Συνεντεύξεις

Βαγγέλης Κούτας: «Ο χρόνος δημιουργεί κατά συνθήκη συναισθήματα»

Βαγγέλης Κούτας: «Ο χρόνος δημιουργεί κατά συνθήκη συναισθήματα»

«Το βουνό της Σιωπής» είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο πρόκειται για τον αγώνα επιβίωσης ενός νεαρού άντρα μεσούσης της Επταετίας, στην πάλη του με τα ορατά και αόρατα θηρία. Πέραν των αυτοβιογραφικών αναφορών, ο συγγραφέας μας οδηγεί στο βουνό «της ζωής», από δρόμους που είναι δύσβατοι, αρκετές φορές και αδιέξοδοι, ωστόσο η διαδρομή είναι εκείνη που γεμίζει τη φαρέτρα με αυτογνωσία και εμπειρίες.

Κύριε Κούτα, πείτε μας λίγα λόγια για το «Βουνό της Σιωπής».

Ένας έφηβος κυνηγώντας το όνειρο του, θα αντιληφθεί ότι είναι ουτοπικό. Σε συνδυασμό με ένα μεγάλο πλήγμα, λόγω συνθηκών θα αναγκαστεί να καταλήξει σε ένα σανατόριο. Εκεί θα ενηλικιωθεί βίαια και ο φόβος θα γίνει ο σύντροφός του. Θα έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη των οικείων του και την ανασφάλεια για τη ζωή του. Μετά από πολλά χρόνια θα αναρωτηθεί για την αξία των επιλογών του και τον ορισμό της ευτυχίας. Είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό μυθιστόρημα με αθέατες πολιτικές προεκτάσεις με κύριο άξονα την αξία της ζωής.

Ποιο γεγονός θεωρείτε αφετηρία στη ζωή σας;

Το ότι γεννήθηκα άνθρωπος και είχα την ευτυχία να βιώσω το θαύμα της ύπαρξης

Τί είναι πιο σημαντικό ν’ αποκτήσει κανείς στη ζωή του: αυτογνωσία ή φίλους;

Η αυτογνωσία μας κάνει αυτάρκεις και οι φίλοι είναι η χαρά της συνύπαρξης, καθώς ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν.

Πώς φεύγει ο φόβος;

Δύσκολη αναμέτρηση, αλλά η αποδοχή του μας εξοικειώνει κατά κάποιο τρόπο με τους δαίμονες μας. Ο χρόνος. η ενηλικίωση και η αυτογνωσία υποθέτω ότι μπορεί να είναι σύμμαχοι. Έτσι συνέβη σε εμένα.

Ο χρόνος είναι φίλος ή εχθρος;

Για ένα φυλακισμένο είναι εχθρός, για ένα ευτυχισμένο είναι φίλος άρα είναι κατά συνθήκη συναίσθημα.

Διαβάσατε ή γράψατε περισσότερο κατά την περίοδο της καραντίνας; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Διάβασα!!!

Το «Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά» του Robert Penn Warren, ευφυΐα πλοκή σπουδαία γραφή από τα μεγάλα βιβλία της αμερικανικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Κάτι έχω στο μυαλό μου και στις σημειώσεις μου. Προς το παρόν διαβάζω «Το πέρασμα του μακελάρη» του John Williams από τις εκδόσεις Gutenberg.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews