Συνεντεύξεις

Ο Γιώργος Δάμτσιος μάς λέει «κάθε μυστικό του»…

Ο Γιώργος Δάμτσιος μάς λέει «κάθε μυστικό του»…

Κρατάτε και σεις μυστικά επειδή πιστεύετε πως είστε πιο ασφαλείς που δεν τα ξέρει πολύς κόσμος; Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το νέο βιβλίο του Γιώργου Δάμτσιου «Κάθε Μυστικό σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα δείτε εδώ). Ένας μανιακός δολοφόνος ανταλλάσσει ένα μυστικό σου με τη ζωή σου… Άραγε, θα μάς πει ο συγγραφέας τα μυστικά του;

Κύριε Δάμτσιε, σας ξανασυναντάμε με νέο βιβλίο «Κάθε μυστικό σου». Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό;  

Καλησπέρα και καλώς σας ξαναβρήκα! Το νέο μου βιβλίο, το «Κάθε μυστικό σου» έχει να κάνει κυρίως με αυτό που λέει και ο τίτλος του, με τα μυστικά, καθώς και με τις επιπτώσεις που αυτά θα μπορούσαν να επιφέρουν στον καθένα μας, αν ποτέ έβγαιναν στη φόρα.

Συγκεκριμένα, έξι άνθρωποι ξυπνούν κλειδωμένοι σε ένα υπόγειο. Έχουν απαχθεί από έναν παρανοϊκό άντρα, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολλά πράγματα για τις ζωές τους. Μυστικά που οι ίδιοι μέχρι τότε πίστευαν ότι ήταν ασφαλή. Ακόμα χειρότερα, αυτός ο άνθρωπος τούς συστήνεται ως Εξαγνιστής και μοιάζει έτοιμος να γίνει ένας εν δυνάμει τιμωρός και να αυτοδικήσει. Μοναδική τους ελπίδα για σωτηρία αποτελεί η παρουσία ενός ιδιωτικού ερευνητή στην περιοχή, ο οποίος όμως αρχικά δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τα όσα τους συμβαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε του βήμα πλησιάζει όλο και πιο κοντά τους, οπότε τα πράγματα για αυτούς ίσως αλλάξουν.

Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το αστυνομικό. Ωστόσο έχει και στοιχεία τρόμου καθώς και κοινωνικές προεκτάσεις.

Καλύτερα ένα μικρό ψέμα από μία πικρή αλήθεια;  

Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, η οποία νομίζω θα μπορούσε να γίνει ακόμα και κλάδος μελέτης σε όσους ασχολούνται με την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά. Όμως θα απαντήσω καθαρά υποκειμενικά. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ειλικρινή, μερικές φορές ίσως και περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Εκ των υστέρων δηλαδή, έχω συμπεράνει ότι με ένα μικρό ψέμα κάποιες καταστάσεις ενδεχομένως να είχαν λειτουργήσει καλύτερα για μένα και το άτομο που αφορούσαν. Οπότε, ίσως μερικές φορές το μικρό ψέμα και να είναι για καλό. Πάντοτε όμως με μέτρο και ποτέ για να αποφύγει κανείς μια πραγματικά πικρή αλήθεια. Εκεί θεωρώ ότι το μόνο που κάνουμε, είναι να χειροτερεύουμε μια ήδη άσχημη κατάσταση, κάνοντάς τη μη αναστρέψιμη.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αμαρτία στη ζωή;  

Νομίζω ότι δεν είναι τόσο το να επιλέξουμε μια συγκεκριμένη αμαρτία όσο το τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτή σε κάποιον άλλο. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στο μικρό ψέμα. Ένα μεγάλο ψέμα, όμως, ίσως να είναι χειρότερο και από το «ου φονεύσεις». Παραδείγματος χάρη, στην αρχαιότητα υπήρχαν αγγελιαφόροι στα πεδία των μαχών, οι οποίοι ανάλογα με την έκβαση μιας μάχης, έτρεχαν πίσω στις πόλεις τους για να μεταφέρουν τα νέα. Τί θα γινόταν αν ένας εξ αυτών έκρυβε μια ήττα, δημιουργώντας άσκοπο εφησυχασμό; Σε πόσο κόσμο θα έκανε κακό το ψέμα του, όταν ξαφνικά ο εχθρός θα έφτανε προ των πυλών μιας απροστάτευτης πόλης;

Είναι ο φόβος η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ζωής;  

Σίγουρα είναι από τις μεγαλύτερες. Ο άνθρωπος έμαθε να ζει με το φόβο από τότε που βρισκόταν στις σπηλιές και ο κίνδυνος ελλόχευε σε κάθε του βήμα. Δεν είναι τυχαίο που στην πορεία των χρόνων έχουν γραφτεί τόσα και τόσα συγγράμματα και τραγούδια για αυτόν. Ξεκάθαρα, τον θεωρώ και δικό μου συγγραφικό εφόδιο και πεδίο μελέτης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, ενώ αποτελεί το τρίτο βιβλίο της σειράς «Ευγενείς Άγριοι», διαβάζεται αυτόνομα και ξεφεύγει λίγο και ως προς το ύφος των προηγούμενων. Έχετε ακούσει σχόλια γι’ αυτό από αναγνώστες που σάς έκαναν εντύπωση;  

Ναι, έχουν έρθει ήδη τα πρώτα μηνύματα επ’ αυτού, τόσο στον συγγραφικό μου ιστότοπο (www.georgedamtsios.com) όσο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος το συγκεκριμένο θέμα ή ίσως μια μικρή σπαζοκεφαλιά. Υπάρχει μια μερίδα που ζητάει πίσω τον Λούκα και το στυλ των πρώτων δύο βιβλίων και μια άλλη που τάσσεται υπέρ του αστυνομικού/ψυχολογικού θρίλερ που κυριαρχεί στο τρίτο και αυτοτελές μέρος της σειράς. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η πλάστιγγα έχει αρχίσει να γέρνει πολύ προς το «κάθε μυστικό σου» οπότε δε γίνεται να μην το λάβω υπόψη. Ωστόσο, κάπου εδώ θα σας εκμυστηρευτώ κι ένα δικό μου μυστικό. Αυτό το μίγμα αστυνομικού και ψυχολογικού θρίλερ, το οποίο με βοηθά στο να εμβαθύνω σε ανθρώπινες συμπεριφορές, είναι κάτι που το αγαπώ πραγματικά πάρα πολύ.

Πώς βιώσατε την περίοδο της καραντίνας; Σας βοήθησε στη συγγραφή η κατάσταση της καραντίνας;  

Τη βίωσα με μεγάλο προβληματισμό, όπως φαντάζομαι όλοι μας. Όχι τόσο για τον ίδιο τον ιό όσο για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει και που σίγουρα θα τις αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον. Πέραν αυτού όμως, με προβληματίζει και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων. Θα σφίξω εύκολα το χέρι ενός ανθρώπου που μόλις γνώρισα και μετά από δυο-τρεις συναντήσεις το ίδιο εύκολα θα τον φιλήσω σταυρωτά. Όλο αυτό με την «απόσταση» μού μοιάζει σαν κάτι το εντελώς ξένο. Δημιουργεί γενικότερα μια νέα πραγματικότητα η οποία με βάζει σε σκέψεις.

Συγγραφικά, η ζωή μου δεν άλλαξε κάτι πάρα πολύ την περίοδο της καραντίνας. Γενικά, μου περιόρισε αρκετά τις ώρες που ήμουν μόνος, αλλά η συγγραφή είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ οπότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρω πάλι τον χρόνο που απαιτείται.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο σύντομα;  

Αυτές τις μέρες ασχολούμαι με το επόμενο βιβλίο της σειράς των Ευγενών άγριων. Βρίσκομαι ακόμα στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού της πλοκής και πιστεύω ότι θα παραμείνω σε αυτό για λίγο ακόμα. Θέλω πολύ να έχει το επίπεδο του «κάθε μυστικό σου» –έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ έστω–, οπότε το κάνω με πολλή όρεξη. Ελπίζω το αποτέλεσμα να με δικαιώσει και οι αναγνώστες μου να απολαύσουν ένα καλό βιβλίο.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews