Συνεντεύξεις

Τάκης Νταλάκος: «Όσο πιο δύσκολη είναι μια κατάσταση, τόσο πιο μόνοι την αντιμετωπίζουμε…»

Τάκης Νταλάκος: «Όσο πιο δύσκολη είναι μια κατάσταση, τόσο πιο μόνοι την αντιμετωπίζουμε…»

Μακροβίπερα είναι ένα είδος δηλητηριώδους οχιάς, που συναντάται στη Μήλο, αλλά και ο τίτλος του νέου βιβλίου του Τάκη Νταλάκου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν (περισσότερα δείτε εδώ). Πρόκειται για τη δεύτερη αστυνομική ιστορία με πρωταγωνιστή το ντετέκτιβ Χάρη Λουκά, η οποία εκτυλίσσεται στην Αθήνα, με σκηνές σε Μήλο και Αμερική και φόντο φόνους και έρωτα…

Κύριε Νταλάκο, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Μακροβίπερα».

Πρόκειται για την ιστορία ενός ερευνητή ασφαλιστικών υποθέσεων, ο οποίος αναλαμβάνει να εξετάσει τα πιθανά αίτια της βίαιας, αλλά φαινομενικά αναίτιας δολοφονίας, ενός πελάτη της εταιρείας του. Στην εξέλιξη της έρευνας θα αντιληφθεί, ότι βρίσκεται στα ίχνη μιας διεθνούς ασφαλιστικής απάτης και αυτό θα τον αναγκάσει να ταξιδέψει πρώτα στο Σικάγο και στη συνέχεια στη Μήλο. Όμως, εκτός από τις εγγενείς δυσκολίες που πρέπει να αντιπαρέλθει, κάποιες προσωπικές του δεσμεύσεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο πρωταγωνιστής μας, Χάρης Λουκάς, έχει στοιχεία σας;

Αυτό όντως συμβαίνει σε κάποιο βαθμό ακόμη και αν δεν το επιδιώκω. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να το αποφύγω εντελώς, προσπαθώ να μη μοιάσω με γονιό που πιέζει το παιδί του να κάνει ό,τι δεν κατάφερε ο ίδιος. Του αφήνω λοιπόν αρκετή ελευθερία δράσης, «ντύνοντας» τον με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία από τον χαρακτήρα μου. Κάτι πάντως που έχουμε σίγουρα κοινό, είναι οι καθημερινές μας συνήθειες.

Διαβάζετε αστυνομική λογοτεχνία; Ποιο βιβλίο του είδους θεωρείτε ξεχωριστό;

Ναι, διαβάζω αρκετά και χαίρομαι πολύ που διαπιστώνω ότι, πολλά σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα ξεφεύγουν πλέον από τα στενά όρια και ασχολούνται με κάτι παραπάνω από το κυνήγι του δολοφόνου. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι οι «Κέρινες Κούκλες», του Πιερ Σινιάκ. Θα το χαρακτήριζα υποδειγματικό, ένεκα της ευρηματικής πλοκής του, της σχολαστικής αφήγησης και των επιδέξιων ελιγμών ανάμεσα σε διαφορετικά είδη της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη υποκρισία της εποχής μας;

Η πολιτική των ‘’Παγκόσμιων Οργανισμών’’ (Ηνωμένων Εθνών, Υγείας) και των επιτροπών τους (Προστασίας του Περιβάλλοντος, Επισιτισμού, Αφοπλισμού, Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ.λ.π.). Πιστεύω ότι έχουν συσταθεί απλά και μόνο για να απορροφούν αιτήματα μικρών χωρών και ομάδων πολιτών, δίχως να δίνουν καμία οριστική λύση. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι κλείνουν τα μάτια κάθε φορά που μεγάλες εταιρείες και ισχυρά κράτη παρανομούν.

Αν έπρεπε να επιλέξετε να ζήσετε μόνο σε μία, θα επιλέγατε την Αμερική ή τη Μήλο;

Έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες των ΗΠΑ είναι εν δυνάμει εθελοντές σε προγράμματα, κυρίως κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Η συγκεκριμένη χώρα προσφέρει βέβαια και ευκαιρίες καριέρας, που ωστόσο δεν τις βρίσκω τόσο δελεαστικές, ώστε να γίνω μέρος αυτών των πειραμάτων. Από την άλλη η Μήλος, είναι ιδανική για όσους έχουν δημιουργήσει εκεί ένα δικό τους κύκλο, και εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Οπότε απομένει η αγαπημένη μου Αθήνα, όπου μπορώ να ζω με τους φίλους μου, έχοντας τις αποσκευές μου έτοιμες για το επόμενο ταξίδι.

Οι δύσκολες καταστάσεις ξεπερνιούνται ευκολότερα αν είσαι μόνος ή με φίλους;

Εξαρτάται από το είδος του προβλήματος και από τον χαρακτήρα του καθένα μας. Αν απαιτείται βοήθεια υλικής μορφής, είναι χρήσιμο να έχει κανείς συμπαραστάτες. Δεν νομίζω όμως, ότι αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις επούλωσης συναισθηματικών πληγών. Οι φίλοι παίζουν άλλο ρόλο στη ζωή μας, πολύ πιο σημαντικό από το ντάντεμα. Ακόμη και αν προτίθενται να μοιραστούν τον πόνο κάποιου, δεν έχω πειστεί για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου. Οπότε, όσο πιο δύσκολη είναι μια κατάσταση, τόσο πιο μόνοι την αντιμετωπίζουμε.

Ποιος τρόπος ζωής θεωρείτε ότι έχει εικαστικές προεκτάσεις;

Ίσως να ακουστεί περίεργο, όμως πιστεύω ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει όποιος επιθυμεί να προσεγγίσει τις τέχνες, είναι να ανακαλύψει οποιονδήποτε τρόπο βιοπορισμού με αρκετό ελεύθερο χρόνο. Θεωρώ ότι μόνο με την ιδιότητα του παθιασμένου ερασιτέχνη μπορεί κάποιος να αποκτήσει ποιοτική αισθητική αντίληψη. Θα πρόσθετα και τους επαγγελματίες καλλιτέχνες, αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας δεν νομίζω ότι έχουν καν τη διάθεση να βελτιώσουν το επίπεδο της κουλτούρας τους περί τα εικαστικά.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Ναι, ολοκλήρωσα πρόσφατα τη βασική ιδέα για ένα μυθιστόρημα και έχω ήδη γράψει μερικά κεφάλαια. Είναι περίπου στο ίδιο ύφος των προηγούμενων βιβλίων μου και ελπίζω να το έχω τελειώσει ως την ερχόμενη άνοιξη.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews