Συνεντεύξεις

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας μας μιλά για τον «κρυφό πυρήνα των Ερυθρών Ταξιαρχιών»!

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας μας μιλά για τον «κρυφό πυρήνα των Ερυθρών Ταξιαρχιών»!

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μαμαλούκα «Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχών», που αποτελεί το απόλυτο αστυνομικό μυθιστόρημα του φετινού καλοκαιριού, αφού είναι ήδη στη δεύτερη έκδοσή του. Ιταλία, Ερυθρές Ταξιαρχίες, ζωές παράλληλες, αλλά και τεμνόμενες από τη δεκαετία του ’70 έως το 2007 πλέκονται γύρω από την περίεργη εξαφάνιση ένος νεαρού φοιτητή.

Κύριε Μαμαλούκα, πώς προέκυψε η ιδέα για το νέο σας βιβλίο «Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών»;

Προέκυψε από πολύ παλιά, από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Ιταλία όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι και να μαζεύω υλικό τόσο για τα μολυβένια χρόνια, τα χρόνια της τρομοκρατίας στην Ιταλία δηλαδή, όσο και για τα ιταλικά εγκλήματα. Ήταν ένα βιβλίο που πάλευα εδώ και πέντε χρόνια προσπαθώντας να χτίσω την αστυνομική ιστορία πάνω στο υπόβαθρο της τρομοκρατίας. Μια περαιτέρω δυσκολία ήταν να χρησιμοποιήσω το δίδυμο των ηρώων μου που πρωταγωνιστούσε στη Χαμένη Βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα. Ήταν ένα βιβλίο – στοίχημα με τον εαυτό μου που κατάφερα να τελειώσω και τελικά να είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Πόσο καιρό σας πήρε να κάνετε τόσο εμπεριστατωμένη έρευνα για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες;

Ξεκίνησα συστηματικά πριν από εφτά χρόνια περίπου. Ξαναδιάβασα το υλικό από τα φοιτητικά μου χρόνια, το αρχείο μου δηλαδή, αγόρασα βιβλία και ξεκοκάλισα το υλικό του Διαδικτύου: άρθρα, μαρτυρίες, αποκόμματα εφημερίδων, βιντεάκια, ταινίες. Επικεντρώθηκα στην υπόθεση Μόρο και σε μερικές άλλες υποθέσεις που έβαλα στο βιβλίο. Πολλά άλλα γεγονότα δεν μπήκαν στο βιβλίο επίτηδες για να μη «φορτωθεί» επικίνδυνα. Διάβασα επίσης και τα λίγα ελληνικά βιβλία πάνω στο θέμα. Ένα άλλο θέμα που έδωσα βάση είναι η ανθρώπινη πλευρά, η πλευρά των χαρακτήρων, τόσο των ανθρώπινων στόχων όσο και των τρομοκρατών. Για μερικούς έμαθα τα πάντα γύρω απ’ τη ζωή τους. Σ’ αυτούς, τους νεκρούς δηλαδή, είναι αφιερωμένο και το βιβλίο. Το θέμα φυσικά των Ερυθρών Ταξιαρχιών, όσο και η βιβλιογραφία τους, είναι ανεξάντλητα.

Έχετε ζήσει στην Ιταλία και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από το πόσο περιγραφικός είστε, σε σημείο που ο αναγνώστης να νιώθει ότι είναι εκεί αυτόπτης. Στο δίλημμα Ελλάδα ή Ιταλία τί θα επιλέγατε;

Θα διάλεγα την Ιταλία, παρόλο που αν πήγαινα εκεί δε θα τα έβρισκα και τόσο ρόδινα όσο τα ονειρεύομαι εδώ. Έχουμε την τάση να θυμόμαστε τα ωραία και να διώχνουμε απ’ τη μνήμη μας τα άσχημα μιας χώρας ή ενός τόπου. Εξαρτάται βέβαια και το πού θα διάλεγες να μείνεις διότι στην Ιταλία υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ βορρά και νότου και φυσικά μεταξύ μικρών και μεγάλων πόλεων.

Σ’ όλο το βιβλίο διαφαίνεται πως είστε πολύ καλός γνώστης και λάτρης της μουσικής; Ακούτε μουσική όταν γράφετε; Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος και ποιο το αγαπημένο σας κομμάτι  Έλληνα και ξένου καλλιτέχνη;

Ακούω μουσική συνεχώς, και όταν γράφω. Με ελκύουν πολλά είδη όπως ροκ, αμερικανικά blues και φυσικά ιταλικά των περασμένων δεκαετιών. Αγαπημένα ξένα κομμάτια είναι πολλά, δεν μπορώ να ξεχωρίζω κάποιο, ο Πάολο Κόντε είναι μια διαχρονική αγάπη, ενώ ελληνική μουσική ακούω λιγότερο, ένα τραγούδι που μπορώ να σκεφτώ είναι το «Οι Εφτά Νάνοι στο “Σιρένια”» του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία.

Ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος που θελήσατε να κρατήσετε σημειώσεις ή να γράψετε κάτι;

Δεν είμαι και τόσο εκκεντρικός, νομίζω ότι το πιο περίεργο μέρος που έγραψα είναι στο σαλόνι του πλοίου που έκανε το ταξίδι Πάτρα Μπρίντεζι. Συχνά όμως σταματώ στο δρόμο και γράφω κυριολεκτικά στο πόδι μια σκέψη που έκανα περπατώντας.

Αγαπημένο βιβλίο ή συγγραφέας;

Έχω μια αδυναμία στον Στίβεν Κινγκ του οποίου είμαι δηλωμένος φαν. Αγαπημένα βιβλία έχω πολλά, αν κρίνω από τον αριθμό αναγνώσεων θα έλεγα τις Αλλόκοτες Ιστορίες του Πόε.

Αγαπημένος προορισμός;

Η Ρώμη και σε απόσταση αναπνοής η Βενετία, αλλά και η Βερόνα που αντικατοπτρίζει καλύτερα την ιδανική ιταλική πόλη. Καμία έκπληξη κι εδώ λοιπόν.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Ετοιμάζω δύο βιβλία για παιδιά, θα είναι μια καινούργια σειρά –αστυνομικές περιπέτειες- που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος. Το πρώτο βιβλίο της σειράς θα βγει τον Οκτώβριο και το δεύτερο την άνοιξη του 2017. Παράλληλα δουλεύω στην υπόθεση του καινούργιου μου βιβλίου για ενηλίκους. Το θέμα είναι απόρρητο!

 

 

 

 

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews