Συνεντεύξεις

Ευθύμιος Σακκάς: «Πιστεύω ότι η δημιουργία είναι ζήτημα αναγκαιότητας προς ορισμένες αναζητήσεις»

Ευθύμιος Σακκάς: «Πιστεύω ότι η δημιουργία είναι ζήτημα αναγκαιότητας προς ορισμένες αναζητήσεις»

«Ιβ & Βη» είναι ο τίτλος της νουβέλας του Ευθύμιου Σακκά που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ) που «κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, που εξυμνεί τη δύναμη της συντροφικότητας και που διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωής και τέχνης» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νουβέλα σας «Ιβ & Βη».

Τώρα που ατενίζω από απόσταση μου περνά καμιά φορά η σκέψη ότι μέσω των δύο ηρώων του βιβλίου επεδίωξα μια λογοτεχνική παραμετροποίηση ιδεών σκέψεων και προβληματισμών που μου προκάλεσαν άλλα έργα τέχνης. Από την άλλη βέβαια, νομίζω, ότι οφείλει να «ξεχάσει» κανείς τον εαυτό του σε μεγάλο βαθμό ώστε να δημιουργήσει οτιδήποτε.

«Πρέπει να νιώσει κάποιος αρκετά δυστυχισμένος ώστε να επιθυμήσει διακαώς την ευτυχία»;

Ένεκα της παραμετροποίησης μου φαίνεται πιο σωστό να απαντήσω με μια φράση του Vladimir Jankelevitch: «ο καθένας φέρει μέσα του έναν κρυφό κόσμο, που τον διαχωρίζει από τους άλλους, κι αυτόν τον κόσμο τον μυστικό, στον οποίο κλεινόμαστε, μπαίνουμε σπάνια στον πειρασμό να τον θεωρήσουμε σαν μια ευκαιρία, σχεδόν σαν μια ευτυχία την οποία πρέπει με φθόνο να διαφυλάξουμε».

Πώς ορίζετε την ελευθερία;

Όπως και οι δύο ήρωες του βιβλίου οι οποίοι «παλεύουν» να ορίσουν κάτι, οτιδήποτε μπας και βγει καμιά άκρη τέλος πάντων, αδυνατώ να δώσω ορισμό, αλλά όσο έγραφα είχα κατά νου τον ορισμό του Jankelevitch, πάλι αυτός!, ότι «ελευθερία είναι η αδυναμία προσαρμογής στο κοινωνικό γίγνεσθαι». Ελλοχεύει μια αδυναμία, τέλος πάντων.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο;

Τα νεανικά μου όνειρα έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Πιο πολύ μ’ ενδιαφέρει πια να βλέπω όνειρα, γεγονός που το θεωρώ συνυφασμένο με την ψυχική μου ισορροπία. Έπειτα είναι η φύση…

Αν έπρεπε να ζήσετε την υπόλοιπη ζωή σας μόνο σ’ έναν τόπο, ποιος θα ήταν αυτός;

Μοναδική προϋπόθεση να κυκλοφορούν γάτες.

Ποιο βιβλίο που διαβάσατε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας;

Αναγνωστική τομή αποτέλεσε ο «Μολλόυ» του Μπέκετ, αλλά από εκεί κι έπειτα «αναγνωρίζω» την επίδραση από κάθε ανάγνωσμα στο οποίο αφιέρωσα χρόνο. Ας πούμε, μπορεί να μην θυμάμαι τίποτα από ένα βιβλίο που διάβασα πριν είκοσι χρόνια, αλλά είναι αδύνατον να μην μ’ επηρέασε έστω και κατά το χρόνο της ανάγνωσής του.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Πιστεύω ότι η δημιουργία είναι ζήτημα αναγκαιότητας προς ορισμένες αναζητήσεις και αυτή τη περίοδο δεν έχω διακρίνει παρόμοια σημάδια στον ορίζοντα. Αν κατείχα πάντως τα μέσα θα έγραφα ένα μυθιστόρημα όπου μια ομάδα ανθρώπων θα σχεδίαζε τον αφανισμό των ανθρώπων ώστε να διασωθεί πλανήτης. Το ερώτημα που θα πλανιόταν θα ήταν αν θα υπήρχε πρόβλεψη για την ανάκαμψη του ανθρώπινου είδους μετά την επίτευξη του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews