Συνεντεύξεις

Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου μας μιλά για το «Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα»!

Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου μας μιλά για το «Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα»!

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης που ανεβαίνει με επιτυχία στο Τσάι στη Σαχάρα (δείτε εδώ λεπτομέρειες) μίλησε στην ιστοσελίδα μας για το έργο.

Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Το έργο μου το πρότεινε ο Γιώργης Κοντοπόδης που έκανε τη μετάφραση. Η σύγχρονη γραφή του, η διαχρονική θεματική του, η έμμονη σχεδόν ενασχόλησή του με την τέχνη και την αισθητική, αλλά και η διαδρομή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, αποτέλεσαν μια πραγματική πρόκληση.

 Το έργο βασίζεται στο γεγονός της κλοπής του διάσημου πίνακα από τον Βιτσέντζο Περούτζια από το Λούβρο, ο οποίος τον κράτησε στη σοφίτα του στο Παρίσι πάνω από δυο χρόνια, πριν τον επιστρέψει στην Ιταλία, που θεωρούσε ότι ήταν η πατρίδα καταγωγής του δημιουργού του, Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πιστεύετε ότι δεν υπήρξε καθόλου το οικονομικό κίνητρο στην πράξη του, να πουλήσει δηλαδή τον πίνακα;

Ο Βιτσέντζο Περούτζα ήταν Ιταλός, ο οποίος ζούσε σε μια ξένη χώρα γι’ αυτόν, το Παρίσι. Ήθελε να επιστρέψει τη Μόνα Λίζα στην πατρίδα του και πατρίδα του Ντα Βίντσι, την Ιταλία. Αν το κίνητρό του ήταν οικονομικό, θα είχε επιδιώξει από την πρώτη στιγμή να βρει αγοραστές για να τον πουλήσει. Δεν διαφαίνεται να είναι αυτό το κίνητρό του. Επιπλέον, αν επιθυμούσε να τον πουλήσει, νομίζω πως δεν θα τον κρατούσε στη σοφίτα του δυόμισι περίπου χρόνια.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μήνυμα που συνοψίζεται στο έργο;

Η μεγάλη τέχνη επηρεάζει, μεταμορφώνει και δίνει νόημα στην ύπαρξή μας. Η ανθρωπότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική αν η αισθητική και η τέχνη κυριαρχούσαν στην καθημερινότητά μας.

Τσάι στη Σαχάρα

Πώς ανταποκρίνεται το κοινό; Ποιο σχόλιο από θεατή σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Η ανταπόκριση του κοινού είναι πράγματι πολύ συγκινητική. Μας λένε ότι φαίνεται ότι έχουμε δουλέψει πολύ, ότι μαθαίνουν πράγματα που δεν τα ήξεραν για την Τζοκόντα, και πολλοί αντιλαμβάνονται τη μοναξιά του ήρωα και την αγάπη που του εμπνέει το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ποιο κείμενο που έχετε διαβάσει θα θέλατε να σκηνοθετήσετε;

Πολλά είναι τα κείμενα με τα οποία θα ήθελα να ασχοληθώ. Να ταξιδέψω και να μου αποκαλύψουν τον κόσμο τους. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, τις οποίες θα ανακοινώσω όταν δρομολογηθούν.

Ετοιμάζετε κάποια άλλη δουλειά;

Αυτή την περίοδο ήδη παίζεται, πάλι σε πανελλήνια πρώτη, το έργο του Félix Estaire: «ΜπΑΤσος» στον Πολυχώρο Vault και από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει η περιοδεία του έργου «Βρωμιά» του Robert Schneider με τον Κωνσταντίνο Φάμη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews