (περισσότερα για το βιβλίο διαβάστε εδώ). Τήνος, επανάσταση 1821, έρωτες, Κωνσταντινούπολη, σε μία ιστορία που σε κρατά μέχρι την τελευταία σελίδα.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τον «πρώτο αμέθυστο»;

Όπως όλες οι ιδέες, έρχονται συνήθως τη στιγμή που δεν τις περιμένεις. Είμαι επαγγελματίας σεναριογράφος, για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, οπότε η δημιουργία ιστοριών είναι όχι μόνο η δουλειά μου, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Η διαδικασία του πώς γεννιέται μια ιδέα είναι περίπλοκη και μυστηριώδης. Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το πώς δημιουργείται μια ιστορία στο μυαλό του. Αλλά ήταν κυρίως η ανάγκη να δοκιμάσω μια διαφορετική φόρμα γραφής, αυτή του μυθιστορήματος, που με οδήγησε στο να γράψω ένα βιβλίο.

Πόσο καιρό σας πήρε για να το γράψετε;

Συνολικά μου πήρε δύο χρόνια, με κάποια μεγάλα διαλείμματα λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Χρησιμοποιήσατε αρκετά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Πόσο εύκολη ήταν η έρευνά σας, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για μία περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές πηγές;

Πράγματι χρειάστηκε έρευνα και μάλιστα εκτενής, καθώς ήθελα να αποτυπώσω πειστικά την καθημερινότητα των ηρώων σε μια τελείως διαφορετική εποχή. Τα βιβλία και το ίντερνετ ήταν οι κυριότερες πηγές, απ’ όπου άντλησα τις απαραίτητες πληροφορίες. Όμως δε θεώρησα το κομμάτι της έρευνας ούτε απαιτητικό, ούτε δύσκολο. Γιατί όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές οι ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη και τα διλήμματα μένουν ίδια και η αποτύπωση αυτών αποτέλεσε μεγαλύτερη πρόκληση από το κομμάτι της έρευνας.

Με ποιον ήρωα ταυτιστήκατε περισσότερο και γιατί;

Πιστεύω πως σε ένα βαθμό ταυτίστηκα με όλους. Όταν δημιουργείς αυτούς τους ήρωες, τους οραματίζεσαι, είσαι αυτός που καθορίζει τη μοίρα και τις κινήσεις τους, αυτός που ορίζει τις σκέψεις και τα λόγια τους δεν ξέρω πώς μπορείς να μην τους αγαπάς με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους και να μην ταυτίζεσαι μαζί τους. Εντούτοις πρέπει να ομολογήσω πως ανέπτυξα μια ιδιαίτερη αδυναμία στο Γιώργη Σκαρλάτο. Ήταν ο ήρωας που πάντα απολάμβανα να γράφω.

Αν σας άνηκε ένα δαχτυλίδι, όπως αυτό του βιβλίου, οιωνός άσχημων γεγονότων, το οποίο θα σας θύμιζε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, όπως στην ηρωίδα Φρόσω το μοναδικό άντρα που ερωτεύτηκε παράφορα, θα το κρατούσατε ή θα το αποχωριζόσασταν;

Χωρίς να θέλω να προδώσω κάτι από την πλοκή, θα έλεγα ότι το δαχτυλίδι είναι κάτι περισσότερο από απλός οιωνός των άσχημων γεγονότων. Και με αυτήν την έννοια, αν γνώριζα την πραγματική του δύναμη, θα το αποχωριζόμουν. Αν όμως το θεωρούσα ως απλό «αγγελιαφόρο»… τότε νομίζω πως θα το κρατούσα ως το πιο πολύτιμο κειμήλιο.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Η ιδέα του βιβλίου βασίστηκε στην προοπτική να εξελιχθεί σε μια πενταλογία. Η ιστορία των Σκαρλάτων δεν τελειώνει στον «Πρώτο Αμέθυστο», αλλά συνεχίζεται μέσα από τους απογόνους τους που κληρονομούν το δαχτυλίδι. Στόχος είναι η κάθε ιστορία να διαδραματίζεται σε σημαντικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας, ώστε τα πάθη των ηρώων να επηρεάζονται από διλήμματα και αγωνίες που προκύπτουν από μια γενικότερη αναταραχή. Ελπίζω να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να ολοκληρωθούν και τα επόμενα.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews