Συνεντεύξεις

Χριστοφίλη Λεκκάκου: «Φαντασία είναι η ανάγκη μας για μια ζωή άνευ κομβικών υποχωρήσεων, συμβιβασμών & επιλογών από δεύτερο χέρι»

Χριστοφίλη Λεκκάκου: «Φαντασία είναι η ανάγκη μας για μια ζωή άνευ κομβικών υποχωρήσεων, συμβιβασμών & επιλογών από δεύτερο χέρι»

Μπορεί το βασικό θέμα να είναι εντελώς θλιβερό, αφού πρόκεται για το θάνατο ενός παιδιού, όμως από τις σελίδες του νέου βιβλίου της Χριστοφίλης Λεκκάκου ξεχειλίζει η αισιοδοξία και η διάθεση για ν’ ονειρευτείς. «Ο φτερωτός Κλέφτης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν και περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Κυρία Λεκκάκου, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Ο «Φτερωτός Κλέφτης» είναι ο κόσμος των παιδιών στον Ουρανό. Εκεί, όλα όσα γνώρισαν στην γη, συνυπάρχουν, σε μια αγαστή συνεργασία, η οποία σέβεται και προστατεύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των ζώντων πλασμάτων που την επιζητούν, οδηγώντας στο άρτιο μια σύμπραξη η οποία περιλαμβάνει από παγώνια και βουκαμβίλιες μέχρι τον ίδιο το Θεό. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα στο οποίο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού προσεγγίζονται, αποκαλύπτονται και επεξεργάζονται οι πιο σπουδαίες αλήθειες, εκείνες που μια ζωή στην γη, δεν φτάνει για να εντοπιστούν. Οι συζητήσεις του πρωταγωνιστή με τον Θεό, κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα, το οποίο ωστόσο δεν παρεκκλίνει από αυτά που μας απασχολούν στην καθημερινότητα μας, από όσα μας δυσαρεστούν είτε μας χαροποιούν και από άλλα που έχουμε αντιληφθεί λάθος στην ζωή μας στην γη, είτε δεν έχουμε αντιληφθεί καθόλου. Μαζί μαθαίνουν για την ενσυναίσθηση των ζώων, για την ηθική της ψυχής, για την πολυπλοκότητα της φύσης, για τον έρωτα και την σπουδαιότητα της παραδοχής του, για τον άνθρωπο και το ταξίδι του στην ολοκλήρωση. Πρόκειται, εκτός των άλλων και για μια ιστορία η οποία, λόγω της ιδιαιτερότητας της και της δυναμικής των ρόλων, μου επέτρεψε να γράψω όλα όσα ήθελα, με τον τρόπο που ήθελα, ώστε να γίνουν κατανοητά τα πιο σημαντικά. Υπάρχει κανείς καταλληλότερος να επεξεργαστεί και να αναγνωρίσει τα πιο σημαντικά από ένα παιδί;

Αν έπρεπε να κρατήσετε μόνο ένα χρώμα και ένα λουλούδι στον κόσμο, ποια θα ήταν αυτά;

Πολύ καλή ερώτηση. Όσοι με γνωρίζουν είτε έχουν διαβάσει το βιβλίο μου γνωρίζουν και την αδυναμία μου στην βουκαμβίλια. Την φωτογραφίζω, την θαυμάζω και την αναζητώ, διότι νιώθω πως με χαροποιεί η όψη της, η ιδιαίτερη πυκνότητά της, η ικανότητά της να εξελίσσεται απροσδιόριστα και να εκτοξεύει με τα ζωντανά χρώματα της, ένα συνηθισμένο τοπίο, σε μια παραμυθένια εικόνα. Την αγαπώ σε όλα της τα χρώματα, αλλά ξεχωρίζω το χαρακτηριστικό φουξια – μωβ της.

Ποια ερώτηση θα κάνατε σ’ έναν συγγραφέα;

Αν έπρεπε να επιλέξει ένα βιβλίο να διαβάζει για το υπόλοιπο της ζωής του, ποιο θα ήταν αυτό;

Τί είναι για εσάς φαντασία;

Φαντασία είναι η ανάγκη μας για μια ζωή άνευ κομβικών υποχωρήσεων, συμβιβασμών, επιλογών από δεύτερο χέρι, μιας καθημερινότητας άχρωμης, αφυδατωμένης και οκνηρής. Η φαντασία μας ωθεί να δούμε και έπειτα να δημιουργήσουμε κάτι που ενδεχομένως ξεπερνά τα ρεαλιστικά πρότυπα, όπως καθείς τα ορίζει και όπως εκείνα, για τον καθένα, έχουν διαμορφωθεί. Μάς βοηθά να πιστέψουμε σε πιο αισιόδοξα σενάρια, σε πιο συμβατά με την συχνότητα μας καθεστώτα, σε μια πιο ενδιαφέρουσα «μεγάλη εικόνα» για την ζωή και τον κόσμο μας. Πρόκειται για ένα εργαλείο, μια δεξιότητα, απαραίτητη για την προσωπική μας εξέλιξη, για την διατήρηση του ενθουσιασμού που συντροφεύει την παιδικότητα μας, για την πιθανότητα να κάνουμε την ζωή μας κάτι παραπάνω από το προβλεπόμενο, από εκείνο που εφάπτεται στις επιταγές των συνθηκών και των καταστάσεων στις οποίες γεννηθήκαμε.

Ποια είναι η σχέση σας με το Θεό;

Πιστεύω στον Θεό, όχι δογματικά, όχι με έναν τρόπο που μπορεί να ακρωτηριάσει προσωπικές μου θέσεις και πεποιθήσεις, παρά με μια πιο εκσυγχρονισμένη προσέγγιση.

Αν μπορούσατε να ρωτήσετε ή να ζητήσετε κάτι από το Θεό, τί θα ήταν αυτό;

Θα τον ρωτούσα για το αν, πράγματι, ό,τι δίνεις παίρνεις και θα του ζητούσα να προστατεύει τα παιδιά με υγιή πρότυπα, είτε οικογενειακά είτε κοινωνικά, ώστε να εξελιχθούν σε μια ενήλικη, ισορροπημένη εκδοχή τους.

Τελικά, τί χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;

Αυτογνωσία, όραμα για την ζωή του και ανθρώπινες σχέσεις που προστατεύουν την πολύτιμη ηρεμία του.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω το δεύτερο βιβλίο μου, το οποίο βρίσκεται, βεβαίως, ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Γράφω δυστυχώς μόνο στον ελεύθερο μου χρόνο, ο οποίος είναι αρκετά περιορισμένος και ως εκ τούτου, δεν γνωρίζω πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η ολοκλήρωση του. Ελπίζω και εύχομαι να είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, ώστε να φτάσει και αυτό, κάποια στιγμή στο μέλλον, στα χέρια σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews