Συνεντεύξεις

Μιχάλης Μανωλιός: «Είναι αμφίβολο αν η ανθρώπινη φύση μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη βίωση συναισθημάτων»

Μιχάλης Μανωλιός: «Είναι αμφίβολο αν η ανθρώπινη φύση μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη βίωση συναισθημάτων»

Η τελευταία συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μανωλιού κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Καλλίμορφη». Πρόκειται για δέκα διηγήματα, με ουτοπικές και δυστοπικές καταστάσεις, που αγγίζουν τα όρια και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως τα ξεπερνούν… (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Μανωλιέ, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Πρόκειται για την τρίτη μου συλλογή διηγημάτων φανταστικού, με κύριο άξονα την ανθρώπινη φύση και τις δύσκολες αποφάσεις. Οι χαρακτήρες μου, συνήθως στριμωγμένοι άσχημα από τις καταστάσεις, αναγκάζονται να εξερευνήσουν το ποιοι είναι, τι λαχταράνε, τι τους απωθεί, τί θεωρούν ιερότερο. Θέματα και τομείς όπως το πολίτευμα, το σώμα και η ηθική αποτελούν το εναλλασσόμενο σκηνικό για τις μάχες που καλούνται να δώσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο;

«Καλλίμορφη» είναι ο τίτλος του διηγήματος που γράφτηκε τελευταίο και έχει σαν θέμα του τον ρόλο που παίζει η ομορφιά στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας. Ο τίτλος σημαίνει κάτι, υπονοεί κάτι άλλο, αλλά δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι μονολεκτικός και (ελπίζω ότι) τραβάει την προσοχή, έτσι άρεσε τόσο σ’ εμένα όσο και στους ανθρώπους του Κέδρου.

«Είναι ευλογία να μη θυμάσαι»;

Είμαστε οι μνήμες μας. Το να μη θυμάσαι σημαίνει σε μεγάλο βαθμό να χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Όσο πιο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταμόρφωσή σου σε κάτι άλλο. Κάτι που ξέρουν όμως όλοι οι άνθρωποι με τραυματικές εμπειρίες, είναι πως υπάρχουν φορές που η μνήμη ισοδυναμεί με κατάρα. Τότε ίσως προτιμάς να ήσουν κάποιος άλλος εαυτός σου, λιγότερο πληγωμένος.

Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στον χρόνο, θα επιλέγατε το παρελθόν ή το μέλλον;

Θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που δεν γνωρίζουμε το μέλλον, τουλάχιστον τη δική μας προσωπική μοίρα, και σίγουρα δεν θα ήθελα να τη μάθω – θα κατέστρεφε όλη τη διασκέδαση του να ζω. Το παρελθόν θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, σε προσωπικό επίπεδο αλλά βέβαια κυρίως σε παγκόσμιο ιστορικό. Από την άλλη, το μέλλον θα ήταν επίσης συναρπαστικό όσον αφορά τη μεγάλη κλίμακα του πολιτισμού και του χρόνου. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω, θα επέλεγα το πολύ μακρινό, μη προσωπικό μέλλον.

Θα εγκαταλείπατε τη Γη για άλλον πλανήτη αν υπήρχαν δυνατότητες επιβίωσης;

Όχι, αν μιλάμε για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, επειδή η επιβίωση εκεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη. Δεν μπορώ να μπω στη θέση ανθρώπων που δηλώνουν πρόθεση να συμμετάσχουν σε ταξίδια χωρίς επιστροφή στον Άρη. Η Γη είναι το μοναδικό σπίτι που έχουμε και είμαστε εξελιγμένοι για να ζούμε σ’ αυτό. Θα σκεφτόμουν σοβαρά να την εγκαταλείψω μόνο στην περίπτωση που η εναλλακτική φάνταζε τουλάχιστον εξίσου ασφαλής και περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Αν αναλαμβάνατε πρωθυπουργός για μία ημέρα, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Θα υπέβαλα αμέσως την παραίτησή μου, επειδή σε μία μέρα δεν θα προλάβαινα να κάνω τίποτα. Αν είχα μια τετραετία, όμως, θα ήταν ακόμα χειρότερα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα είχα γίνει πολιτικός (μακριά από μας). Στα σοβαρά τώρα, το ένα και μοναδικό πρόβλημα που θα προσπαθούσα να περιορίσω θα ήταν η διαφθορά, επειδή αυτή προκαλεί και συνεισφέρει σε πολλά άλλα προβλήματα. Το διήγημα «Η Χιονάτη και ο αρνής» εξερευνά τί θα γινόταν αν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διασφάλιζε πρωθυπουργία απαλλαγμένη από τη διαφθορά.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αισθήσεις και συναισθήματα;

Ζωή χωρίς αισθήσεις θα σήμαινε μια ψυχή σε φυλακή μεγέθους ίσου με το σώμα της, ένας εφιάλτης για τον οποίο έχω γράψει στην προηγούμενη συλλογή διηγημάτων μου, «…και το τέρας» (Τρίτων, 2009). Τα συναισθήματα μας κάνουν αυτό που είμαστε, είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε σκέψη και πράξη μας, τόσο που η καθολική τους έλλειψη συνιστά παθολογική κατάσταση. Είναι αμφίβολο αν η ανθρώπινη φύση μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη βίωση συναισθημάτων. Σίγουρα η ζωή θα ήταν λιγότερο ζωή χωρίς αυτά.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζήσετε σ’ ένα άλλο σώμα, ποια προσωπικότητα θα διαλέγατε και γιατί;

Θα ήθελα να μπορούσα να γνωρίσω καταστάσεις τις οποίες με το δικό μου σώμα και τη δική μου προσωπικότητα δεν μπορώ να τις βιώσω. Δεν θα με ενδιέφερε κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος, θα ήθελα απλά να είναι υγιής, καλύτερος από μένα στην ψυχή, εξυπνότερος και κατά προτίμηση γυναίκα.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Είμαι στο στήσιμο ενός νέου μυθιστορήματος. Είναι το πιο επίπονο στάδιο και παίρνει χρόνο μέχρι να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα για να ξεκινήσω το γράψιμο, οπότε κάνω υπομονή.

Ευχαριστούμε πολύ!

Και εγώ ευχαριστώ για την κουβέντα.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews