Συνεντεύξεις

R.Rowe «Ήθελα να δημιουργήσω αυτή τη σειρά για να δείχνω τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε μια φυλακή»

R.Rowe «Ήθελα να δημιουργήσω αυτή τη σειρά για να δείχνω τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε μια φυλακή»

Αποκλειστική συνέντευξη στην Eύη Τσολάκη

O Raphael Rowe είναι ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας. Συνεργάζεται με το ΒΒC  και μας μιλάει για τα 12 χρόνια που πέρασε στις σκληρότερες φυλακές της Βρετανίας για δολοφονία και ληστείες που δεν διέπραξε. Mας αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτω από ποιες συνθήκες έκανε τα γυρίσματα της σειράς «Ιnside the world’s toughest prisons» που προβάλλεται στο Netflix. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την παραχώρηση της συνέντευξης και την εμπιστοσύνη του.

Πώς ήταν η ζωή σου πριν την φυλακή;

Ήμουν ένας απλός έφηβος. Είναι δύσκολη η ερώτηση να την απαντήσω γιατί ήταν η  περίοδος οπού ήμουν άνεργος και προσπαθούσα να βγάλω χρήματα για να ζήσω. 

Μίλησε  μου  την ημέρα που σε συνέλαβαν!

Είναι όπως την αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος. Ήταν ένας εφιάλτης. Με συνέλαβαν ένοπλοι αστυνομικοί, με ανέκριναν, για μια σειρά από εγκλήματα  που δεν έκανα. Ποτέ δεν προσποιήθηκα ότι ήμουν το καλύτερο παιδ,ί αλλά το να σε κατηγορούν για φόνο που δεν έχεις κάνει είναι μια άκρως  φοβιστική εμπειρία .

Ποια ήταν τα συναισθήματα σου για την πρώτη νύχτα στο κέλι;

Φόβος, ανησυχία ,θυμός . Περισσότερο στεναχωριόμουν για αυτά που με κατηγορούσαν .

Περίμενες ότι κάποια στιγμή θα φανεί η αλήθεια και θα αθωωθείς;

Ναι. Ήξερα ότι αν δεν τα παρατούσα η αλήθεια θα έβγαινε  και θα άλλαζε  η κατάσταση αυτή. Πάντα πίστευα ότι με τη βοήθεια του κόσμου, τις  εφημερίδες και τα ΜΜΕ αν δημοσιευόταν η ιστορία μου θα με υποστήριζαν και θα με βοηθούσαν.

Αθώωση σημαίνει Λύτρωση! Πώς πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις αυτό το ντοκιμαντέρ;

Ήταν μια απόφαση που πήρα με την παραγωγή και με το Netflix παράλληλα γιατί ήδη παιζόταν στην Αγγλία . Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ με παρόμοιο περιεχόμενο, αλλά εγώ ήθελα να δημιουργήσω αυτή τη σειρά  για να  δείχνω τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε μια φυλακή από τον κρατούμενο μέχρι και το φύλακα.

Στη δεύτερη σεζον στις φυλακές της Ουκρανίας ήρθες αντιμέτωπος με τον  Serial killer! Μίλησε μας για αυτό!

 Ήταν μια από τις πιο άβολες στιγμές που βρέθηκα με έναν δολοφόνο, που σκότωνε γυναίκες και παιδιά.

Ένιωθα αμήχανα  που του μίλαγα αλλά ήταν σημαντικό  για μένα να μην τον κρίνω και μέσα από τη συνομιλία μας  να μάθω το  τι σκέφτεται ,πως συμπεριφέρεται και  γιατί το έκανε. Αυτό το εφαρμόζω σε όλα τα επεισόδια της σειράς.

Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις έγκριση για να κάνεις τα γυρίσματα;

Σε κάποιες χώρες πήρα αμέσως την έγκριση, σε άλλες πάλι είναι πολύ δύσκολο. Στη χώρα σας για παράδειγμα οι ελληνικές αρχές μου έδωσαν άδεια για να κάνω γυρίσματα, αλλά λόγω της πανδημίας, περιμένω να καλυτερέψουν τα πράγματα για να ξεκινήσουμε ξανά. Σε κάποιες χώρες μου αρνήθηκαν τελείως.

Υπήρχαν επικίνδυνες σκηνές που κόπηκαν στο μοντάζ;

Πάντα υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις  για το τελικό αποτέλεσμα σε κάθε επεισόδιο. Υπήρχαν περιπτώσεις με σκηνές έντονης βίας, αλλά εκείνη τη στιγμή με το συνεργείο μου σκεφτόμασταν να προστατευτευτούμε και όχι να το καταγράψουμε.

Από όλους τους κρατούμενους που συνάντησες ποιος σου έχει μείνει στη μνήμη;

Πολλούς από τους κρατούμενους που έχω συναντήσει έχω συμπάθεια η αντιπάθεια για τον κάθε έναν. Έχω σοκαριστεί από εγκλήματα που έχουν κάνει.  Συναντώ κρατούμενους σε διαφορετικές φάσεις στη ζωή τους. Κάποιοι έχουν κάνει εγκλήματα για να ζήσουν την οικογένεια τους,  άλλοι λόγω των συνθηκών  που ζουν .

Με όσα βίωσες μέσα & έξω από τη φυλακή αναθεώρησες κάποια πράγματα στη ζωή σου;

Φυσικά. Συμπεριφορές. Η αντίληψη του κόσμου για τις φυλακές και τους φυλακισμένους έχει αλλάξει  γιατί βλέποντας αυτή τη σειρά δεν γνωρίζουν τι γίνεται μέσα στις φυλακές της χώρας του και έχω το προνόμιο να μπαίνω σε αυτά τα μέρη και να δείχνω τις αλήθειες όποιες και να είναι αυτές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Έχω γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή μου, υπάρχει  ένα podcast με τίτλο “second chance ” και να φτιάξω ένα πλάνο  μετά από την πανδημία σε ποιες χώρες θα συνεχίσω τα επεισόδια της σειράς. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την στήριξη και θα έρθω σύντομα στη χώρα σας !

Σάς ευχαριστούμε πολύ!

Μετάφραση : Μ.Μιχαηλάκης

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews