Συνεντεύξεις

«Μετά Βίας»: Ο Αντώνης Πάσχος μάς μιλά για το νέο βιβλίο του.

«Μετά Βίας»: Ο Αντώνης Πάσχος μάς μιλά για το νέο βιβλίο του.

Ο Αντώνης Πάσχος στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell, μάς χάρισε μια ιστορία, βασισμένη σε μια κατάσταση τόσο γνωστή σ’ όλους αν και ο όρος που την περιγράφει είναι πολύ πρόσφατος: Αναφερόμαστε στο bullying, τον εκφοβισμό που εμφανίζεται στα εφηβικά χρόνια. Το βιβλίο «Μετά Βίας» μάς μεταφέρει στην ελληνική επαρχία κάπου εκεί στη δεκαετία του ΄90 και μάς αφηγείται την καθημερινότητα του Αλέκου, ενός μαθητή που δέχεται πειράγματα, βρισιές, ξυλοδαρμούς από τους «νταήδες» του σχολείου, κάτι όμως που ανατρέπεται στο λύκειο… (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Πάσχο, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το «Μετά Βίας» είναι μυθιστόρημα ενηλικίωσης, για έναν έφηβο που είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά στην πρώτη λυκείου, όταν ο πρωταγωνιστής γνωρίζει ένα δημοφιλή συμμαθητή του. Με τη βοήθειά του, θα προσπαθήσει να αλλάξει και στις διάφορες περιπέτειές τους θα αντιμετωπίσει το δίλημμα να γίνει ο ίδιος θύτης ή όχι.

Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι μέρη, τα οποία είναι από διαφορετική οπτική γωνία το καθένα, ακολουθώντας από την αρχή ως το τέλος την ιστορία του Αλέκου.

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία σας;

Ναι και όχι. Υπάρχει η μαγιά της προσωπικής εμπειρίας, αλλά από εκεί και πέρα τα γεγονότα και η πλοκή είναι καθαρά μυθοπλασία. Ωστόσο οι τοποθεσίες, οι χαρακτήρες και η ατμόσφαιρα που αναπλάθεται, έχουν συχνά αφετηρία την πραγματικότητα όπως έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου. Εν τέλει, αν έπρεπε να βάλω ποσοστό στα αυτοβιογραφικά στοιχεία που παρεισφρήσανε στο κείμενο, θα ήταν μικρότερο του δέκα τοις εκατό.

Γιατί επιλέξατε να προβάλλετε μία τέτοια ιστορία;

Δεν ήταν ακριβώς επιλογή, ήταν ένα θέμα που μου έδωσε την έμπνευση, αλλά και την όρεξη που απαιτείται για να το ακολουθήσω για τριακόσιες πενήντα σελίδες. Ήθελα εδώ και αρκετά χρόνια να ασχοληθώ με αυτό, όμως έπρεπε να περιμένω μέχρι να αποστασιοποιηθώ αφενός από τα βιώματά μου και αφετέρου να μαζέψω τις κατάλληλες ιδέες για την πλοκή, τους χαρακτήρες και τη δομή. Και στη συνέχεια, χρειάστηκε να περάσουν άλλα δυο χρόνια περίπου, μέχρι να βρω εκδοτική στέγη και να προγραμματιστεί η κυκλοφορία.

Υπάρχει κάποιο σχόλιο που ακούσατε για το βιβλίο που σας έκανε εντύπωση;

Όλα τα σχόλια που αφορούν προσωπικές εμπειρίες αναγνωστών, ομολογώ πως με φέρνουν σε αμηχανία. Ωστόσο το σχόλιο που μου έκανε περισσότερο εντύπωση, ήταν ότι σε σημεία είναι λυπητερό. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν το είχα συνειδητοποιήσει!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Συγγραφικά οι φόβοι σε κάθε βιβλίο ποικίλουν. Στο «Μετά Βίας» η μεγαλύτερη έγνοια μου ήταν μήπως το θέμα του απωθήσει πιθανούς αναγνώστες.

Αγαπημένος συγγραφέας και βιβλίο;

Δύσκολο να διαλέξω. Ένα από τα βιβλία που με ενέπλεξαν πολύ έντονα συναισθηματικά ήταν «Τα απομεινάρια μιας μέρας» του Ισιγκούρο.

Ετοιμάζετε επόμενο βιβλίο;

Είναι σχεδόν έτοιμο, στο στάδιο των τελευταίων διορθώσεων και είναι διαφορετικό από το «Μετά Βίας».

Σας ευχαριστούμε πολύ!

*Η φωτογραφία είναι από το bookia.gr, στο 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.

 

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews